Financa
Digitalni poslovni portal

Inflacija neće jednostavno nestati

Kako inflacija u SAD-u postupno opada, ponovno se pojavila tvrdnja da su današnji inflatorni pritisci rezultat privremenog šoka ponude. Iako ova teza može biti utješna, ona bi također mogla potaknuti opasno samozadovoljstvo, čineći ionako ozbiljan problem puno težim za rješavanje.

Gotovo dvije godine nakon trenutnog napada inflacije, koncept “prolazne /tranzitorne inflacije” vraća se kako šokovi u opskrbi povezani s COVID-om nestaju. Ovo se događa u trenutku kada je kritično važno imati otvoren um o putanji inflacije, uključujući izbjegavanje previše pojednostavljene prolazne priče koja riskira zamagljivanje stvarnih problema s kojima se suočava (američko) gospodarstvo.

“Prolazno” je utješna ideja koja ukazuje na kratkotrajnu, reverzibilnu pojavu. Zabrinjavajuće je koncept odbacuje potrebu za prilagodbom ponašanja. Uostalom, ako je strah od inflacije samo privremen, najbolji način da se s njim nosite jednostavno je – pričekati. Zato je ovaj narativ posebno opasan. Poticanjem samozadovoljstva i inertnosti mogao bi se pogoršati ionako ozbiljan problem i otežati njegovo rješavanje.

Predugo čekanje za početak borbe protiv inflacije

Početni odgovor američke središnje banke na rastuću inflaciju primjer je toga. Godine 2021. najmoćnija i najutjecajnija središnja banka svijeta požurila je višu inflaciju okarakterizirati kao prolaznu. Istrajavalo se na ovom pristupu, čak i nakon što su ga i podaci demantirali, i predugo se odbijao zaokret.

Fedovo opetovano krivo karakteriziranje odgodilo je ključne političke odgovore u vrijeme kada je postojanost inflacije počela utjecati na korporativno određivanje cijena i zahtjeve za plaćama radnika. Kao rezultat toga, Fed ne samo da je izgubio vjerodostojnost, već je i nanio nepotrebnu bol milijunima (američkih) kućanstava, posebno najranjivijim segmentima stanovništva.

Ponovno pojavljivanje teze o prolaznoj inflaciji

Dok nekolicina ekonomista nikada nije odustala od teze o prolaznoj inflaciji, velika većina je već prošle godine shvatila da se radi o žalosnoj analitičkoj i političkoj pogrešci. To sadašnje ponovno pojavljivanje ove priče čini još zbunjujućim.

U nedavnom članku u Politicu navedeno je da “Također postoji barem neki razlog za vjerovanje da su [ekonomisti i kreatori politike] koji su uvjeravali [Amerikance] da će inflacija biti prolazna, uključujući predsjednika Fed-a Jeromea Powella, možda bili na neki način u pravu, iako je prijelazno razdoblje bilo samo duže i ružnije od očekivanog.”

Ovo mišljenje je problematično. Ne samo da forsira vremensku dimenziju inherentno biheviorističkom konceptu, već također zanemaruje činjenicu da ga je Fedov početni neuspješan odgovor natjerao na jedan od najagresivnijih, unaprijed opterećenih nizova povećanja kamatnih stopa ikada, uključujući četiri uzastopna povećanja od 0,75 posto. Štoviše, iako inflacija u SAD-u usporava, opasno je sugerirati da je problem iza nas.

Tri scenarija ponašanja inflacije

Gledajući unaprijed do kraja 2023.  i početka 2024. godine, ističu se tri scenarija.

Prvi je uredna dezinflacija, koju kritičari nazivaju i “bezgrešnom dezinflacijom”. U ovom scenariju, inflacija nastavlja postojano padati prema Fedovom cilju od 2% bez štete za gospodarski rast i radna mjesta u SAD-u. Dinamika prvenstveno uključuje tržište rada koje izbjegava pretjerana povećanja plaća, dok nastavlja usidrivati snažnu gospodarsku aktivnost. S obzirom na to što se još događa u gospodarstvu, vjerojatnost ovog scenarija je 25%.

Drugi scenarij je onaj u kojem inflacija postaje ljepljiva (sticky). Stopa inflacije nastavlja se smanjivati, ali zatim ostaje na 3-4% u drugoj polovici ove godine jer cijene robe prestaju padati, a inflacija usluga i dalje traje. To bi prisililo Fed da bira između slamanja gospodarstva kako bi se inflacija spustila na ciljanih 2%, prilagođavanja ciljane stope kako bi bila dosljednija promjenjivim uvjetima opskrbe ili čekanja da se vidi može li SAD živjeti sa stabilnih 3-4% inflacije. Nejasno je što bi Fed odabrao u takvom slučaju, ali vjerojatnost takve ljepljive inflacije je 50%.

Na kraju, postoji treći scenarij onoga što možemo označiti kao “U inflacija“: cijene se vraćaju krajem ove godine i u 2024., budući da potpuno oporavljena kineska ekonomija i snažno tržište rada u SAD-u istovremeno potiču stalnu inflaciju usluga i više cijene robe. Vjerojatnost ovakvog ishoda je na 25%.

Ovdje se ne radi samo o višestrukim scenarijima od kojih niti jedan ne dominira. Također se radi o vjerojatnostima koje se moraju promatrati s oprezom.

Opasnost pojednostavljenih ekonomskih narativa

Ovaj osjećaj neizvjesnosti očit je u kratkoročnim izgledima za gospodarsku aktivnost, cijene i monetarnu politiku, kao i dugoročnim strukturnim pomacima poput prijelaza na čistu energiju, ponovnog povezivanja globalnih opskrbnih lanaca i promjenjive prirode globalizacije. Pojačane geopolitičke napetosti također igraju ulogu.

Što god da se dogodi, najgora stvar koju možemo učiniti je ponovno pasti u samozadovoljstvo. Powell, nakon što je predugo zagovarao “prolaznu inflaciju”, sada upozorava na nju. “Očekivalo se da će [inflacija] nestati brzo i bezbolno i ne mislim da je to uopće zajamčeno”, rekao je nedavno. “Osnovni slučaj za mene je da će trebati neko vrijeme. I morat ćemo dodatno povećavati stope…”

Pojednostavljeni ekonomski narativi, osobito oni utješni koji mame one koji traže prečace, često mnogo više zavaravaju nego prosvjetljuju. To je bio slučaj s pričom o prolaznoj inflaciji koja se, iako diskreditirana 2021.-22., sada ponovno pojavljuje. To je također slučaj s onima koji s visokim stupnjem pouzdanja predviđaju američku recesiju, samo da bi je odbacili kao “kratku i plitku” kako bi povratili svoju zonu ekonomskog komfora.

Izvor: project-syndicate.org, autor: profesor Mohamed A. El-Erian

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije