Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Investitori žure kupiti dolare, jene i “švicarce”

Globalni investitori požurili su danas kupiti američki dolar, japanski jen i švicarski franak kao sigurnu imovinu, zbog psihoze koju Rusija navodno sprema napasti Ukrajinu, što je dovelo do povećanja vrijednosti ovih valute.

Ovaj trend na burzama došao je dan nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile da bi Rusija u svakom trenutku mogla napasti Ukrajinu, prenosi Reuters.

Moskva je zanijekala da ima takve planove, ali je visoki ruski dužnosnik rekao da je spremna pucati na strane brodove i podmornice ako ilegalno uđu u njezine vode.

Indeks dolara, koji mjeri vrijednost američke valute u odnosu na košaricu rivala, ojačao je 0,4 posto na 96.351 bod, najvišu razinu od 1. veljače, trgujući oko podneva po srednjoeuropskom vremenu.

Euro je pao 0,4 posto na 1,1301 dolar, najnižu razinu od 3. veljače. Trend pada jedinstvene valute eurozone započeo je u petak kada su ulagači požurili ulagati u imovinu koja se smatra “sigurnim utočištima”, čime je okončana najava Europske središnje banke o mogućem pooštravanju monetarne politike.

Tržišni optimizam prema euru djelomično je izblijedio nakon izjave predsjednice ECB-a Christine Lagarde, koja je ponovila da će svaka promjena monetarne politike biti postupna.

Rublja se lagano oporavila nakon jutrošnjeg oštrog pada i stabilizirala se na 77,08 rubalja prema dolaru. Ulagači su u petak počeli prodavati rusku imovinu, što je utjecalo na slabljenje rublje na najnižu razinu od 28. siječnja.

“Ovisnost Europe o ruskim energentima čini ciklički ekonomski utjecaj eurozone posebno ranjivim u slučaju eskalacije sukoba u Ukrajini”, kažu analitičari njemačke Komercbank.

Japanski jen je prema dolaru porastao za 0,3 posto na 115,16 jena, dok je prema euru porastao za 0,6 posto.

Švicarski franak također je zabilježio rast vrijednosti od 0,5 posto u odnosu na euro, pri čemu je jedan euro trgovao na 1,0451 franak, što je najjači tečaj “švicaraca” od 3. veljače.

Rizične valute, poput australskog i novozelandskog dolara, pale su za 0,6 posto, odnosno 0,9 posto u odnosu na američki dolar.

Švedska kruna također je snažno potonula za 1,0 posto u odnosu na dolar na 9,4212 kruna za dolar, što je najniža razina od 28. siječnja.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno