Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

CEO Celsius-a izvukao lovu prije bankrota

Osnivač Celsius Network-a i bivši izvršni direktor Alex Mashinsky navodno je povukao 10 milijuna dolara s platforme za pozajmljivanje kriptovaluta samo nekoliko tjedana prije nego što je tvrtka zamrznula sredstva korisnika i proglasila bankrot.

Financa.ba je je pratila poslovne probleme, u koje je upao Celsius Network, posljednjih šest mjeseci. Ipak uspostavilo se da je osnivač i izvršni direktor prije bankrota dio sredstava “skolnio” na svoj privatni račun.

Alex Mashinsky osnivač Celsius Network a
Alex Mashinsky osnivač Celsius Network a

Financial Times javlja da je Mashinsky povukao sredstva “tijekom svibnja” prije nego su 12. lipnja zamrznuta sva povlačenja sredstava.

Celsius je trebao biti prva kripto banka

Celsius je bila popularna platforma za pozajmljivanje kriptovaluta s 1,7 milijuna klijenata i imovinom od 25 milijardi dolara pod upravljanjem, ali prevladavajući loši uvjeti na kripto tržištu na kraju su doveli tvrtku do jaza u bilanci od 2,85 milijardi dolara, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

To je dovelo do toga da Celsius pauzira povlačenje sredstava klijenata u lipnju prije podnošenja zahtjeva za stečaj prema Poglavlju 11 u srpnju, pri čemu Mashinksy pokušava restrukturirati i oživjeti tvrtku kako bi se temeljila na uslugama skrbništva nad kripto valutama.

Mashinsky umjesto rustrukture izvukao novac

Povlačenje postavlja pitanja o tome je li Mashinsky unaprijed znao da će tvrtka zamrznuti sredstva klijenata i povlačenja. Međutim, glasnogovornik Celsiusa rekao je za FT da je osnivač u to vrijeme povukao sredstva kako bi platio državni i federalni porez.

Celsius Network ilustracija
Celsius Network ilustracija

U devet mjeseci koji su prethodili tom povlačenju, stalno je polagao kriptovalute u iznosima koji su bili jednaki onome što je povukao u svibnju”, rekao je glasnogovornik, dodajući da Mashinsky i njegova obitelj još uvijek imaju kriptovalute u vrijednosti od 44 milijuna dolara zamrznute na platformi.

Otprilike 8 milijuna dolara vrijedne povučene imovine iskorišteno je za plaćanje poreza na dohodak koji proizlazi iz prinosa proizvedene imovine, a preostalih 2 milijuna dolara činio je izvorni token platforme Celsius (CEL).

Hoće li novac biti vraćen u Celsius Network?

Na pitanja će vjerojatno biti odgovoreno kada će Celsius u sljedećih nekoliko dana predstaviti dotične transakcije na sudu u sklopu otkrića kripto-zajmodavca u vezi sa svojim financijama, prenosi Hrvatski Bitcoin Portal.

Također postoji mogućnost da bi Mashinsky mogao biti prisiljen vratiti 10 milijuna dolara jer se u 90 dana prije podnošenja zahtjeva za stečaj, plaćanja tvrtke mogu poništiti u korist vjerovnika prema zakonima Sjedinjenih Država.

Mashinsky je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora Celsiusa 27. rujna rekavši da je njegova uloga “postala sve veća smetnja”, ali je rekao da će se nastaviti usredotočiti na pomaganje u pronalaženju plana povrata sredstava vjerovnicima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno