Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Evolucija pogodnosti na radnom mjestu: Više od plaće i zdravstvenog osiguranja

Dobra naknada i zdravstvena zaštita nisu više dovoljne za osiguranje zadovoljstva na radnom mjestu. Kompanije diljem svijeta sve više koriste razne strategije kako bi zadovoljile svoje zaposlenike i privukle novu radnu snagu, pojačavajući ponudu dodatnih pogodnosti radi olakšanja radnog okruženja.

Poslodavci su zakonski obvezni osigurati zaposlenicima plaću, zdravstvenu zaštitu, mirovinsko osiguranje i pravo na godišnji odmor. Često se dodatno uvode razne pogodnosti koje su namijenjene poticanju najboljih rezultata od zaposlenika i unaprjeđenju produktivnosti.

Prema istraživanju provedenom od strane Forbes Advisora za 2024. godinu, zaposlenici su izjavili da će uvijek radije prihvatiti veću novčanu naknadu bez obzira na ostale pogodnosti koje im poslodavac može ponuditi.

Međutim, ne samo da je plaća ključna za privlačenje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika.

Istraživanje pokazuje da 40 posto poslodavaca smatra da zaposlenici napuštaju posao zbog boljih ponuda pogodnosti u drugim tvrtkama. Također, 62 posto tvrtki je prilagodilo svoju ponudu pogodnosti tijekom protekle godine. Preko polovice američkih radnika (54 posto) izjavljuje da su zadovoljni pogodnostima koje im nude njihovi trenutni poslodavci. Svaki deseti zaposlenik bio bi spreman prihvatiti nižu plaću kako bi imao pristup boljim pogodnostima, navodi se u istraživanju.

Rezultati istraživanja ističu zanimljivost vezanu uz koristi osiguranja kućnih ljubimaca. Naime, 30 posto zaposlenika između 18. i 41. godine želi imati mogućnost takvog osiguranja kao dostupnu pogodnost.

Skoro 40 posto zaposlenika u dobi od 42 do 57 godina izražava potrebu za plaćenim godišnjim odmorom te za više slobodnih dana. U SAD-u, više od 80 posto zaposlenika starijih od 42 godine traži da njihovi poslodavci pokriju cjelokupne troškove zdravstvene skrbi, smatrajući to jednom od ključnih pogodnosti.

U istraživanju se ističu i “kulturne pogodnosti”, koje su ključne za unapređenje komunikacije i suradnje između poslodavaca i radnika.

Jedan od najvažnijih aspekata u paketu pogodnosti koje tvrtka nudi jest uravnoteženje između poslovnog i privatnog života – to smatra 51 posto zaposlenika i 47 posto poslodavaca kao glavni prioritet. Također su istaknuti i izgradnja povjerenja te timsko druženje, iako s manjim udjelom od 11 posto među zaposlenicima i samo osam posto među poslodavcima, što ukazuje na potrebu za većim fokusom na te aspekte.

Prema istraživanju, 31 posto poslodavaca smatra važnim ponuditi besplatne napitke zaposlenicima, iako oni sami nisu tako značajni radnicima. Zaposlenicima je bitnije fleksibilno radno vrijeme i mogućnost toplih obroka. Također, 37 posto zaposlenih ističe rad od kuće kao poželjan benefit, prenosi portal Biznis.

A 19 posto ispitanika ističe važnost četverodnevne radne nedelje zbog njenog usklađivanja s ostalim prioritetima koji podržavaju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Pet godina plaćenog odsustva zbog vojne službe

Najveće svjetske tvrtke ističu različite pogodnosti na svojim web stranicama kako bi privukle talente. Na primjer, Amazon na svojoj britanskoj web stranici detaljno opisuje što mogu očekivati zainteresirani kandidati koji žele raditi u jednoj od najuspješnijih svjetskih kompanija.

Istaknuto je da se prekovremeni rad i noćne smjene dodatno kompenziraju, dok se nakon 36 mjeseci osnovna plaća povećava. Zalaganje i povećana produktivnost prepoznaju se kroz dodjelu bonusa.

“Fleksibilne smjene pomažu u poboljšanju produktivnosti i osiguravaju brzu isporuku za naše klijente, dok zaposlenici troše manje vremena na putovanje do posla i imaju više slobodnog vremena za društvene aktivnosti. Također nudimo plaćeni odmor, do pet tjedana godišnjeg odmora te državne praznike. Ovisno o radnom stažu, dostupni su rodiljni i očinski dopusti, a također možete uzeti neplaćeni dopust kako biste se posvetili dobrobiti svog djeteta”, ističu iz tvrtke.

Iz tvrtke ističu da zaposlenici imaju godišnji paket vrijedan 700 funti, koji obuhvaća privatno zdravstveno osiguranje koje uključuje stomatološko, očno i životno osiguranje.

Milijarder Elon Musk, vlasnik Tesle i društvene mreže X, također nudi svojim zaposlenicima paket pogodnosti koji uključuje snižene dioničke opcije, popuste na određene proizvode tvrtke, besplatan prijevoz do posla, onsite centri za obuku, besplatno punjenje električnih vozila te 24/7 medicinsku podršku u tvornicama, prema izvještaju Money US News.

Tvrtka Meta u svom paketu pogodnosti za zaposlenike nudi zdravstveno osiguranje, uključujući pokriće za zaposlenika i njegovu obitelj, prema informacijama na web stranici Marka Zuckerberga. Također, zaposlenicima su dostupni mirovinski planovi.

Također, tvrtka nudi životno osiguranje, poticaje za dokapitalizaciju tvrtke, obuku o porezima te financijsko savjetovanje. Zaposlenici također imaju pristup pravnoj podršci putem Metlifea za sebe ili svoje roditelje po potrebi.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno