Financa
Digitalni poslovni portal

Europske burze u crvenom, američke izvukao tehnološki sektor – analiza

Svjetske burze su u proteklih sedam dana bile pod pritiskom dogovora povećanja limita američkog duga. Pojavile su se i teorije u kojima bi dospijeće dijel dugova značilo potpo tržišta. Ekonomski slom bi se proširio na sve svjetske burze. Svjetska ekonomija bi utonula u vjerojatno najtežu recesiju koju poznaju moderni makroekonomisti.

Kao što je jutros financa.ba pisala ministrica financija Yellen je najavila dogovor oko povećanja duga. Ipak, to se neće desiti do željenog datuma, 01. lipnja, ali se ide u smjeru dogovora. Podsjećamo, predsjednik SAD-a Joe Biden i republikanaci se moraju usuglasiti oko povećanja gornje granice državnog zaduživanja od 31.400 milijardi dolara, kako bi se obveze koje dospijevaju početkom lipnja, mogle zatvoriti.

Američke burze spasio tehnološki sektor

Iako je tijekom cijelog proteklog tjedna vladala depresivna atmosfera na Wall Street-u, tehnološki sektor je izvukao stvar. Znatno su porasle cijene dionica tehnoloških divova, koji predvode u razvoju AI-ja, kao što su Microsoft, Alphabet. Najveća dobitnica u proteklom tjednuje bila dionica Nvidie, sa skokom cijene za 26 posto, na rekordne razine. Razlog je što je ovaj proizvođač čipova objavio da će mu prihodi u tromjesečju biti 50 posto viši nego što se procjenjivalo zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju (AI). Snažno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača čipova, kao što su Micro Devices i Micron Technology. SE indeks tehnološkog sektora je skočio gotovo 7 posto. To je najvažniji razlog rasta S&P 500 i Nasdaq indeksa protekli tjedan.

Nasdaq je u proteklom radnom tjednu povećala vrijednost za 2,46 posto, te je trgovanje završila na 12.976 bodova. Na Dow Jones indeks je loša ekonmska situacija ostavila traga. Ulagači su u minusu 0,94 posto, te je jučerašnje trgovanje završio na 33.093 bodova. Ulagači na S&P 500 također mogu biti zadovoljni proteklim radnim tjednom. Burzovni indeks se sačuvao u zelenom 0,35 posto i tjedan je završio na 4.205 bodova.

Europske burze su u crvenom

Strah od sloma globalnog tržišta se prenio na europske burze. Sve burze su tjedan završile u crvenom. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,67 posto, na 7.627 bodova. Frankfurtski je DAX skliznuo 1,55 posto, na 15.984 boda, a pariški CAC 1,99 posto, na 7.229 bodova. Paneuropski Stoxx600 indeks je u tekućem tjednu izgubio je na vrjednosti 1,54 posto vrijednosti, te tjedan završio na 461 bodu.

Cijene nafte se blago oporavljaju, a dolar raste

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta je porasla, pa je na putu tjednog dobitka od oko 1 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta tjedan je završio na 104,23 što je najviša razina u dva mjeseca. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 140,66 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0725 eura.

Cijene su nafte, su tjedan završile blagim rastom. Cijena barela na londonskom tržištu tjedan je završila rastom 0,9 posto, na 76,95 dolara. Na američkom tržištu barel je tjedan završio rastom cijene 1,17 posto, na 72,67 dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije