BaaS

  33

  Banking-as-a-service, skraćeno BaaS, slijedi istu logiku kao Software-as-a-service ( Saas) te Blokchain-as-a-service : to je model temeljen na pretplati koji se može prilagoditi uslugama koje korisnik koristi.

  Banking-as-a-Service pruža drugačije rješenje od tradicionalnog bankarskog softvera i prilagođava se potrebama tvrtki koje žele ponuditi bankarske usluge. Koristeći tri stupalicencu, back office i API – BaaS tvrtke mogu pružati bankarske usluge pod svojim brendom, umjesto putem tradicionalnih banaka i njihove infrastrukture.

  Vrijednost BaaS modela

  Vrijednost Banking-as-a-Service je višestruka. Od svog pojavljivanja u ranim 2010-ima, pomogao je stvoriti potpuno novu vrstu tvrtki: fintech. BaaS se bavi sa nekoliko problema, a istovremeno olakšava stvaranje novih poslovnih modela.

  Prvi problem je bio, u osnovi, nedostatak jednostavnog, centraliziranog i white-label rješenja za pružanje bankarskih i platnih usluga.

  Bankarske institucije nisu vam dopuštale spajanje na njihovu infrastrukturu, softver za implementaciju bankovnih rješenja bio je iznimno skup, a u svakom slučaju bilo vam je potrebno mnogo različitih partnera: partner za licencu (ili bolje rečeno za dobivanje vlastite licence), partner za platnu infrastrukturu (ili softver za bankarske usluge), te partnera za izdavanje platnih kartica. Zatim je tu bilo pitanje KYC-a gdje je nepostojanje digitaliziranog rješenja i odgovarajućeg regulatornog okvira prijetilo nastajanju fintech modela.

  Pionirske institucije Banking-as-a-Service, smislile su odgovor na ovaj problem. Tvrtke i fintech koji žele pokrenuti vlastite usluge sada imaju rješenja koja integriraju sve komponente, koja su vrlo fleksibilna jer se temelje na API-jima, niske su cijene i imaju vrlo visoku skalabilnost zahvaljujući uslugama u oblaku. Kao rezultat toga, pojavili su se brojni poslovni modeli i visoko specijalizirane niše, dok je kvaliteta bankarskih usluga znatno poboljšana.

  Budućnost BaaS-a

  Model bankarstva kao usluge počinje se dobro razvijati. U Europi – posebice u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu – BaaS stoji iza pokretanja većine banaka-izazivača i fintech tvrtki koje nude digitalne novčanike i platne kartice. Idući korak dalje, BaaS se sve više koncentrira na ugrađene financije, što je logičan nastavak API-ja u bankarskim uslugama. To se odražava u pojavi tržišta i međuprograma za povezivanje API-ja različitih pružatelja unutar reguliranog i kontroliranog ekosustava

  Sažetak

  • Banking-as-a-Service je B2B rješenje za tvrtke koje žele pružati bankarske i platne usluge.
  • Banking-as-a-Service omogućuje digitalizaciju banaka i financijskih usluga, kao i pojavu novih poslovnih modela, potičući fintech i tehnološki ekosustav.
  • Bankarstvo kao usluga regulirano je istim propisima kao i za banke i osiguranje u Francuskoj.
  • Platforme Banking-as-a-Service stoje iza najuspješnijih fintech tvrtki koje nude bankarske usluge i usluge plaćanja.