Burzovni indeks

  52
  Burzovni indeksi - ilustracija
  Burzovni indeksi - ilustracija

  Burzovni indeks, dionički indeks ili indeks burze je indeks koji mjeri tržište dionica, ili podskup tržišta dionica, i koji pomaže ulagačima usporediti trenutne razine cijena dionica s prošlim cijenama kako bi izračunali efikasnost tržišta.


  Indeksi tržišta dionica mogu se segmentirati prema njihovoj metodologiji težine indeksa ili pravilima o tome kako se dionice raspoređuju u indeksu, neovisno o njihovoj pokrivenosti dionicama. Na primjer, S&P 500 i S&P 500 Equal Weight pokrivaju istu grupu dionica, ali S&P 500 je ponderiran tržišnom kapitalizacijom, a S&P 500 Equal Weight je indeks jednake težine. U nastavku je primjer nekoliko uobičajenih metoda ponderiranja indeksa.

  Indeksi temeljeni na ponderiranju tržišne kapitalizacije ponderiraju sastavne dionice njihovom tržišnom kapitalizacijom (market capitalization ili market-cap) ili njezinom cijenom dionice pomnoženom brojem dionica u opticaju, podijeljenom s ukupnom tržišnom kapitalizacijom svih sastavnica indeksa.

  Indeksi temeljeni na ponderiranju prilagođene tržišne kapitalizacije u slobodnom prometu (eng. Free-float adjusted market-capitalization weighting based indices ) prilagođavaju pondere indeksa tržišne kapitalizacije za dionice svakog sastavnog dijela u obradi za usko ili strateški držane dionice koje općenito nisu dostupne javnom tržištu. Takve dionice mogu posjedovati vlade, povezana društva, osnivači i zaposlenici. Ograničenja stranog vlasništva nametnuta državnim propisima također bi mogla biti podložna prilagodbama u slobodnom prometu. Ove prilagodbe obavještavaju ulagače o potencijalnim problemima s likvidnošću tih udjela koji nisu vidljivi iz neobrađenog broja dionica u obradi. Free-float prilagodbe su složeni poduhvati, a različiti dobavljači indeksa imaju različite metode prilagodbe slobodnog kretanja, koje ponekad mogu proizvesti različite rezultate.

  Indeksi temeljeni na ponderiranju cijena ponderiraju sastavne dionice cijenom po dionici podijeljenom sa zbrojem svih cijena dionica u indeksu.

  Indeksi temeljeni na jednakim ponderima daju svakoj sastavnoj dionici ponder 1/n, gdje n predstavlja broj dionica u indeksu. Ova metoda proizvodi najmanje koncentrirane portfelje. Jednako ponderiranje dionica u indeksu ne smatra se optimalnom strategijom, jer  indeksi dionica jednake težine imaju tendenciju preuveličavanja težine dionica s malom kapitalizacijom i manjih težina dionica s velikim kapitalom u usporedbi s indeksom ponderiranim tržišnom kapitalizacijom.  Na primjer, Barronov 400 indeks svakom pripisuje jednaku vrijednost od 0,25% svakom od njih. od 400 dionica uključenih u indeks, što zajedno čini 100% cjeline.

  Klasifikacija burzovnih indeksa

  Burzovni indeksi se mogu, između ostalog, klasificirati prema onome što pokrivaju (neki od njih pokrivaju određene države, regije, određene burze ili industrije). Primjeri slijede u nastavku.

  Indeksi koji pokrivaju zemlje predstavljaju učinak burzovnog tržišta određene zemlje, te na neki način odražavaju raspoloženje ulagača o stanju u gospodarstvu. Primjeri su  indeks S&P 500 u Sjedinjenim Državama, Nikkei 225 u Japanu, DAX u Njemačkoj, NIFTY 50 u Indiji i FTSE 100 u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  Indeksi regionalne pokrivenosti predstavljaju tržišta dionica određene geografske regije. Neki primjeri ovih indeksa su FTSE Developed Europe Index i FTSE Developed Asia Pacific Index.

  Indeksi globalne pokrivenosti predstavljaju učinak globalnog tržišta dionica. Npr FTSE Global Equity Index uključuje preko 16.000 tvrtki.

  Indeksi temeljeni na točno određenoj burzi mogu se temeljiti na jednoj burzi, kao što je NASDAQ-100 ili grupi burza, kao što je Euronext 100 ili OMX Nordic 40.

  Indeksi temeljeni na sektorima prate uspješnost određenih sektora tržišta. Neki primjeri uključuju Wilshire US REIT Index koji prati više od 80 investicijskih fondova za nekretnine i NASDAQ Biotechnology Index koji se sastoji od približno 200 tvrtki u biotehnološkoj industriji.

  Razlikovanje burzovnih indeksa prema načinu izračuna i prikazivanja povrata

  Neki indeksi, kao što je S&P 500 indeks, imaju prikazane povrate izračunate različitim metodama. Ove se verzije mogu razlikovati ovisno o tome kako su komponente indeksa ponderirane i kako se obračunavaju dividende. Na primjer, postoje tri verzije povrata indeksa S&P 500: povrat na cijenu, koji uzima u obzir samo cijenu komponenti, ukupni povrat, koji uključuje ponovno ulaganje dividende, i neto ukupni povrat, koji obračunava ponovno ulaganje dividende nakon odbitka poreza.

  Indeksi Wilshire 4500 i Wilshire 5000 imaju po pet verzija: ukupni povrat s punom kapitalizacijom, cijena s punom kapitalizacijom, ukupni povrat prilagođen float-om, cijena prilagođena float-u i jednaka težina.

   

  Lista (često) korištenih burzovnih indeksa

   

  Svjetski indeksi

  MSCI ACWI Index
  MSCI World
  S&P Global 100
  S&P Global 1200
  The Global Dow
  Dow Jones Global Titans 50
  FTSE All-World index series
  OTCM QX ADR 30 Index

  Regionalni indeksi

  MSCI EAFE
  MSCI GCC

  S&P Asia 50

  EURO STOXX 50
  STOXX Europe 600
  FTSEurofirst 300 Index
  FTSEurofirst Euro Supersector Indices
  S&P Europe 350
  CECEEUR

  SAD

  Amex indices
  NYSE Arca Major Market Index
  CBOE indices
  CBOE DJIA BuyWrite Index (BXD)
  CBOE NASDAQ-100 BuyWrite Index (BXN)
  CBOE NASDAQ-100 Volatility Index (VXN)
  CBOE S&P 500 BuyWrite Index (BXM)
  CBOE Volatility Index (VIX)
  Dow Jones & Company indices
  Dow Jones Industrial Average
  Dow Jones Transportation Average
  Dow Jones Utility Average
  MarketGrader indices
  Barron’s 400 Index
  Nasdaq indices
  NASDAQ Composite
  NASDAQ-100
  NASDAQ Financial-100
  Russell Indexes
  Russell 3000
  Russell 1000
  Russell Top 200
  Russell MidCap
  Russell 2500
  Russell Small Cap Completeness
  Standard & Poor’s indices
  S&P 500
  S&P 100
  S&P MidCap 400
  S&P MidCap 400/BARRA Growth
  S&P MidCap 400/BARRA Value
  S&P SmallCap 600
  S&P SmallCap 600/BARRA Growth
  S&P SmallCap 600/BARRA Value
  S&P 1500
  Value Line Composite Index
  Wilshire Associates indices
  Wilshire 5000
  Wilshire 4500

  Japan

  Nikkei 225

  Europa

  Austrija
  ATX

  Belgija
  BEL 20

  Bosna i Hercegovina
  BIRS
  FIRS
  ERS10

  Bulgarska
  SOFIX

  Hrvatska
  CROBEX
  CROBIS

  Češka
  PX Index

  Danska
  OMX Copenhagen 20 (OMXC20)

  Finska

  OMX Helsinki 25 (OMXH25)

  Francuska

  CAC 40
  CAC Next 20
  CAC Large 60
  CAC Mid 60
  CAC Small
  SBF 120
  CAC Mid & Small
  CAC All-Tradable
  CAC All Share

  Njemačka
  DAX
  TecDAX
  MDAX
  SDAX

  Italija
  FTSE MIB
  FTSE Italia Mid Cap
  MIBTel

  Rusija
  MICEX (Moscow Interbank Currency Exchange)
  RTS Index (RTSI)

  Srbija
  BELEX15
  BELEXline

  Španjolska
  IBEX 35
  Madrid Stock Exchange General Index

  Švedska
  OMX Stockholm 30 (OMXS30)
  OMX Stockholm PI (OMXSPI)

  Švicarska
  Swiss Market Index (SMI)
  SMI MID
  SMI Expanded
  Swiss Performance Index (SPI)
  Swiss Leader Index (SLI)

  Ujedinjeno Kraljevstvo

  FT 30 Index
  FTSE 100 Index
  FTSE MID 250 Index
  FTSE 350 Index
  FTSE All-Share Index
  FTSE SmallCap Index
  FTSE Fledgling Index
  FTSE techMark Index
  FTSE AIM All-Share Index
  FTSE AIM UK 50 Index