Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako je propalo kinesko tržište nekretnina

Kinesko tržište nekretnina u slobodnom je padu. Građani nisu skloni kupovati nove nekretnine zbog rastuće nezaposlenosti.
Yang Huiyan, jedna od najbogatijih Kineskinja i CEO kompanije za gradnju i promet nekretnina Country Garden, u posljednje dvije godine je izgubila više bogatstva od bilo kog drugog milijardera na svijetu. Njen građevinski konglomerat je na rubu bankrota.

Njeno neto bogatstvo je od lipnja 2021. palo 84 posto, ili 28,6 milijardi dolara. Samo u utorak izgubila je 490 milijuna dolara.

Kompanija Country Garden nije platila kamate na dvije obveznice denominirane u američkim dolarima. Naravno, ulagači su zabrinuti, a dionice građevinskog diva pale su 16 posto na Hongkonškoj burzi.

Kineska državna medijska kompanija Paper.cn, je izvjestila da je kompanija pretrpjela “privremeni stres likvidnosti”. Uzrok je izuzetno slabaprodaja nekretnina i sve teže refinanciranje vlastitih obveza. “Aktivno” su tražili sredstva za riješavanje dužničke krize kako bi zaštitili prava svojih dužnika, kazala je osoba upoznata sa situacijom u kompaniji.

Nekada vrlo prosperitetna kineska industrija nekretnina činila je čak 30 posto BDP-a zemlje. Ali mnogi veliki građevinski poduzetnici su nagomilali ogromne dugove. Primjer je i kompanija Evergrande, koja je propala prije dvije godine. Nakon toga je uslijedio val neispunjavanja financijskih obveza u industriji.

Country Garden pojavio se na javnom tržištu 2007. s rekordnom početnom javnom ponudom od 1,7 milijardi dolara na burzi u Hongkongu. U ožujku ove godine Yang Huiyan je naslijedila svog oca na mjestu predsjednika kompanije koju je on osnovao.

Povjerenje investitora u kinesko tržište nekretnina je poljuljano

Ogromno kinesko tržište nekretnina dugo je bila važan pokretač rasta druge najveće svjetske ekonomije. Činilo je čak 30 posto BDP-a zemlje. Ipak, mnogi su veliki građevinski poduzetnici nagomilali ogromne dugove. Kompanija Country Garden ima još 30 dana prije nego što se može označiti kao insolventna. Pad povjerenja tržišta pokazuje da su ulagači zabrinuti za budućnost kompanije.

Prošle godine rangiran kao broj 1 po prodaji, Country Garden jedna je od nekoliko velikih kineskih građevinskih kompanija koje još nisu platile svoje obaveze otkako je kriza likvidnosti progutala kineski sektor nekretnina prije više od dvije godine. Također, kompanija je pala na 5. mjesto po prodaji nekretnina u prvoj polovini ove godine. ovo je dokaz da čak i najveći igrači u industriji pate od najgoreg pada na tržištu nekretnina u zemlji. Kompanija je izvijestila honkongšku burzu da je prvu polovinu godine zavrršila u gubitku, što je dodatno narušilo vrrijednost dionica za 30 posto.

Kompanija će aktivno razmotriti poduzimanje različitih protumjera kako bi osigurala likvidnost. U međuvremenu će aktivno tražiti smjernice i potporu od vlade i regulatornih tijela.

Produbljuje se kriza kinesko-g tržište nekretnina

Objavljeno je da je kompanija otkazala pokušaj prikupljanja 300 milijuna dolara prodajom novih dionica. Moodis je smanjio kreditni rejting Country Garden-a na B1. Ova rejting kuća smatra da je njegov dug ‘visoko rizičan‘. “Smanjenje rejtinga u skladu je s našim očekivanjima da će kreditna metrika i pokazatelji likvidnostioslabiti zbog pada ugovorene prodaje. Kompaniji je ograničen pristup financiranju i značajan dug dospeva u sljedećih 12 do 18 mjeseci”, navode iz Moodys-a.

Kineska industrija nekretnina zapela je u povijesnu krizu posljednje dvije godine. Ljudi su postali neskloni kupovini novih kuća jer rastuća nezaposlenost obeshrabruje potencijalne kupce. Situacija u kojoj brojni nekretninski divovi u 2021. nisu podmirili svoje obveze, takođe je potkopala poverenje u taj sektor i dovela do toga da su mnogi kupci nekretnina platili stanove koje nikada nisu dobili, što je izazvalo štrajkove.

Prodaja novih kuća od 100 najvećih kineskih kompanija pala je za 33 posto tijekom srpnja u u usporedbi s istim periodom prošle godine. Ovo predstavlja najveći pad prema statistikama industrije objavljenim prošli tjedan.

Ulagači smatraju oživljavanje sektora ključnim za oporavak ekonomije nakon tri godine samonametnute izolacije zbog pandemije koronavirusa. Nedavni signali iz vrha vasti pokazuju da je Peking sve više zabrinut za rast i da je prepoznao potrebu za jačanjem sektora. Prošlog ponedeljka je i kineski premijer obećao je da će “prilagoditi i optimizirati” politike kako bi se osigurao zdrav i stabilan razvoj tržišta nekretnina, pozivajući gradove da uvedu mjere koje zadovoljavaju njihove vlastite potrebe. Prošli mjesec Narodna banka Kine rekla je da će građevinskim kompanijama dati još 12 mjeseci da otplate svoje nepodmirene dugove koji dospijevaju ove godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno