Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Navike i rutine spavanja uspješnih ljudi

Od dnevnika zahvalnosti do prijelaznih rutina, oni na vrhuncu svoje igre svjesni su da su san i produktivnost dvije strane istog novčića.

Mentalitet da bi naporan rad trebao biti prioritet u odnosu na spavanje radi nagrade za uspjeh postaje zastarjeli pristup, s obzirom na istraživanje koje se pojavilo o spavanju – zajedno s prehranom i tjelovježbom – i njegovoj ključnoj ulozi za naše cjelokupno zdravlje.

Američka akademija za medicinu spavanja savjetuje da je sedam sati minimalna preporučena količina sna za odrasle, što ne postiže više od trećine Amerikanaca, piše CEO Magazine.

“Naš konsenzus panel utvrdio je da je spavanje šest ili manje sati po noći nedovoljno za održavanje zdravlja i sigurnosti kod odraslih, te se složilo da se sedam ili više sati sna po noći preporučuje za sve zdrave odrasle osobe”, kaže dr. Nathaniel F Watson.

Također je idealno ući u ritam kada su u pitanju obrasci spavanja, zbog čega mnogi od vodećih svjetskih poslovnih lidera imaju dosljednu rutinu.

“Trenutno je preporuka da spavatedosljedno. Bilo da se radi o vikendu ili radnom danu, nastavite to činiti dosljedno”, objašnjava Matthew Walker, autor međunarodnog bestselera Zašto spavamo i profesor neuroznanosti na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley.

Dalje kaže da “bulimija spavanja”, gdje vikendom nadoknađujete izgubljeni san tijekom tjedna, nije rješenje.

“Nažalost, spavanje nije kao kreditni sustav. Spavanje nije poput banke u smislu da možete nagomilati dug i onda se nadati da ćete ga kasnije otplatiti”.

Kakve navike spavanja imaju poznate osobe

Oprah Winfrey

Voditeljica talk showa, autorica i filantropica navodno spava osam sati između 22.00 i 6.00 sati, a njezine posljednje i prve misli u danu su usredotočene na zahvalnost.

Ujutro, umjesto da provjeri telefon, Winfrey pere zube i brine o svojim psima prije nego što krene u kućnu teretanu.

“Nikad nisam postavila alarm, ne vjerujem u njega. Moja prva pomisao ujutro je: ‘O, živa sam. Hvala Ti!’”, rekla je za The Hollywood Reporter.

“Obično legnem u krevet i pored kreveta imam sveske knjiga i sveske dnevnika zahvalnosti. Zadnje što radim prije spavanja je da napišem pet stvari koje su mi pružile veliko zadovoljstvo ili na kojima sam bila zahvalna”.

Ova rutina je najvjerojatnije inspirirana savjetima njezinog liječnika za spavanje dr. Michaela Breusa, koji vjeruje: “Tajna spavanja je obratiti pažnju na ono što radite u tim dragocjenim satima prije spavanja”.

Jeff Bezos

Osnivač i izvršni predsjedatelj Amazona priznaje da, iako to ponekad može biti nemoguće, on daje prednost osam sati sna, birajući ići u krevet rano i rano se probuditi.

“Ja trebam osam sati sna. Razmišljam bolje, imam više energije, raspoloženje mi je bolje”, rekao je za The Economic Club of Washington 2018.

Bezos je također strateški koristi svoje vrijeme, tako što zakazuje svoje najvažnije sastanke prije ručka.

“Sve što će biti stvarno psihički izazovno zahtjeva sastanak u 10 ujutro”, rekao je. “Zato što do 17 sati mislim: ‘Danas ne mogu više razmišljati o ovom pitanju. Pokušajmo ovo ponovo sutra u 10 sati”.

Jutra provodi u ležernim aktivnostima poput čitanja novina i ispijanja kave s obitelji.

“Vrijeme za lončarstvo mi je jako važno, pa zato svoj prvi sastanak zakazujem za 10 sati”.

Navika spavanja ilustracija

Jack Ma

Suosnivač i bivši izvršni predsjednik kineske stranice za e-trgovinu Alibaba ne dopušta da ga svakodnevni stres i brige spriječe u mirnom snu, navodeći da ga ništa ne drži budnim noću.

Ma zna da će u poslu uvijek postojati izazovi koje treba prevladati, ali ne dopušta da te prepreke utječu na njegov san.

Njegov savjet, koji je rekao u govoru na Svjetskom gospodarskom forumu 2019., je da “dobro spavate bez obzira na sve”.

“Znam da ako ne mogu dobro spavati, problemi će i dalje biti prisutni. Ako se dobro naspavam, sutra imam priliku boriti se protiv njih.”

Elon Musk

Unatoč tome što vodi više kompanija, uključujući SpaceX, Teslu, Neuralink i The Boring Company, Musk osigurava da spava šest sati noću, tvrdeći da je taj broj dovoljan.

“Pokušao sam spavati manje, ali onda se ukupna produktivnost smanjuje. Ne želim spavati više od šest sati”, objasnio je u epizodi The Joe Rogan Experience.

“Radim puno. Inače radim do jedan ili dva ujutro. Subotom i nedjeljom obično ne radim, ali ponekad jesam”.

Arianna Huffington

Međunarodni medijski mogul i autorica Revolucije spavanja naučila je na teži način vrijednost sna nakon što je doživjela kolaps.

“Onesvijestila sam se od iscrpljenosti. Udarila sam glavom o stol, slomila jagodičnu kost, dobila pet šavova na desnom oku i započela put ponovnog otkrivanja vrijednosti sna”, objasnila je u svom TED Talk-u iz 2010. “Kako uspjeti? Spavajte više’.

Huffington vjeruje da je to ključ za produktivniji, nadahnutiji i radosniji život. “Živimo u kulturi kolektivne zablude kako moramo izgarati da bismo uspjeli”, rekla je za CNBC.

Postigavši osam sati sna, njezina rutina prije spavanja zahtijeva određenu razinu discipline.

“Prijelaz koji prakticiram uključuje isključiti sve uređaje i nježno ih otpratiti iz moje spavaće sobe. Prije spavanja čitam samo fizičku knjigu – bez ekrana – i knjige koje nemaju nikakve veze s poslom.”

Tobi Lutke

Osnivač i CEO kompanije za e-trgovinu Shopify zagovornik je održavanja ravnoteže između posla i privatnog života i pridržavanja preporučenih sati spavanja.

“Nikad nisam radio cijelu noć. Jedini put kada sam radio više od 40 sati u tjednu bio je kada sam imao goruću želju za tim. Treba mi 8 sati sna po noći. Isto je sa svima ostalima, priznali mi to ili ne”, napisao je na Twitteru.

“Svaki dan sam kući u 17.30. Ne putujem vikendom. Igram video igrice sam sa svojim prijateljima i, sve više, sa svojom djecom. Moj posao je nevjerojatan, ali je i samo posao. Obiteljsko i osobno zdravlje nalaze se više na mojoj listi prioriteta”.

Ova uravnotežena perspektiva daje mu dovoljno vremena za spavanje i odmor.

Warren Buffett

Jedan od najvećih svjetskih investitora, Buffett cijeni svoj san i u krevetu je do 22.45 kako bi uživao u punih osam sati sna. To je jako važno, jer 80 posto svojih dana provodi čitajući, što zahtijeva puno mentalne energije.

“Poprilično spavam. Volim spavati pa obično spavam osam sati noću”, rekao je za PBS.

Bill Gates

Suosnivač Microsofta, koji razumije znanost koja stoji iza toga zašto je spavanje ključno za naše zdravlje i kreativnost, napisao je na svom blogu: “U svojim ranim danima Microsofta, rutinski sam provodio budan cijelu noć kada bismo morali isporučiti dio softvera“.

“Znao sam da nisam tako trezven dok sam uglavnom operirao na kofeinu i adrenalinu, ali bio sam opsjednut svojim poslom i osjećao sam da je spavanje znak lijenosti”.

Otkako je pročitao knjigu Matthewa Walkera Zašto spavamo, čini se da je promijenio svoj stav.

Citirajući riječi dr. Thomasa Rotha, Gates je napisao: “Broj ljudi koji mogu preživjeti pet sati sna ili manje bez oštećenja, zaokružen je na jednoznamenkasti broj, jednak je nuli.”

Njegovi glavni savjeti za poboljšanje higijene spavanja su postaviti LED žarulje u spavaćoj sobi, ograničiti unos alkohola, razmisliti o podnevnom drijemanju i osigurati temperaturu od oko 18°C.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno