Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nouriel Roubini: Sprema se oluja stagflacije

Nova stvarnost s kojom mnoga napredna gospodarstva i tržišta u nastajanju moraju računati je viša inflacija i usporavanje gospodarskog rasta. A veliki razlog za trenutnu stagflaciju je niz negativnih šokova agregatne ponude koji su smanjili proizvodnju i povećali troškove.

Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje. Pandemija COVID-19 prisilila je mnoge sektore na lockdown, poremetila globalne lance opskrbe i proizvela očito trajno smanjenje ponude radne snage, posebno u Sjedinjenim Državama. Zatim je uslijedila ruska invazija na Ukrajinu, koja je podigla cijene energije, industrijskih metala, hrane i gnojiva. A sada je Kina naredila drakonske lockdown-e zbog COVID-19 u velikim gospodarskim središtima kao što je Šangaj, uzrokujući dodatne poremećaje u lancu opskrbe i uska grla u transportu.

Ali čak i bez ovih važnih kratkoročnih čimbenika, srednjoročni izgledi bili bi mračni. Mnogo je razloga za zabrinutost da će današnji stagflatorni uvjeti i dalje karakterizirati globalno gospodarstvo, proizvodeći višu inflaciju, niži rast i moguće recesiju u mnogim gospodarstvima.

Smanjenje globalizacije i povratak protekcionizma

Za početak, od globalne financijske krize, došlo je do smanjenja globalizacije i povratka raznim oblicima protekcionizma. To odražava geopolitičke čimbenike i domaće političke motivacije u zemljama u kojima se velike skupine stanovništva osjećaju „ostavljenima“. Rastuće geopolitičke napetosti i trauma u lancu opskrbe koju je ostavila pandemija vjerojatno će dovesti do većeg preusmjeravanja proizvodnje iz Kine i tržišta u nastajanju u napredne ekonomije – ili barem do povezivanja manjih skupina politički prijateljskih zemalja. U svakom slučaju, proizvodnja će biti neoptimalno raspoređena na regije i zemlje s višim troškovima.

Štoviše, demografsko starenje u naprednim gospodarstvima i nekim ključnim tržištima u nastajanju (kao što su Kina, Rusija i Južna Koreja) nastavit će smanjivati ​​ponudu rada, uzrokujući inflaciju plaća. A budući da su starije osobe sklone trošenju ušteđevine bez rada, rast ove skupine doprinijet će inflatornim pritiscima i istovremeno smanjiti potencijal rasta gospodarstva.

Zamke smanjenja imigracije

Trajna politička i ekonomska reakcija na imigraciju u naprednim gospodarstvima također će smanjiti ponudu radne snage i izvršiti pritisak na povećanje plaća. Desetljećima je velika imigracija držala poklopac na rastu plaća u naprednim gospodarstvima. Ali čini se da su ti dani prošli.

Slično, novi hladni rat između SAD-a i Kine proizvest će široke stagflatorne učinke. Kinesko-američko udaljavanje podrazumijeva fragmentaciju globalnog gospodarstva, raspadanje opskrbnih lanaca i stroža ograničenja trgovine tehnologijom, podacima i informacijama – ključni elementi budućih trgovačkih obrazaca.

Klimatske promjene također će biti stagflacijske. Uostalom, suše oštećuju usjeve, uništavaju žetvu i dižu cijene hrane, baš kao što uragani, poplave i porast razine mora uništavaju zalihe kapitala i remete gospodarsku aktivnost. Što je još gore, politika uništavanja fosilnih goriva i zahtijevanje agresivne dekarbonizacije dovela je do nedovoljnog ulaganja u kapacitete temeljene na ugljiku prije nego što obnovljivi izvori energije dosegnu razmjer dovoljan da kompenzira smanjenu ponudu ugljikovodika. U tim uvjetima neizbježni su oštri skokovi cijene energije. A kako cijena energije raste, “greenflacija” će pogoditi cijene sirovina koje se koriste u solarnim panelima, baterijama, električnim vozilima i drugim čistim tehnologijama.

Javno zdravstvo i cyber kriminal

Javno zdravlje vjerojatno će biti još jedan čimbenik. Malo je učinjeno kako bi se spriječila sljedeća epidemija zarazne bolesti, a već znamo da pandemije remete globalne lance opskrbe i potiču protekcionističke politike dok zemlje žure sakupljati kritične zalihe kao što su hrana, farmaceutski proizvodi i osobna zaštitna oprema.

Moramo se brinuti i o cyber-ratu, koji može uzrokovati ozbiljne poremećaje u proizvodnji, kao što su pokazali nedavni napadi na cjevovode i prerađivače mesa. Očekuje se da će takvi incidenti s vremenom postati češći i ozbiljniji. Ako se tvrtke i vlade žele zaštititi, morat će potrošiti stotine milijardi dolara na kibernetičku sigurnost, dodajući troškove koji će se prenijeti na potrošače.

Ti će čimbenici dodati ulje na političku reakciju protiv oštrih nejednakosti u prihodima i bogatstvu, što će dovesti do veće fiskalne potrošnje za potporu radnika, nezaposlenih, ranjivih manjina i “ostavljenih”. Napori da se poveća udio dohotka rada u odnosu na kapital, koliko god bili dobronamjerni, podrazumijevaju više sukoba među radnicima i spiralu inflacije cijena i plaća.

Zatim je tu ruski rat protiv Ukrajine, što signalizira povratak politike natjecanje velikih sila u igri “nulte sume” (jedna strana može pobijediti samo ako druga izgubi). Prvi put u mnogo desetljeća moramo uzeti u obzir rizik od velikih vojnih sukoba koji ometaju globalnu trgovinu i proizvodnju. Štoviše, sankcije koje se koriste za odvraćanje i kažnjavanje agresije države same su stagflacijske. Danas je Rusija protiv Ukrajine i Zapada. Sutra bi to mogao biti Iran koji će biti nuklearni, Sjeverna Koreja koja će se upustiti u nuklearni razvoj ili Kina koja pokušava zauzeti Tajvan. Svaki od ovih scenarija mogao bi dovesti do velikog rata sa SAD-om.

Korištenje dolara kao oružja

Konačno, korištenje američkog dolara kao oružja – središnjeg instrumenta u provedbi sankcija – također je stagflacijsko. Ne samo da stvara ozbiljna trvenja u međunarodnoj trgovini robom, uslugama, robom i kapitalom; potiče američke suparnike da diverzificiraju svoje devizne rezerve dalje od imovine denominirane u dolarima. S vremenom bi taj proces mogao naglo oslabiti dolar (na taj način učiniti američki uvoz skupljim i podstaći inflaciju) i dovesti do stvaranja regionalnih monetarnih sustava, dodatno uništavajući globalnu trgovinu i financije.

Optimisti mogu tvrditi da se još uvijek možemo osloniti na tehnološke inovacije kako bismo tijekom vremena vršili dezinflatorni pritisak. To može biti točno, ali tehnološki faktor je daleko nadmašen sa 11 gore navedenih stagflatornih čimbenika. Štoviše, utjecaj tehnoloških promjena na ukupni rast produktivnosti ostaje nejasan po raspoloživim podacima, a kinesko-zapadno udaljavanje će ograničiti prihvaćanje boljih ili jeftinijih tehnologija na globalnoj razini, čime će se povećati troškovi. (Na primjer, Zapadni 5G sustav trenutno je mnogo skuplji od Huaweijevog.)

U svakom slučaju, umjetna inteligencija, automatizacija i robotika nisu uvijek dobre. Ako se poboljšaju do točke u kojoj mogu stvoriti značajnu dezinflaciju, vjerojatno bi poremetili cijela zanimanja i industrije, povećavajući već velike razlike u bogatstvu i prihodima. To bi izazvalo još snažniju političku reakciju od one koju smo već vidjeli – sa svim mogućim posljedicama stagflacijske politike.

Izvor: project-syndicate.com

*Nouriel Roubini, profesor emeritus ekonomije na Stern School of Business Sveučilišta New York, glavni je ekonomist u Atlas Capital Teamu, izvršni direktor tvrtke Roubini Macro Associates i suosnivač TheBoomBust.com. On je bivši viši ekonomist za međunarodne poslove u Vijeću ekonomskih savjetnika Bijele kuće za vrijeme Clintonove administracije i radio je za Međunarodni monetarni fond, Federalne rezerve SAD-a i Svjetsku banku. Njegova web stranica je NourielRoubini.com, a domaćin je na NourielToday.com.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno