Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Strategije financijskog rasta: Kako balansirati između štednje i dodatne zarade

Iako ulaganje vremena u povećanje prihoda može donijeti dugoročne koristi, jedan od izazova je što rezultati ne dolaze odmah. Dok provodite vikend fokusirani na aktivnosti koje bi trebale dovesti do veće zarade, većina tih napora možda neće odmah rezultirati novčanim dobitkom.

Ako imate slobodan vikend, trebate li ga iskoristiti za zarađivanje novca ili za štednju? Ovisno o dostupnim opcijama, koji je od ta dva aspekta važniji?

Važnost izbora između zarađivanja novca i štednje za vikend ovisi o vašoj osobnoj situaciji. Kakvo je vaše financijsko stanje? Kako napreduje vaša karijera? Koje su vaše vještine? Koliko ste spremni prilagoditi svoje potrošačke navike radi štednje? Je li vikend slobodan ili je to uobičajena situacija za vas?

Razmotrimo neka od ovih pitanja.

Vaše financijsko stanje

Postoji jednostavno pravilo koje je ključno za povezivanje vaših financija i odabira između štednje i prihoda.

Što je vaše financijsko stanje nesigurnije, to je veća važnost štednje kao prioriteta.

Razlog je vrlo jednostavan. Štednja ima značajnu prednost – brzinu. Provodeći vikend fokusirani na štedljivost, brzo ćete osjetiti financijske koristi. Ponekad će se ti rezultati osjetiti odmah, dok će se u drugim slučajevima postupno očitovati tijekom nekoliko dana ili najkasnije tjedana.

Izazov s povećanjem prihoda ulaganjem vremena je što rezultati ne dolaze odmah. Ako vikend provedete radeći na zadacima koji bi trebali donijeti veću zaradu, većina tih aktivnosti neće vam donijeti novac odmah. Umjesto toga, takvi napori će vas postaviti u povoljniji položaj za dugoročno povećanje prihoda. Čak i ako obavite aktivnosti koje bi vam odmah trebale donijeti novac, često će ta isplata doći tek kasnije.

Stoga, ako se nalazite u financijski izazovnoj situaciji, prioritet treba dati zadacima koji donose brze rezultate, poput štednje. Iskoristite vikende za pronalaženje načina kako smanjiti buduće troškove. Kao što su priprema obroka unaprijed, pažljivo planiranje jelovnika ili povećanje energetske učinkovitosti doma.

Ako vaše financijsko stanje nije kritično, možete iskoristiti višak vremena za aktivnosti koje će vam donijeti dodatni prihod. Dodatni poslovi pružaju direktnu isplatu. Dok ulaganje u obrazovanje i stjecanje novih vještina, poput poduzetništva, donosi dugoročne koristi, iako zahtijeva više vremena za ostvarivanje.

Stanje vaše karijere

Još jedan faktor koji trebate uzeti u obzir je trenutni status vaše karijere.

Što više mogućnosti imate za napredovanje, to je vrijednije ulagati vikende u pripremu za povećanje prihoda.

Što više težite promjeni karijere, to je korisnije ulagati vikende u istraživanje novih načina za zaradu.

Ako ste zadovoljni trenutnim poslom i ne vidite velike mogućnosti za napredovanje, bolje je usmjeriti svoje vrijeme na štednju.

Vaše znanje i vještine

Važno je razmotriti i pitanje mogu li vaše vještine biti iskoristive u drugim područjima za zaradu. To će ovisiti o vašem trenutnom zanimanju i vještinama koje posjedujete.

Nalazite li se u situaciji gdje vaše vještine ne otvaraju mnogo novih mogućnosti? Ili imate vještine zbog kojih lako pronalazite novi posao?

Drugi način da to procijenite je zamisliti situaciju u kojoj sutra dobijete otkaz. Biste li s vašim vještinama i iskustvom mogli brzo pronaći novi, dobro plaćen posao u roku od šezdeset dana? Ili biste se našli u nezavidnoj situaciji te bili prisiljeni prihvatiti manje privlačan posao?

Što su vaše vještine kvalitetnije, to su veće mogućnosti za zarađivanje pred vama. Imate bolje šanse za pronalazak posla i povremenih poslova. S druge strane, što su vaše vještine slabije, to je i vaša situacija osjetljivija.

Ako bi vas gubitak posla stavio u situaciju u kojoj biste teško pronašli novu zaposlenost, vrijeme je da uložite u stjecanje vještina koje će vas učiniti konkurentnijim na tržištu rada. S druge strane, ako već posjedujete vještine koje su tražene na tržištu rada, možete se opustiti i manje brinuti oko toga kako trošite slobodno vrijeme.

Mnogo toga ovisi o vašem trenutnom zaposlenju. Radite li na razvoju vještina koje su korisne drugima? Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno ne osjećate snažnu potrebu za dodatnim učenjem. Ako je odgovor negativan, vrijeme je da počnete razvijati nove vještine.

Jednostavno ostvarive uštede

Još jedan bitan faktor je važan prilikom promatranja dosadašnjih pokušaja uštede.

Jeste li riješili očigledne mogućnosti za uštedu znatnih iznosa novca?

Jeste li već provjerili je li vaš dom dobro izoliran, koristite li LED žarulje? Razmislili ste o zamjeni kreditne kartice za onu s nižom kamatnom stopom? istražili jeftinije mogućnosti osiguranja i telekomunikacijskih usluga? Jeste li organizirali obroke za cijeli tjedan unaprijed? Ove stvari često se preporučuju jer mogu rezultirati značajnom uštedom.

S druge strane, ako ste već riješili ove osnovne stavke štedljivosti, onda će vam daljnji projekti na tom području zahtijevati više truda i vremena. Kada već imate pun zamrzivač obroka, dobru izolaciju doma, najpovoljniju mobilnu tarifu, LED žarulje i otplatili ste dugove na kreditnoj kartici, bit će izazovnije pronaći nove načine za uštedu u usporedbi s drugima.

Drugim riječima, ako teško pronalazite nove načine uštede, možda je vrijeme da se fokusirate na povećanje prihoda. Ako imate mnogo očitih projekata za štednju, najbolje je riješiti ih prvo kako biste ostvarili značajan povrat uloženog vremena i truda.

Raspoloživost slobodnog vremena

Razmišljate li o tome još malo? Važan aspekt je priroda tog slobodnog vikenda koji imate.

Ako obično imate mnogo slobodnog vremena vikendima, razmislite o angažmanu u razvoju dodatnog posla, stjecanju novih kvalifikacija ili izradi dugoročnog plana za povećanje prihoda. Ako je slobodno vrijeme rijetkost za vas, možda je bolje usmjeriti se na štednju.

Osnovni razlog je dosljednost. Mnogi pristupi ostvarivanju većih prihoda zahtijevaju dugoročno ulaganje vremena. Pokretanje malog poslovanja? Zahtijeva dosljedan trud. Stjecanje dodatne diplome? Zahtijeva dosljedan trud. Razvoj novih vještina? Zahtijeva dosljedan trud. Ove ciljeve ne možete postići povremeno ulaganjem samo jednog poslijepodneva.

Nasuprot tome, mnoge štedljive aktivnosti su jednokratne. Obavite ih jednom i ušteda će trajati dugo. Ne morate ponovno izolirati svoj već izolirani dom ili tražiti kreditne kartice s nižim kamatama. Jednom obavljeni, ovi zadaci donose dugotrajne koristi.

Ako uvijek imate dovoljno slobodnog vremena, vrijedi uložiti trud u povećanje prihoda. Međutim, ako je slobodno vrijeme manje konzistentno, bolje je fokusirati se na jednokratne zadatke poput pripreme obroka za cijeli tjedan.

Konačno, zaključak je sljedeći:

Nemojte se iznenaditi činjenicom da postoji dovoljno prostora i za štednju i za povećanje prihoda u vašem životu. Štedljivost nije beskorisna, niti je veća zarada nedostižna. Obje strategije su korisne jer doprinose glavnom cilju osobnih financija – smanjenju potrošnje i povećanju prihoda.

Većina ljudi će neke od ovih faktora poticati na štednju, dok će druge poticati na povećanje prihoda. To je uobičajeno, ali ne rješava osnovnu dilemu, piše Stratego.

Tri su ključna pitanja. Prvo, je li osoba u teškoj financijskoj situaciji? Drugo, je li raspored slobodnog vremena neredovit? Treće, postoje li još potencijalne uštede koje se mogu ostvariti u slobodnom vremenu? Ako su odgovori potvrdni na najmanje dva od ovih pitanja, vjerojatno je pristup štednji bolji. Ako je odgovor potvrdan samo na jedno od ovih pitanja, možda bi trebalo razmotriti strategije za povećanje prihoda.

Neka vas sreća prati, bez obzira na put koji odaberete. Ozbiljan angažman u poboljšanju vašeg financijskog stanja uvijek je koristan. Bilo da se fokusirate na smanjenje troškova ili na povećanje prihoda.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno