Proof-of-stake i Proof-of-work

    43

    Dva osnovna principa prema kojima se radi verifikacija transakcija u blockchain mreži su Proof of Work (PoW) ili Proof of Stake (PoS).

    PoW je originalni princip, koji je osmislio Satoshi Nakamoto i kojim je riješio problem vjerodostojnosti distribuirane knjige zapisa. Nedostatak PoW sustava je to što troši iznimno mnogo energije i resursa jer se točke unutar mreže natječu u brzini rješavanja kriptološke zagonetke. Cilj je riješiti zagonetku brže od drugih, što rezultira stvaranjem novih kriptokovanica koje pripadaju vlasniku te najbrže točke. Bitcoin mreža posebno je notorna po svom PoW sustavu, jer algoritam koji se rabi favorizira korištenje iznimno specijaliziranog hardvera – uređaja načinjenih od velikog broja ASIC čipova, koji su dizajnirani specifično za rudarenje. Neki drugi blockchainovi su, pak, dizajnirani tako da otežavaju razvoj specijaliziranih ASIC-ova, već se za rudarenje koristi svima dostupan hardver – grafičke kartice.

    PoS s druge strane funkcionira na principu ulaganja postojećih kriptokovanica, čime korisnik dobiva priliku sudjelovati u verifikaciji transakcija. Uložene kovanice nisu iskoristive ni za što drugo, i ponašaju se kao klasični novac oročen u banci. Korisnici koji su uložili kriptokovanice i tako sudjeluju u održavanju mreže, zarađuju na bazi skupljanja transakcijske naknade koju isplaćuju korisnici koji iniciraju transfer kovanica nekom drugom korisniku. PoS, naravno, ima svoju listu izazova – u prvom redu mogućnost da rudari istovremeno verificiraju više blockchainova, jer ne postoji izniman trošak izračuna koji ih od toga obeshrabruje kao u PoW u sustavu.