Peter Drucker

  57
  Peter Drucker
  Peter Drucker

  Peter Drucker (rođen 19. studenoga 1909., Beč, Austrija—umro 11. studenoga 2005., Claremont, Kalifornija, SAD), američki savjetnik za menadžment, pedagog i autor rođen u Austriji. Njegova su djela doprinijela filozofskim i praktičnim temeljima moderne poslovne korporacije. Također je bio predvodnik u razvoju obrazovanja menadžmenta, a izumio je i koncept poznat kao menadžment usmjeren na ciljeve (managment by objectives).

  Drucker, koji je stekao doktorat iz međunarodnog i javnog prava na Sveučilištu u Frankfurtu (1931.), radio je kao novinar u Njemačkoj. Pobjegao je u Englesku kada je Adolf Hitler došao na vlast 1933. Ostao je u Engleskoj do 1937., kada se preselio u Sjedinjene Države da radi kao savjetnik britanskih banaka i kao strani dopisnik za nekoliko britanskih novina. Postao je američki državljanin 1943. Drucker je kasnije predavao na Sveučilištu New York (1950–71) i na Sveučilištu Claremont Graduate (1971–2005).

  Iako je poznato da je Drucker izbjegavao termin konzultant, upravo je kroz savjetovanje imao najveći utjecaj, počevši od svog poziva iz 1943. da analizira organizacijsku strukturu General Motors Corporationa. Knjiga koja je nastala, Koncept korporacije, ponudila je prvu cjelovitu procjenu velike korporacije kao društvene institucije. Drucker je kasnije radio kao konzultant brojnim korporacijama, organizacijama i vladama.

  Dijela Petera Druckera

  Neki promatrači dijele Druckerove brojne knjige i članke u četiri kategorije.

  1. Njegovi rani radovi — kao što su Kraj ekonomskog čovjeka (1939.) i Novo društvo (1950.) — raspravljaju o prirodi industrijskog društva.
  2. Drugi niz knjiga—uključujući Koncept korporacije (1946.) i Praksu upravljanja (1954.)—objašnjava opće ideje o modernom poslovnom upravljanju.
  3. Treći dio – uključujući Sljedećih dvadeset godina Amerike (1957.) i Tehnologija, upravljanje i društvo (1970.) – nudi spekulacije o budućem utjecaju razvoja poput tehnoloških promjena.
  4. Konačno, postoje spisi koji se bave pitanjima praktičnog upravljanja poduzećima, osobito Upravljanje u turbulentnim vremenima (1980.) i zbirka eseja Promjenjivi svijet izvršne vlasti (1982.). Vitalizirao je koncept poduzetnika Inovacijom i poduzetništvom (1985).

  Drucker je također napisao dva romana.

  Godine 1990. Zaklada Peter F. Drucker za upravljanje neprofitnim organizacijama (preimenovana u Leader to Leader Institute 2003.) osnovana je njemu u čast.

  Izvor: britannica