NFT

  49
  NFT - ilustracija
  NFT - ilustracija

  Kratica NFT sastoji se od tri riječi: “non-fungible token.” Engleski pojam “fungible” koristi se u ekonomiji i označava oblik imovine i stvari koje se mogu zamijeniti za drugu imovinu ili stvar iste vrijednosti.

  Najjednostavniji primjer za takav oblik imovine je novac, preciznije gotovina. Primjerice, novčanicu od 100 EUR možete zamijeniti za drugu novčanicu od 100 EUR, za dvije novčanice od 50 EUR ili pet novčanica od 20 EUR. Strane koje su obavile razmjenu novčanica nisu na dobitku ili gubitku.

  Ako je nešto označeno kao “non-fungible“, znači da se ne može zamijeniti čak i ako dva tipa imovine mogu imati istu vrijednost.

  Primjer za to je nekretnina. Svaka nekretnina ima jedinstvene specifikacije i pronaći drugu nekretninu koja ima ista obilježja i istu vrijednost bilo bi praktički nemoguće, stoga ih se ne može zamijeniti.

  Token se najlakše može prevesti kao certifikat koji je pohranjen na blockchain mreži. Princip je isti kao i sa informacijama o kriptovalutama koje su također pohranjene na blockchainu (vrijeme transfera, iznos itd.)

  Dakle, NFT je oblik digitalne imovine koji se ne može zamijeniti za drugi NFT, a podaci o njegovoj kupnji ili vlasništvu su transparenti budući da su pohranjeni na blockchain mreži.

  Budući da je taj zapis pohranjen na blockchain mreži, svaki NFT je jedinstven i podaci o njemu se ne mogu mijenjati.

   

  Kako funkcionira NFT?

   

  NFT je jedinstveni oblik digitalne imovine koji funkcionira na drugačiji način u odnosu na kriptovalute, iako ih se najčešće kupuje upravo kriptovalutama.

  To je jedinstveni digitalni zapis koji je pohranjen na blockchain mreži. Danas se najpopularniji NFTovi kreiraju na Ethereum blockchain mreži (iako i mreže Tezos i Flow također podržavaju NFT. Također, mnogi NFT projekti se kreiraju uz pomoć pametnih ugovora. Primjerice, ako kupite NFT, pametni ugovor će izvršiti transfer za vas.

  S pametnim ugovorom svaki NFT može imati opširnije podatke poput detalja osobe koja se navodi kao vlasnik NFT-a, trenutne vrijednosti i sl.

  Zašto su svi ti podaci o vlasniku NFT-a i njihova pohrana na blockchain uopće bitni?

  NFT digitalna imovina mogu biti različite materijalne i nematerijalne stvari, od umjetnina, videa, glazbe do karata s koncerata pa čak i tweetova.

  NFT LeBron Jamesa vrijedi oko $ 50000

  Može se usporediti s kolekcionarskim predmetima. Ipak, kod NFT-a umjesto fizičkog posjedovanja, vlasnik kolekcija ima jedinstveni digitalni certifikat o vlasništvu pohranjen na blockchain mreži.

  Budući da kriptografska tehnologija onemogućava ikakvu vrstu manipulacije podacima, vrlo lako je doći do informacija o tome tko je vlasnik i na koji način je kupio NFT.

   

  Koje su karaktersitike NFT-a?

   

  Autentičnost

  Kao što je već rečeno svaki NFT je jedinstven i ne može se lako krivotvoriti. Svaki NFT ima jedinstvene podatke (metadata) kojima se ne može manipulirati i koji dokazuju autentičnost djela.

   

  Ograničene količine

  Mnogi NFT projekti imaju točno određen broj (slikavidea i sl.) koji će se proizvesti. Ograničena količina NFT-ova znači da neki od njih mogu biti veoma rijetki. Kada je nešto rijetko privlači interest velikog broja ljudi, a u konačnici NFT zbog toga može postići veću vrijednost.

   

  Transparentnost

  Budući da se svi podaci o NFT-u pohranjuju na blockchainu lako je dobiti uvid u informacije o tvorcu djela, kupcima (ako se djelo prodavalo više puta) i sl. Takav stupanj transparentnosti potvrđuje autentičnost i otklanja potrebu za provođenjem provjere od treće strane.

   

  Nepromjenjivost

  Budući da su NFT-ovi utemeljeni na blockchain tehnologiji, ne mogu se izbrisati, ne može ih se izmijeniti niti ih se može zamijeniti drugim NFT-om. To se odnosi i na vlasništvo nad NFT-om.  Jednom kada kupite NFT (pod uvjetom da je to bio dogovor s autorom), vi postajete vlasnik svih autorskih prava. Usporedite to s glazbenim servisima kao što su Spotify, iTunes i slični. Kod takvih servisa vi kupujete licencu za slušanje glazbe, dok kod NFT-a vi ste potpuni vlasnik djela.

   

  Koja je svrha NFTova?

   

  Često pitanje koje postavljaju oni koji se prvi put susreću s NFT- ovima je”Zašto bih kupio/la NFT kad ga jednostavno mogu preuzeti na vlastiti kompjuter?”

  Ljudi najčešće kupuju NFT iz 3 razloga:

  • jednostavan dokaz o vlasništvu
  • novi način za stvaranje kolekcija
  • društveni status

  Kada govorimo stvaranju novih kolekcija, ne misli se na skupljanje poštanskih marki ili Pokemon karata. Danas se stvaraju kolekcije digitalne umjetnosti koje imaju velik broj pratitelja i izgrađenu cijelu zajednicu oko sebe.

  NFT zajednice nisu ograničene samo na umjetnost. Prisutne su i u gaming, sportskoj i modnoj industriji.

  Kada nešto postane mainstream, mnogi žele postati dio trenda. Upravo zato mnogi se odlučuju na kupovinu NFT-a jer smatraju da propuštaju dobru priliku.

  Stvari su išle toliko daleko da su se mnogi svjetski celebrityji pa čak i tvrtke poput Visa-e uključili u NFT ludilo.

  NFT je trenutno globalni fenomen i ne čudi da većina nastoji doći do vlastitog primjerka. Postoji i druga pozadina, a ta je da se kupci nadaju da će s vremenom cijena njihovog NFT-a porasti dovoljno da im osigura profit.

  Rijetko tko obraća pozornost na ono što NFT kao inovacija u blockchain industriji može zaista poboljšati.

  Internet je otvorio nova tržišta mnogim ljudima. Danas možete lako kreirati sadržaj ili proizvod i za njih lako pronaći tržište. Međutim jedan od problema s kojima se mnogi (pogotov kreatori sadržaja poput glazbe, slika, filmova) susreću su autorska prava.

  Digitalni autori teško mogu pratiti tko sve koristi njihov sadržaj. Nažalost, postoji i mogućnost da netko drugi preuzme zasluge za tuđi rad.

  NFT se ovdje javlja kao potencijalno rješenje problema. Svrha NFT-a je da uz pomoć blockchain tehnologije ukaže na autentičnost digitalne imovine. Od toga i kupac NFT-a i kreator mogu imati uzajamne koristi.