Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Michael Burry stavio 1,6 milijardi dolara na krah Wall Streeta

Michael Burry, investitor koji je postao poznat po točnom predviđanju kolapsa tržišta nekretnina 2008. godine, uložio je više od 1,6 milijardi dolara u opcije koje se klade na krah Wall Streeta.

Burry se odlučio na ‘medvjeđe oklade’ protiv indeksa S&P 500 i Nasdaq 100, pokazuju podaci američke Komisije za vrijednosne papire (SEC).

Njegov fond, Scion Asset Management, kupio je 866 milijuna dolara prodajnih opcija u odnosu na fond koji prati S&P 500 i 739 milijuna dolara prodajnih opcija u odnosu na fond koji prati Nasdaq 100.

Trenutno Burry koristi više od 90 posto svog portfelja za klađenje na pad tržišta (short pozicije), prema izvještaju SEC-a.

Ali čini se da se ove godine kolebao između ‘bikovskog’ i ‘medvjeđeg’ pristupa tržištu dionica. U siječnju je tvitao zagonetnu poruku za svojih 1,4 milijuna sljedbenika. ‘Prodaj’, napisao je. No krajem ožujka se povukao. ‘Pogriješio sam kad sam rekao da treba prodati’, napisao je.

S&P 500 i Nasdaq 100 zabilježili su velike dobitke u ovoj godini, a porasli su za gotovo 16 posto, odnosno 38 posto.

Sredinom 2000-ih Burry je postao poznat po tome što se kladio protiv tržišta nekretnina te dobro zaradio na krizi drugorazrednih hipotekarnih kredita i kolapsu brojnih velikih financijskih institucija 2008.

Događaj je zabilježio Michael Lewis u svom bestseleru ‘The Big Short: Inside the Doomsday Machine’. Kasnije adaptiranom u film u kojem je Burryja glumio Christian Bale.

Izlazak iz regionalnih banaka i Kine

Burryjev fond također povlači svoje udjele iz brojnih regionalnih banaka. Prodao je 150.000 dionica First Republic Banka (FRC). Kao i udjele u Huntington Bank PacWestu (PACW) i Western Allianceu (WAL). Nije jasno jesu li se te prodaje odvile prije ili nakon što je JPMorgan Chase preuzeo First Republic Bank (FRC) u svibnju.

Investitor je promijenio i smjer ulaganja u kineske dionice – prodavši dionice JD.coma (JD) i Alibabe (BABA) u drugom kvartalu godine.

No postoje i neka imena na koja se Burry i njegov tim u Scionu klade očekujući rast cijena. Otprilike šest posto dioničkog portfelja tvrtke je u long pozicijama. U drugom kvartalu godine povećao je svoju izloženost putničkoj i zdravstvenoj industriji kupnjom dionica Expedia Groupa (EXPE), MGM Resortsa (MGM), CVS-a (CVS) i Cigne (CI).

Osim toga, kupio je 4,7 milijuna dolara vrijedne dionice CNN-ove matične kompanije Warner Bros. Discovery (WBD) i 3,3 milijuna dolara vrijedne dionice online trgovca rabljenim proizvodima The RealReal (TRR).

Izvor: tportal

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno