Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Osiguranja prilagođavaju cijene osiguranja imovine od katastrofa

Svjetske cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa kod osiguranja bile su u sezoni obnove ugovora na sredini godine nepromijenjene. Čak su imale trend pada, za pet do devet posto, nakon višegodišnjeg perioda rasta. Ovo su informacije američke brokerske kompanije za reosiguranje Guy Carpenter.

Osiguravajuće kuće obično obnavljaju ugovore o reosiguranju na određene datume u godini, uključujući 1. srpnja, prenosi Reuters.
„Osiguranje za osiguravajuće kuće“ na Floridi, u Kaliforniji i drugim područjima s većim rizikom prirodnih nepogoda poput uragana i šumskih požara snažno je poskupjelo proteklih godina. Uzrok su veliki gubici koji su dijelom posljedica klimatskih promjena.

„Visoke cijene povećale su profitabilnost reosiguratelja. Ostavljajući im prostora za smanjenje cijena u ovoj godini“, rekla je Lara Mowery, globalna voditeljica distribucije u Guy Carpenteru. „Cijene se prilagođavaju novim okolnostima“.

Generator gubitaka osiguranja – ‘superćelijske oluje’

Brokerska kuća za reosiguranje Aon izvijestila je da su cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa pale za specijalizirane osiguravajuće kuće u SAD-u i na Floridi tokom sezone obnavljanja ugovora sredinom godine. Osiguravajuće kuće često prebacuje promjene u cijenama reosiguranja na korporativne klijente i građane.

Reosiguranje je tako pojeftinilo uprkos gotovo 50 milijardi dolara osiguranih globalnih gubitaka od katastrofa u prvoj polovini godine, većih za osam posto od petogodišnjeg prosjeka, kada se isključi inflacija. Glavni razlog tih gubitaka bile su „superćelijske oluje“ u SAD-u, tvrde u Guy Carpenteru, piše Aljazeera.

Vrijednost izdanih „obveznica katastrofe“ dosegla je u SAD-u, u prvoj polovini godine, rekordnih 11,9 milijardi dolara. Takvi dužnički papiri općenito nose dobre prinose, ali se ne isplaćuju ako se rizik katastrofe realizira i mogu ih kupovati i institucionalni ulagači, prenosi Hina.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno