Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Javno-privatna partnerstva: Dubinska analiza ključnih principa politike i financiranja

U knjizi “Javno-privatna partnerstva, načela politike i financiranje,” autor E. R. Yescombe nudi sveobuhvatan i praktičan vodič kroz kompleksni svijet javno-privatnih partnerstava (JPP-ova). Ova knjiga, namijenjena kako početnicima, tako i iskusnim stručnjacima, pruža uvid u ključne aspekte financiranja i politike JPP-ova, te analizira međunarodne prakse koje su oblikovale ovu rastuću oblast.

Razumijevanje Javno-privatnih partnerstava

Javno-privatna partnerstva predstavljaju kolaborativni model između javnog i privatnog sektora za izgradnju i održavanje infrastrukture i pružanje javnih usluga. Tijekom posljednjeg desetljeća, financiranje od strane privatnog sektora kroz JPP-ove postalo je izuzetno popularno kao način osiguravanja i održavanja ključne infrastrukture u različitim sektorima, uključujući transport (ceste, mostovi, tuneli, željeznica, luke), društvenu infrastrukturu (bolnice, škole, zatvori, društveni smještaj), te javne komunalne usluge (vodoopskrba, obrada otpadnih voda, odlaganje otpada).

Yescombe u svojoj knjizi detaljno objašnjava osnovne principe JPP-ova, ističući prednosti i nedostatke ovog modela. Kroz primjere iz prakse, autor istražuje kako su različite zemlje usvojile JPP-ove, te kako se politike i tehnike financiranja razlikuju širom svijeta.

Ključne komponente knjige

Jedna od najznačajnijih karakteristika ove knjige je njezin fokus na praktične koncepte i tehnike. Yescombe se ne oslanja na pretpostavke o prethodnom znanju čitatelja, što čini knjigu izuzetno pristupačnom i korisnom za široku publiku. Ključne teme koje se obrađuju uključuju:

  1. Što su javno-privatna partnerstva? – Osnovni pojmovi i definicije.
  2. JPP-ovi – za i protiv – Analiza prednosti i potencijalnih rizika.
  3. JPP po cijelom svijetu – Pregled međunarodnih praksi i primjera.
  4. Novčani tok i analiza investicije – Detaljni prikaz financijskih tokova i investicijskih analiza.
  5. Odluke o investicijama u javnom sektoru – Kako se donose odluke o investicijama u javnom sektoru.
  6. Nabavljanje i upravljanje ugovorima u javnom sektoru – Procesi nabave i upravljanja ugovorima.
  7. Perspektiva investitora iz privatnog sektora – Gledišta i strategije privatnih investitora.
  8. Projektno financiranje i JPP-ovi – Metode financiranja projekata kroz JPP-ove.
  9. Financijsko strukturiranje – Strukturiranje financijskih modela.
  10. Financijsko omeđivanje rizika – Analiza rizika i strategije za njihovo upravljanje.
Međunarodna perspektiva i praktični primjeri

Yescombeova knjiga ne samo da nudi teoretski okvir za razumijevanje JPP-ova, već pruža i konkretne primjere iz prakse. Autor uspoređuje različite međunarodne pristupe, naglašavajući kako politički, ekonomski i kulturni faktori utječu na uspjeh JPP-ova. Ova globalna perspektiva omogućava čitateljima da razumiju kako se JPP-ovi prilagođavaju različitim kontekstima, te koje lekcije se mogu naučiti iz međunarodnih iskustava.

Važnost knjige za praktičare

E. R. Yescombe je priznat stručnjak u području strukturiranog financiranja, s preko 30 godina iskustva u raznim sektorima, uključujući energetiku, infrastrukturu i projektno financiranje. Njegovo bogato iskustvo i duboko razumijevanje kompleksnosti JPP-ova čine ovu knjigu neprocjenjivim resursom za sve koji su uključeni u ovaj sektor, od investitora i bankara do javnih službenika i pružatelja usluga.

Knjiga “Javno-privatna partnerstva, načela politike i financiranje” predstavlja ključni resurs za sve koji žele dublje razumjeti dinamiku javno-privatnih partnerstava i njihov utjecaj na modernu infrastrukturu i usluge. Kroz analitički pristup i bogate primjere iz prakse, Yescombe pruža čitateljima alate potrebne za uspješno navigiranje kroz kompleksni svijet JPP-ova, postavljajući temelje za njihov budući uspjeh u ovom rastućem području.

Knjigu potražite u web shopu Naklade MATE.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno