Financa
Digitalni poslovni portal

Burzovni indeks

Burzovni indeks, dionički indeks ili indeks burze je indeks koji mjeri tržište dionica, ili podskup tržišta dionica, i koji pomaže ulagačima usporediti trenutne razine cijena dionica s prošlim cijenama kako bi izračunali efikasnost tržišta.


Indeksi tržišta dionica mogu se segmentirati prema njihovoj metodologiji težine indeksa ili pravilima o tome kako se dionice raspoređuju u indeksu, neovisno o njihovoj pokrivenosti dionicama. Na primjer, S&P 500 i S&P 500 Equal Weight pokrivaju istu grupu dionica, ali S&P 500 je ponderiran tržišnom kapitalizacijom, a S&P 500 Equal Weight je indeks jednake težine. U nastavku je primjer nekoliko uobičajenih metoda ponderiranja indeksa.

Indeksi temeljeni na ponderiranju tržišne kapitalizacije ponderiraju sastavne dionice njihovom tržišnom kapitalizacijom (market capitalization ili market-cap) ili njezinom cijenom dionice pomnoženom brojem dionica u opticaju, podijeljenom s ukupnom tržišnom kapitalizacijom svih sastavnica indeksa.

Indeksi temeljeni na ponderiranju prilagođene tržišne kapitalizacije u slobodnom prometu (eng. Free-float adjusted market-capitalization weighting based indices ) prilagođavaju pondere indeksa tržišne kapitalizacije za dionice svakog sastavnog dijela u obradi za usko ili strateški držane dionice koje općenito nisu dostupne javnom tržištu. Takve dionice mogu posjedovati vlade, povezana društva, osnivači i zaposlenici. Ograničenja stranog vlasništva nametnuta državnim propisima također bi mogla biti podložna prilagodbama u slobodnom prometu. Ove prilagodbe obavještavaju ulagače o potencijalnim problemima s likvidnošću tih udjela koji nisu vidljivi iz neobrađenog broja dionica u obradi. Free-float prilagodbe su složeni poduhvati, a različiti dobavljači indeksa imaju različite metode prilagodbe slobodnog kretanja, koje ponekad mogu proizvesti različite rezultate.

Indeksi temeljeni na ponderiranju cijena ponderiraju sastavne dionice cijenom po dionici podijeljenom sa zbrojem svih cijena dionica u indeksu.

Indeksi temeljeni na jednakim ponderima daju svakoj sastavnoj dionici ponder 1/n, gdje n predstavlja broj dionica u indeksu. Ova metoda proizvodi najmanje koncentrirane portfelje. Jednako ponderiranje dionica u indeksu ne smatra se optimalnom strategijom, jer  indeksi dionica jednake težine imaju tendenciju preuveličavanja težine dionica s malom kapitalizacijom i manjih težina dionica s velikim kapitalom u usporedbi s indeksom ponderiranim tržišnom kapitalizacijom.  Na primjer, Barronov 400 indeks svakom pripisuje jednaku vrijednost od 0,25% svakom od njih. od 400 dionica uključenih u indeks, što zajedno čini 100% cjeline.

Klasifikacija burzovnih indeksa

Burzovni indeksi se mogu, između ostalog, klasificirati prema onome što pokrivaju (neki od njih pokrivaju određene države, regije, određene burze ili industrije). Primjeri slijede u nastavku.

Indeksi koji pokrivaju zemlje predstavljaju učinak burzovnog tržišta određene zemlje, te na neki način odražavaju raspoloženje ulagača o stanju u gospodarstvu. Primjeri su  indeks S&P 500 u Sjedinjenim Državama, Nikkei 225 u Japanu, DAX u Njemačkoj, NIFTY 50 u Indiji i FTSE 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Indeksi regionalne pokrivenosti predstavljaju tržišta dionica određene geografske regije. Neki primjeri ovih indeksa su FTSE Developed Europe Index i FTSE Developed Asia Pacific Index.

Indeksi globalne pokrivenosti predstavljaju učinak globalnog tržišta dionica. Npr FTSE Global Equity Index uključuje preko 16.000 tvrtki.

Indeksi temeljeni na točno određenoj burzi mogu se temeljiti na jednoj burzi, kao što je NASDAQ-100 ili grupi burza, kao što je Euronext 100 ili OMX Nordic 40.

Indeksi temeljeni na sektorima prate uspješnost određenih sektora tržišta. Neki primjeri uključuju Wilshire US REIT Index koji prati više od 80 investicijskih fondova za nekretnine i NASDAQ Biotechnology Index koji se sastoji od približno 200 tvrtki u biotehnološkoj industriji.

Razlikovanje burzovnih indeksa prema načinu izračuna i prikazivanja povrata

Neki indeksi, kao što je S&P 500 indeks, imaju prikazane povrate izračunate različitim metodama. Ove se verzije mogu razlikovati ovisno o tome kako su komponente indeksa ponderirane i kako se obračunavaju dividende. Na primjer, postoje tri verzije povrata indeksa S&P 500: povrat na cijenu, koji uzima u obzir samo cijenu komponenti, ukupni povrat, koji uključuje ponovno ulaganje dividende, i neto ukupni povrat, koji obračunava ponovno ulaganje dividende nakon odbitka poreza.

Indeksi Wilshire 4500 i Wilshire 5000 imaju po pet verzija: ukupni povrat s punom kapitalizacijom, cijena s punom kapitalizacijom, ukupni povrat prilagođen float-om, cijena prilagođena float-u i jednaka težina.

 

Lista (često) korištenih burzovnih indeksa

 

Svjetski indeksi

MSCI ACWI Index
MSCI World
S&P Global 100
S&P Global 1200
The Global Dow
Dow Jones Global Titans 50
FTSE All-World index series
OTCM QX ADR 30 Index

Regionalni indeksi

MSCI EAFE
MSCI GCC

S&P Asia 50

EURO STOXX 50
STOXX Europe 600
FTSEurofirst 300 Index
FTSEurofirst Euro Supersector Indices
S&P Europe 350
CECEEUR

SAD

Amex indices
NYSE Arca Major Market Index
CBOE indices
CBOE DJIA BuyWrite Index (BXD)
CBOE NASDAQ-100 BuyWrite Index (BXN)
CBOE NASDAQ-100 Volatility Index (VXN)
CBOE S&P 500 BuyWrite Index (BXM)
CBOE Volatility Index (VIX)
Dow Jones & Company indices
Dow Jones Industrial Average
Dow Jones Transportation Average
Dow Jones Utility Average
MarketGrader indices
Barron’s 400 Index
Nasdaq indices
NASDAQ Composite
NASDAQ-100
NASDAQ Financial-100
Russell Indexes
Russell 3000
Russell 1000
Russell Top 200
Russell MidCap
Russell 2500
Russell Small Cap Completeness
Standard & Poor’s indices
S&P 500
S&P 100
S&P MidCap 400
S&P MidCap 400/BARRA Growth
S&P MidCap 400/BARRA Value
S&P SmallCap 600
S&P SmallCap 600/BARRA Growth
S&P SmallCap 600/BARRA Value
S&P 1500
Value Line Composite Index
Wilshire Associates indices
Wilshire 5000
Wilshire 4500

Japan

Nikkei 225

Europa

Austrija
ATX

Belgija
BEL 20

Bosna i Hercegovina
BIRS
FIRS
ERS10

Bulgarska
SOFIX

Hrvatska
CROBEX
CROBIS

Češka
PX Index

Danska
OMX Copenhagen 20 (OMXC20)

Finska

OMX Helsinki 25 (OMXH25)

Francuska

CAC 40
CAC Next 20
CAC Large 60
CAC Mid 60
CAC Small
SBF 120
CAC Mid & Small
CAC All-Tradable
CAC All Share

Njemačka
DAX
TecDAX
MDAX
SDAX

Italija
FTSE MIB
FTSE Italia Mid Cap
MIBTel

Rusija
MICEX (Moscow Interbank Currency Exchange)
RTS Index (RTSI)

Srbija
BELEX15
BELEXline

Španjolska
IBEX 35
Madrid Stock Exchange General Index

Švedska
OMX Stockholm 30 (OMXS30)
OMX Stockholm PI (OMXSPI)

Švicarska
Swiss Market Index (SMI)
SMI MID
SMI Expanded
Swiss Performance Index (SPI)
Swiss Leader Index (SLI)

Ujedinjeno Kraljevstvo

FT 30 Index
FTSE 100 Index
FTSE MID 250 Index
FTSE 350 Index
FTSE All-Share Index
FTSE SmallCap Index
FTSE Fledgling Index
FTSE techMark Index
FTSE AIM All-Share Index
FTSE AIM UK 50 Index

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije