Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Boeing ponudio dionice i otkup duga kako bi ojačao financije

Boeing planira prikupiti do 25 milijardi dolara kroz ponudu dionica i duga. Očekuje da će dobiti dodatnih 10 milijardi uz pomoć kreditnog sporazuma sa velikim zajmodavcima.

Američki proizvođač aviona Boeing najavio je da će ojačati svoje financije. Podsjećamo, one su oslabljene krizom u proizvodnji i štrajkom zaposlenih, tako što namjerava pribaviti 35 milijardi dolara.

Aviokompanija planira prikupiti do 25 milijardi dolara kroz ponudu dionica i dug. Kao i uz pomoć kreditnog sporazuma sa velikim zajmodavcima vrijednog 10 milijardi dolara, prenio je Reuters.

Dionice kompanije su nakon te objave porasle za 2,1 posto, nakon čega su agencije za rejting objavile da bi prodaja dionica i dugova mogla pomoći u očuvanju Boeingovog investicijskog rejtinga.

Britanska agencija napominje da nije jasno kada i koliko će američki proizvođač aviona na kraju prikupiti spomenuti iznos novca. Analitičari procjenjuju da je Boeingu neophodno između 10 i 15 milijardi dolara kako bi održao svoj kreditni rejting.

Američka aviokompanija je ove godine upadala iz krize u krizu, počevši od 5. januara, kada je tokom leta eksplodirao čep na vratima aviona „737 Max“ u vlasništvu kompanije Alaska Airlines.

Od tada je otišao izvršni direktor kompanije, a proizvodnja je usporena, jer regulatori istražuju sigurnosne procedure u firmi. Prošlog mjeseca je, na kraju, 33.000 radnika stupilo u štrajk.

Štrajk košta otprilike milijardu dolara mjesečno, prema procjeni analitičara, a kako bi umanjio troškove, Boeing je objavio da će ukinuti 17.000 radnih mjesta, prenosi Aljazeera.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno