Petak, 22 studenoga, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ugrožavaju li klimatske promjene i Šampanjac?

Za šampanjac je prošla godina bila rekordna. Izvoz je doživio vrhunac, a prodaja nadmašila sve prethodne godine. Ipak, njegova proizvodnja u francuskoj oblasti Champagne mogla bi presušiti zbog sve viših temperatura i nestabilnog vremena koja ugrožava njegovu proizvodnju, navodi “CNBC”.

Više od 325 milijuna flaša šampanjca je prošle godine izvezeno iz Champagne. Vrijednost izvoza je po prvi put premašila 6.6 milijardi dolara.

Najveća uvoznici šampanjca bili su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan. Međutim, Champagne je u velikom riziku od suša. Izloženost ovom riziku prijeti da se utrostruči do 2050. godine, što bi ozbiljno ugrozilo vinograde.

Izvješće S&P Global Sustainable ocjenjuje vinske regije na skali od 1-100 prema izloženosti riziku. Ovaj izvještaj pokazuje da je rizik od suša u Šampanji trenutno 16, da će do 2050. godine dostići 43, a do 2090. i do 88. Izloženost riziku jedino može da se spriječi promjenama u aktuelnoj klimatskoj politici.

Osim suša, vrijeme u Europi je sve nestabilnje. Posljednjih godina sve su češći požari, poplave i mrazevi. Čak i ukoliko grožđe uspije da raste da u promjenjenoj klimi, vremenski uslovi mogu da promijene razvoj ploda i da prouzrokuju štetu.

“Ako grožđe bude izloženo suviše ekstremnim UV zracima, to će biti isto kao naša opekotina od sunca i u suštini će ošteti ukus”, rekao je za “CNBC” Matt Hogson, osnivač engleskog maloprodajnog lanca trgovine vinima “Grape Britannia”.

Povećanje toplote takođe može i da promijeni kiselost grožda koje šampanjcu daje svježinu, ocjenjuje Hogson, prenosi BHRT.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno