Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fed i dalje bez promjene kamatne stope

Američki Fed je sinoć po srednjoeuropskom vremenu odlučio zadržati ključnu kamatnu stopu nepromijenjenim. Ostali su pri svojoj prognozi o tri smanjenja kamatnih stopa ove godine. I dalje su osjetni znakovi da bi inflacija mogla duže ostati povišena. Službenici Feda također su povećali svoje procjene ekonomskog rasta i inflacije u tekućoj godini.

Referentna kratkoročna kamatna stopa Feda ostala je na maksimalnom nivou u posljednje 23 godine, na 4,25 do 5,50 posto. Nakon što na petom sastanku zaredom Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) nije došlo do promijene, prenosi CNN.

Nakon što je od 2022. godine sprovela niz povećanja kamatne stope koje su do tada bile nulte, centralna banka je nastavila pauzu od srpnja 2023. Tada se već osjetilo ublažavanje rasta potrošačkih cijena. Odluka od srijede znači da će Amerikanci nastaviti plaćati visoke troškove zaduživanja. S ovom mjerom, Fed nastoji usporiti oštar porast cijena.

U saopćenju nakon dvodnevnog sastanka FOMC-a, Fed je ponovio da „ne očekuje da će biti prikladno smanjiti ciljani raspon dok se ne stekne veće povjerenje da se inflacija održivo kreće ka ciljana dva posto“. Podsjetimo, inflacija u SAD neočekivano je porasla na 3,2 posto tijekom veljače. Iako su ekonomisti predviđali da će godišnji rast cijena ostati nepromijenjen u odnosu na siječanjsku stopu od 3,1 posto.

Službenici Fed-a zadržali su svoju projekciju da će sniziti stopu za tri četvrtine postotnog poena. Očekuju da će kamatna stopa do kraja godine iznositi od 4,50 do 4,75. To bi moglo da potakne optimistično raspoloženje na tržištu dionica. Burzovni indeksi su već dosegnuli nove rekorde zbog mogućnosti sniženja kamatnih stopa.

Fed je saopćio da očekuje da će gospodarstvo porasti za 2,1 posto u 2024. godini. ovo je znatno iznad prethodnih prociena od 1,4 posto. Fed je predvidio rast od dva posto u idućoj godini, u odnosu na prethodnu projekciju od 1,8 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno