Zalihe riže u japanskom privatnom sektoru iznosile su 1,56 milijuna tona u lipnju. To je pad od 21 posto u odnosu na prethodni mjesec i najniža količina od početka prikupljanja podataka 1999. godine.
Manje zalihe rezultat su visokih temperatura i procvata turizma, prenosi Seebiz.
Pad zaliha također je posljedica velikog broja stranih turista koji vole naručiti sushi i druga tradicionalna japanska jela, koja često sadrže rižu, rekao je Itakura. Japan je u prvom polugodištu posjetilo 17,8 milijuna turista. To je 66 posto više nego u istom razdoblju prošle godine i sedam posto više nego 2019.
Itakura je naglasio da Japan nije suočen s nedostatkom riže.
Potražnja za rižom porasla je od kraja prošle godine do kraja lipnja ove godine prvi put u desetljeću. Smanjivao se zbog pada broja stanovnika i promjena u prehrambenim navikama. Japanci se sve više odlučuju za druge ugljikohidrate, poput tjestenine i krumpira, navodi AFP.