Portal EatThis objavio je popis 100 najnezdravijih namirnica i proizvoda, a na samom vrhu je čips. Sadrži velike količine soli, umjetnih boja i aditiva, dok vlakana i hranjivih tvari gotovo da nema. Ukratko, u čipsu nema ništa korisno za tijelo, a štetnih tvari ima u izobilju. Oko tridesetak grama čipsa, što je otprilike 15 do 20 listića sadrži oko 10 grama masti i 154 kalorija.
Doktor Joseph Mercola, upozorava kako naoko bezazleni postupak pečenje čipsa na visokim temperaturama zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid. To je štetan i potencijalno neurotoksičan spoj koji nastaje kada se hrana bogata ugljikohidratima, poput čipsa i prženih krumpirića peče na visokim temperaturama (iznad 100 stupnjeva). Kada se završi s pečenjem, površina hrane dobiva žutu ili smeđu boju. Upravo je to znak da su se stvorili akrilamidi, piše drmercola.com.
Još od 1994. godine Međunarodna agencija za rak uvrstila je akrilamid na popis potencijalno kancerogenih tvari za ljude. Spomenuto istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da su čips, pomfrit, keksi i krekeri imali najviše razine. Kruh, kukuruzne pahuljice i kukuruzni čips imali nešto niže količine akrilamida. Dok su kuhana hrana i životinjski proizvodi, čak i kad su prženi, imali relativno zanemarive razine akrilamida.
Veza između čipsa i debljanja jača od bilo kojeg drugog proizvoda
Kako napominju znanstvenici, veza između čipsa i debljanja jača je nego veza između debljanja i bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, uključujući i mesne prerađevine i zaslađene napitke. Osim toga, višak kilograma i pretilost povezuju se s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih oblika karcinoma. Konzumacija čipsa povećava razinu kolesterola. Ne pruža osjećaj sitosti i može sadržavati aditive koje stručnjaci povezuju s povećanim rizikom od raka.
Istraživanja pokazuju da samo nekoliko sati nakon konzumacije, krvne žile mogu pretrpjeti negativne posljedice.
Mnogi i ne znaju da da svaki čips i nije napravljen od krumpira. Tako su, na primjer, neke vrste čipseva mješavine pšenice, riže, kukuruza i krumpirovih pahuljica. Smjesa od navedenih sastojaka se zgnječi i nakon toga reže u oblikovane listiće nalik pravom čipsu, peče u dubokom ulji, suši i na kraju se poprska različitim okusima u prahu.
Ako često konzumirate čips ili slične grickalice, razmislite o zdravijim alternativama. Umjesto toga, posegnite za orasima, bademima, lješnjacima, sjemenkama bundeve ili svježim voćem poput banana i naranči. Male promjene u prehrani mogu značajno poboljšati vaše zdravlje, prenosi Slobodna Dalmacija.