Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prijete li bankama cyber napadi zbog krize u Ukraijini

Europska središnja banka priprema banke za mogući kibernetički napad pod pokroviteljstvom Rusije kako rastu napetosti s Ukrajinom, izjavile su za Insurance News a prenosi Reuters, eksperti za kibernetičke napade, ali su željeli ostati anonimni. Kriza između Rusije i Ukrajine uznemirio je europske političke i poslovne čelnike, koji strahuju od invazije koja bi nanijela štetu cijeloj regiji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obišao je i Moskvu i Kijev u pokušaju da djeluje kao posrednik nakon što je Rusija nagomilala trupe u blizini Ukrajine. Sada je Europska središnja banka, na čelu s bivšom francuskom ministricom Christine Lagarde, koja ima nadzor nad najvećim europskim zajmodavcima, u pripravnosti zbog prijetnji kibernetičkih napada na banke pokrenutih iz Rusije.

Kibernetički napad ilustracija
Kibernetički napad ilustracija

Dok je regulator bio usredotočen na obične prijevare koje su procvjetale tijekom pandemije, ukrajinska kriza skrenula je njegovu pozornost na kibernetičke napade pokrenute iz Rusije. ECB je ispitivao banke o njihovoj obrani. Banke su testirale svoju sposobnost da odbiju napad. ECB, koja je kao jedan od svojih prioriteta izdvojila rješavanje ranjivosti kibernetičke sigurnosti, odbila je komentirati ovo.

Odjel za financijske usluge New Yorka izdao je upozorenje financijskim institucijama krajem siječnja, upozoravajući na uzvratne kibernetičke napade ako Rusija napadne Ukrajinu i pokrene američke sankcije.  Sjedinjene Države, Europska unija i Britanija više su puta upozoravale Putina da ne napada Ukrajinu nakon što je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa svojim bivšim sovjetskim susjedom. Ranije ove godine, brojne ukrajinske web stranice pogođene su cyber napadom koji je ostavio upozorenje “bojite se i očekujte najgore”.

Ukrajinska državna sigurnosna služba SBU priopćila je da je vidjela znakove da je napad povezan s hakerskim skupinama povezanim s ruskim obavještajnim službama. Ruski dužnosnici kažu da je Zapad zahvaćen rusofobijom i da nema pravo predavati Moskvi kako da djeluje nakon što je proširen vojni savez NATO-a na istok od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Kremlj je također više puta zanijekao da Rusija ima bilo kakve veze s hakiranjem diljem svijeta i rekao da je spremna surađivati sa Sjedinjenim Državama i drugima u suzbijanju cyber kriminala.

Kibernetički napad ilustracija
Kibernetički napad ilustracija

Ipak, regulatori u Europi su na oprezu. Britanski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost upozorio je velike organizacije da pojačaju svoju otpornost na kibernetičku sigurnost usred produbljivanja napetosti oko Ukrajine. Britanska uprava za financijsko ponašanje rekla je da kontaktira financijske tvrtke kako bi im skrenula pozornost na upozorenje NCSC-a.

U utorak je Mark Branson, čelnik njemačkog supervizora BaFina, rekao na internetskoj konferenciji da je cyber-ratovanje međusobno povezano s geopolitikom i sigurnošću. Bijela kuća također je okrivila Rusiju za razorni cyber napad “NotPetya” 2017. godine, kada je virus osakatio dijelove ukrajinske infrastrukture, uklonivši tisuće računala u desecima zemalja.

Ranjivost je ponovno naglašena prošle godine, kada je jedna od dosad najvećih hakerskih kampanja na svijetu koristila američku tehnološku tvrtku kao odskočnu dasku za kompromitiranje niza američkih vladinih agencija, za napad koji je Bijela kuća okrivila ruske obavještajne službe.

izvor: Reuters / svijetosiguranja.eu

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno