Warren Buffett

  22
  Warren Buffett
  Warren Buffett

  Tko nije čuo za Warrena Buffetta—jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, koji je stalno visoko na Forbesovoj listi milijardera? Njegova neto vrijednost procijenjena je na 100 milijardi dolara u lipnju 2022. Buffett je poznat i kao pametan poslovni čovjek i kao velikodušni filantrop.

  Vjerojatno je najpoznatiji po tome što je jedan od najuspješnijih svjetskih investitora. Stoga ne čudi da je strategija ulaganja Warrena Buffetta dosegla mitske razmjere. Buffett slijedi nekoliko važnih načela i investicijsku filozofiju koja se široko prati diljem svijeta. Dakle, koje su tajne njegova uspjeha? Čitajte dalje kako biste saznali više o Buffettovoj strategiji i kako je uspio skupiti takvo bogatstvo svojim ulaganjima.

  Warren Buffett: Kratka povijest

  Warren Buffett rođen je u Omahi 1930. Još u ranoj dobi razvio je interes za poslovni svijet i ulaganje, uključujući i tržište dionica. Buffett je započeo svoje obrazovanje u školi Wharton na Sveučilištu Pennsylvania prije nego što se vratio i otišao na Sveučilište Nebraska. Tu je stekao dodiplomski studij poslovne administracije. Buffett je kasnije otišao na Columbia Business School gdje je stekao diplomu iz ekonomije.

  Buffett je započeo svoju karijeru kao prodavač ulaganja ranih 1950-ih, ali je osnovao Buffett Associates 1956. Manje od 10 godina kasnije, 1965., kontrolirao je Berkshire Hathawaya. U lipnju 2006. Buffett najavio je planove da će donirati cijelo svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe.

  Zatim su 2010. Buffett i Bill Gates objavili da su osnovali kampanju Giving Pledge kako bi potaknuli druge bogate pojedince da se bave filantropijom.

  Buffettova investicijska filozofija

  Buffett slijedi školu vrijednosnog ulaganja (value investing) Benjamina Grahama. Investitori vrijednosti traže vrijednosne papire s cijenama koje su neopravdano niske na temelju njihove intrinzične vrijednosti. Ne postoji univerzalno prihvaćen način za određivanje intrinzične vrijednosti, ali ona se najčešće procjenjuje analizom temeljnih podataka tvrtke.

  Poput lovaca na povoljne cijene, ulagač vrijednosti traži dionice za koje se vjeruje da su podcijenjene na tržištu ili dionice koje su vrijedne, ali ih većina drugih kupaca ne prepoznaje.

  Buffett podiže ovaj pristup ulaganja vrijednosti na drugu razinu. Mnogi vrijednosni ulagači ne podržavaju hipotezu učinkovitog tržišta (EMH). Ova teorija sugerira da se dionicama uvijek trguje po njihovoj fer vrijednosti, što ulagačima otežava kupnju dionica koje su podcijenjene ili ih prodaju po prenapuhanim cijenama.

  Vjeruju da će tržište s vremenom početi favorizirati one kvalitetne dionice koje su neko vrijeme bile podcijenjene.

  Buffetta, međutim, ne zanimaju zamršenosti ponude i potražnje na tržištu dionica. Zapravo, uopće ga ne zanimaju aktivnosti na burzi. Ovo je implikacija u njegovoj poznatoj parafrazi citata Benjamina Grahama: “Kratkoročno, tržište je glasački stroj, ali dugoročno je stroj za vaganje.”

  Svaku tvrtku promatra kao cjelinu, tako da odabire dionice isključivo na temelju njihovog ukupnog potencijala kao tvrtke. Držeći ove dionice kao dugoročnu igru, Buffett ne traži kapitalnu dobit, već vlasništvo nad kvalitetnim tvrtkama koje su iznimno sposobne generirati zaradu.

  Kad Buffett ulaže u tvrtku, ne brine ga hoće li tržište na kraju prepoznati njezinu vrijednost. Zabrinut je koliko dobro ta tvrtka može zaraditi kao posao.

  Buffettova metodologija

  Warren Buffett pronalazi vrijednosnice niske cijene postavljajući si neka pitanja kada procjenjuje odnos između razine izvrsnosti dionice i njezine cijene.

  Imajte na umu da ovo nisu jedine stvari koje analizira, već kratak sažetak onoga što traži u svom pristupu ulaganja.

  1. Uspješnost tvrtke

  Ponekad se povrat na kapital (ROE) naziva povrat dioničara na investiciju. Otkriva stopu po kojoj dioničari zarađuju prihod od svojih dionica. Buffett uvijek gleda ROE kako bi vidio ima li tvrtka dosljedno dobre rezultate u usporedbi s drugim tvrtkama u istoj industriji.
  ROE se izračunava na sljedeći način:

  ROE = Neto prihod ÷ Dionički kapital

  Gledanje ROE-a samo u prošloj godini nije dovoljno. Investitor bi trebao pogledati ROE u posljednjih pet do 10 godina kako bi analizirao povijesnu izvedbu.

  2. Dug poduzeća

  Omjer duga i kapitala (D/E) još je jedna ključna karakteristika koju Buffett pažljivo razmatra. Buffett preferira vidjeti mali iznos duga kako bi se rast zarade generirao iz vlasničkog kapitala, a ne iz posuđenog novca.

  Omjer D/E izračunava se na sljedeći način:

  Omjer duga i kapitala = ukupne obveze ÷ dionički kapital

  Ovaj omjer pokazuje udio kapitala i duga koji poduzeće koristi za financiranje svoje imovine, a što je omjer veći, to više duga—a ne kapitala—financira poduzeće. Visoka razina duga u usporedbi s kapitalom može rezultirati nestabilnom zaradom i visokim kamatnim troškovima.

  3. Profitne marže

  Profitabilnost poduzeća ne ovisi samo o dobroj profitnoj marži, već i o njenom stalnom povećanju. Ova se marža izračunava dijeljenjem neto prihoda s neto prodajom. Za dobar pokazatelj povijesnih profitnih marži, ulagači bi trebali pogledati unatrag najmanje pet godina.

  Visoka profitna marža ukazuje na to da tvrtka dobro posluje, ali povećanje marže znači da je menadžment bio iznimno učinkovit i uspješan u kontroli troškova.

  4. Je li društvo izlistano na burzi?

  Buffett obično razmatra samo tvrtke koje postoje najmanje 10 godina. Kao rezultat toga, većina tehnoloških tvrtki koje su imale inicijalnu javnu ponudu (IPO) u prošlom desetljeću ne bi dospjele na Buffettov radar. Rekao je da ne razumije mehaniku iza mnogih današnjih tehnoloških kompanija i da ulaže samo u posao koji u potpunosti razumije.

  Ulaganje vrijednosti zahtijeva prepoznavanje tvrtki koje su izdržale test vremena, ali su trenutno podcijenjene.

  Nikad ne podcjenjujte vrijednost povijesnog učinka. To pokazuje sposobnost (ili nesposobnost) tvrtke da poveća vrijednost za dioničare. Međutim, imajte na umu da prošla izvedba dionice ne jamči buduću izvedbu.

  Posao vrijednosnog investitora je odrediti koliko dobro tvrtka može poslovati u budućnosti. Utvrđivanje toga je samo po sebi teško. Ali očito je Buffett jako dobar u tome.

  Jedna važna točka koju treba zapamtiti o javnim poduzećima je da Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) zahtijeva da podnose redovita financijska izvješća. Ovi vam dokumenti mogu pomoći u analizi važnih podataka o tvrtki—uključujući trenutnu i prošlu izvedbu—kako biste mogli donositi važne investicijske odluke.

  5. Oslanjanje na burzovnu robu

  U početku biste ovo pitanje mogli zamisliti kao radikalan pristup sužavanja tvrtki koje uzima u obzir. Buffett, međutim, ovo pitanje vidi kao važno. Sklon je zazirati (ali ne uvijek) od tvrtki čiji se proizvodi ne razlikuju od onih njihovih konkurenata i onih koji se oslanjaju isključivo na robu kao što su nafta i plin.

  Ako tvrtka ne nudi ništa drugačije od druge tvrtke unutar iste industrije, Buffett vidi malo toga što bi je izdvajalo. Svaka karakteristika koju je teško ponoviti je ono što Buffett naziva gospodarskim jarkom tvrtke ili konkurentskom prednošću. Što je jarak širi, to je konkurentu teže osvojiti tržišni udio.

  6. Je li dionica jeftina?

  Ovo je teško. Jedna je stvar pronaći tvrtke koje zadovoljavaju ostalih pet kriterija, ali utvrditi jesu li podcijenjene najteži je dio vrijednosnog ulaganja. I to je Buffettova najvažnija vještina.

  Da bi to provjerio, investitor mora odrediti intrinzičnu vrijednost tvrtke analizom niza poslovnih osnova uključujući zaradu, prihode i imovinu. A intrinzična vrijednost tvrtke obično je viša (i kompliciranija) od njezine likvidacijske vrijednosti, a to je ono što bi tvrtka vrijedila da je danas zatvorena i prodana. Likvidacijska vrijednost ne uključuje nematerijalnu imovinu kao što je vrijednost robne marke, koja nije izravno navedena u financijskim izvještajima.

  Nakon što Buffett odredi intrinzičnu vrijednost tvrtke kao cjeline, uspoređuje je s njezinom trenutnom tržišnom kapitalizacijom – trenutnom ukupnom vrijednošću ili cijenom.

  Zvuči lako, zar ne? No, Buffettov uspjeh ovisi o njegovoj neusporedivoj vještini u preciznom određivanju ove intrinzične vrijednosti. Iako možemo navesti neke od njegovih kriterija, nemamo načina da točno znamo kako je stekao tako precizno ovladavanje izračunavanjem vrijednosti.

  Koje tvrtke posjeduje Warren Buffett?

  Warren Buffett preko svoje tvrtke Berkshire Hathaway ima udjele u mnogim tvrtkama. Neki od njegovih najvećih posjeda uključuju Bank of America, Apple, American Express i Coca-Colu.

  Kako je Warren Buffett postao bogat?

  Warren Buffett postojano se bogatio tijekom dugog vremenskog razdoblja prvenstveno kroz ulaganje. Počeo je ulagati vrlo mlad, točnije s 11 godina. S 13 godina započeo je vlastiti poslovni pothvat kao raznosač novina i prodavao je listove s savjetima za konjske utrke. Kao odrasla osoba, osnovao je vlastitu tvrtku i počeo ulagati u tvrtke za koje je vjerovao da su podcijenjene, zarađujući profit. On bi tu dobit reinvestirao u nova ulaganja i njegovo bi bogatstvo nastavilo rasti.

  Na kraju je kupio Berkshire Hathaway, gdje će nastaviti sa svojom strategijom ulaganja vrijednosti.

  Je li Warren Buffett sve sam ostvario?

  Warren Buffett je sam zaslužan za svoj uspjeh. Međutim, dolazio je iz prilično privilegirane sredine. Njegov otac je imao vlastitu brokersku tvrtku i na kraju je postao američki kongresmen. To je omogućilo Buffettu da pohađa prestižne škole, poput Sveučilišta Columbia. Osnovao je vlastitu tvrtku i uložio vlastita ulaganja koja su ga na kraju dovela do golemog bogatstva.

  Koja je najbolja investicija prema Warrenu Buffettu?

  Osim identificiranja podcijenjenih dionica na temelju temelja, Warren Buffet je rekao da je najbolja investicija koju možete napraviti u sebe. “Ne postoji ništa bolje od rada na poboljšanju vlastitih vještina”, rekao je Buffett. Konkretno, samorazvoj međuljudskih i komunikacijskih vještina i prikupljanje relevantnog znanja otporni su na promjenjive ekonomske uvjete i ne mogu se prenapuhati.

  Zaključak

  Kao što ste vjerojatno primijetili, Buffettov stil ulaganja je poput stila kupovine lovca na povoljne ponude. Odražava praktičan, prizeman stav. Buffett zadržava takav stav i u drugim područjima svog života: ne živi u ogromnoj kući, ne skuplja automobile i ne vozi se limuzinom na posao. Stil vrijednosnog ulaganja (value investing) nije bez svojih kritičara, ali podržavate li Buffetta ili ne, dokaz je u onom što je ostvario.

  Izvor: Investopedia