Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tko je Pavel Durov i zašto je uhićen?

Glavni izvršni direktor Telegrama Pavel Durov uhićen je u zračnoj luci u subotu navečer u blizini Pariza i stavljen u pritvor zbog navodnih prekršaja povezanih s aplikacijom za razmjenu poruka, javljaju francuski mediji.

39-godišnji milijarder rođen u Rusiji optužen je da nije ublažio zlouporabu svoje platforme za kriminalne aktivnosti. Francuski OFMIN, koji je odgovoran za zaštitu maloljetnika od nasilja, izdao je nalog za uhićenje Durova zbog optužbi za organizirani kriminal, trgovinu drogom, prijevaru, internetsko zlostavljanje i promicanje terorizma, izvijestila je novinska agencija AFP pozivajući se na izvor.

Aplikacija za razmjenu poruka, koja ima oko 800 milijuna korisnika, popularna je u Rusiji, ali i Ukrajini, piše CNBC.

Nakon vijesti o pritvaranju Durova, rusko veleposlanstvo u Francuskoj priopćilo je da je “odmah zatražilo od francuskih vlasti pojašnjenje razloga i zahtijevalo da se osigura zaštita njegovih prava i omogući konzularni pristup”. U poruci objavljenoj na Telegramu stoji da su službenici veleposlanstva u kontaktu s odvjetnikom Pavela Durova.

Što sve trebate znati o Durovu:
  • Durov je 2006. godine osnovao društvenu mrežu VKontakte (VK), koja se nazivala i ruskom verzijom Facebooka.
  • Nakon toga je napustio tvrtku nakon spora s vlasnicima povezanima s Kremljem oko upravljanja mrežom. Durov je navodno odbio surađivati ​​s vlastima u blokiranju stranice pokojnog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog na platformi.
  • Nakon što je napustio VK, Durov je emigrirao iz Rusije 2014. Dobio je državljanstvo na karipskom otočnom arhipelagu Saint Kitts i Nevis nakon što je dao 250.000 dolara donacije njegovoj industriji šećera. Durov je dobio francusko državljanstvo u kolovozu 2021.
  • U intervjuu s američkim komentatorom Tuckerom Carlsonom ove godine, Durov je naveo svoj prioritet slobode – slobodu govora, slobodu okupljanja i slobodno tržište. Bilo da se radi o njegovoj odluci da napusti VK prije više od deset godina ili o njegovom osobnom životu.
  • Osnovao je Telegram 2013. godine, reklamirajući ga kao necenzuriranu i neutralnu platformu, dostupnu ljudima svih društvenih slojeva i pogleda.
  • Procjenjuje se da Durov ima neto vrijednost od oko 15,5 milijardi dolara, prema Forbesu. Što ga čini 121. najbogatijom osobom na svijetu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno