Financa
Digitalni poslovni portal

Ekonomija stvaratelja

Ekonomija stvaratelja ( eng. Creator economy) je biznis klasa (poslovna klasa, sektor) koju čini više od 50 milijuna neovisnih kreatora online sadržaja. Globalnog je karaktera i obuhvaća graditelje online zajednica, uključujući utjecajne osobe na društvenim mrežama, blogere i videografe. Uključuje i softver i financijske alate osmišljene da im pomognu u rastu i monetizaciji.

Ekonomija stvaratelja, podrazumijeva da kreatori naplaćuju svoj sadržaj. Više od 50 milijuna globalnih korisnika kreatori su sadržaja (‘content creators‘) na tržištu čija se vrijednost već sad procjenjuje na više od 104 milijarde dolara.

Iz različitih motiva, nekad i iz čiste dosade, korisnici društvenih mreža odlučili su se priključiti ekonomiji stvaratelja, odnosno postati kreatori koji naplaćuju svoj sadržaj.

Investitori su samo 2021. u sektor ekonomije stvaratelja uložili dodatne 1,3 milijarde dolara. Sve više kreatora prijavljuje da sasvim dobro žive od svojih novih mikrobiznisa na platformama. Čak ih 41 posto zarađuje prosječnih 69 tisuća dolara na godinu.

 

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije