Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Moody’s razvija rating sustav za stablecoin-e

Poznata međunarodna kompanija za procjenu rizika Moody’s Corporation razvija rating sustav rangiranja za stablecoin-e. Kako saznaje Bloomberg planira se za početak izrada rating-a i analiza do 20 stablecoina.

Sustav, za koji se čini da je u ranim fazama razvoja, ocjenjivat će kvalitetu stablecoina. Na samom početku, dok je u tesnoj fazi neće se smatrati službenim rating-om stablecoin-a. Općenito govoreći, treće strane potvrđuju da su tvrdnje tvrtke točne te da su stablecoini podržani njihovim rezervama u omjeru 1:1, prenosi Hrvatski Bitcoin Portal.

Stablecoin je vrsta kriptovalute čija je vrijednost obično vezana za fiat valutu. Najčešće za američki dolar ili neki drugi financijski instrument poput zlata. Koncept je razvijen kako bi ponudio alternativu volatilnosti drugih kriptovaluta vezivanjem vrijednosti stablecoina za drugu imovinu. To, međutim, ne znači da su stabilcoini bez rizika.

Podsjetimo, Moody’s osigurava kreditne rating-e za poduzeća kojima se trguje na burzama. Pružaju analize kreditnog rizika putem svojih analiza i rating skala. Agencija je 19. siječnja objavila bilješku o Coinbaseu u kojoj se govori o smanjenom nadređenom dugu kripto burze, što ukazuje na sposobnost tvrtke da ispuni svoje financijske obveze.

Stablecoin ilustracija shutterstck
Stablecoin ilustracija shutterstck

Stablecoin ima potencijal postati stabilan izvor vrijednosti

MMF ističe važnost kvalitetne i tekuće rezerve u stablecoinima te navodi da one imaju potencijal postati stabilan izvor vrijednosti. Financijski regulatori u SAD-u upozoravaju na opasnost od nereguliranih stablecoina, dok MMF savjetuje da izdavatelji stablecoina podliježu strogim bonitetnim zahtjevima. Vršitelj dužnosti predsjednika Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), Martin Gruenberg, savjetovao je da izdavatelji stablecoina trebaju podlijegati strogim regulatornim mjerama.

Nedavno je Tether otkrio planove za prestanak posuđivanja sredstava iz svojih rezervi zbog glasina o svojim osiguranim zajmovima. Tvrtka je ponovila da su njezini zajmovi prekomjerno kolateralizirani “iznimno likvidnom imovinom”, ali je odlučila prekinuti uslugu tijekom 2023. godine.

Tether je navodno obradio 18,2 bilijuna dolara u transakcijama 2022. godine, što je više nego tradicionalni procesori plaćanja poput Vise i Mastercarda.

Podsjećamo da se Europska Unija odlučila uvesti stroži paket promjena zakona bankama povezanim s kriptotržištem. Jedna od obveza je i dokapitalizacija banaka, kako bi bile otpornije na gubitke.

https://financa.ba/blog/2023/01/27/stroza-kapitalizacija-banaka-povezanih-s-kriptotrzistem/

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno