Financa
Digitalni poslovni portal

Neophodan je univerzalni ESG rejting za cijeli svijet

Rejting koji definira ekološko, društveno i korporativno upravljanje (ESG) kritiziran je kao nepouzdan, nejasan i slabo povezane s cijenom dionica na burzi. S navedenim pitanjem se pozabavilo vikend izdanje Financial Times-a, a Financa.ba prenosi članak.

Ovo nije problem samo za investitore koji žele investirati u kompanije koje prate standarde. Citirat ćemo norveški državni fond Norges kaže, nesavršeni pokazatelji ESG-a otvaraju “sivu zonu” za špekulacije.

Nekoliko ESG standarda

Veliki ulagači ne prate ESG rejtiunge koje su nametnuli MSCI, S&P Global i Morningstar’s Sustainalytics. Većina ih “čupa” iz hrpe podataka i integrira informacije u svoje vlastite okvire vrednovanja.
Ali gledanost još uvijek donosi mnogo novca. Fondovi s imovinom od 121 milijardu dolara potpisali su UN-ova načela za odgovorno ulaganje, obvezujući se da će uzeti u obzir pitanja ESG-a pri odlučivanju u što će ulagati.
Mnogi koriste procjene trećih strana. Manji ulagači, s manje kapaciteta za neovisnu analizu, skloni su oslanjati se na ESG rejtinge ili ulagati u proizvode i investicije temeljene na njima.
To je problem. Davatelji ESG rejtinga prikupljaju podatke različite kvalitete iz raznih izvora. To se unosi u modele koji izračunavaju kompozitni rezultat. Pružatelji usluga kao što je MSCI objavljuju svoje metodologije koje nastoje dati veću težinu informacijama koje su materijalne za kompaniju. Za naftu i plin istraživači, na primjer, emisije ugljika čine 19 posto.

ESG slika (financa.ba)
ESG slika (financa.ba)

Ali spajanje različitih metrika znači da se konačni rezultat može činiti proizvoljnim. To potvrđuje činjenica da pružatelji usluga rejtinga različito ocjenjuju kompanije. Dokument Europske agencije za vrijednosne papire i tržišta navodi studije koje procjenjuju razinu korelacije od 60 posto. Kreditni rejting je, nasuprot tome, povezan do 99 posto. Ovo znači da će kompanija dobiti uglavnom isti rejting neovisno o tome konzultira li se Moody’s, S&P ili Fitch.
Utvrđivanje ESG rizika stoga je sličnije ispitivanju listova čaja. Doista, nije jasno nadmašuju li kompanije koje imaju visok ili sve bolji ESG rezultat.

Neke jurisdikcije redefiniraju ESG rejtinge. U EU fondovi mogu biti označeni kao “zeleni” samo ako ulažu u kompanije koje slijede vlastita pravila bloka za čisto ulaganje i poslovanje. Regulatori diljem svijeta, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, rade na poboljšanju metodologija i transparentnosti.
Ipak, sam koncept “metodologije” široke industrije daje nesavršene rezultate. Budućnost će sigurno počivati na rejting agencijama koje će pružati pouzdane neobrađene podatke koje investitori zatim mogu integrirati u svoj pogled na izglede kompanije.

Izvor: Financial Times ; Prijevod i prilagodba: Financa.ba
Prilikom preuzimanja obvezno navesti izravni link na članak

.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije