Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U Kini se oporavlja potražnja; cijene rastu

Potrošačke cijene u Kini u travnju su porasle treći mjesec zaredom. Što signalizira oporavak domaće potražnje, pokazuju najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Potrošačke cijene u drugom najvećem gospodarstvu svijeta u travnju su porasle za 0,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazali su podaci kineskog tamošnjeg statističkog ureda. U ožujku su bile više za 0,1 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i goriva, u travnju je iznosila 0,7 posto, a u ožujku 0,6 posto.

Isključe li se cijene hrane i energije, podaci o potrošačkoj inflaciji ukazuju na oporavak potražnje, posebno za uslugama.

Xu Tianchen, viši ekonomist u Economist Intelligence Unitu

Na mjesečnoj razini, prema indeksu potrošačkih cijena (CPI), inflacija je u travnju iznosila 0,1 posto. U ožujku su pak cijene pale za jedan posto na mjesečnoj razini, objavio je statistički ured, prenosi hrportfolio.

Budno praćeni podaci o inflaciji nadovezuju se na podatke o uvozu u travnju koji su nadmašili očekivanja. Što sugerira mogućnost da niz mjera koje vlada poduzima proteklih mjeseci jača povjerenje potrošača.

Nekretninska kriza ne popušta

Većina kineskih analitičara smatra da Pekingu predstoje daljnji potezi, a da bi se zamah mogao pokazati neodrživim budući da službena istraživanja pokazuju stišavanje tvorničkih i uslužnih aktivnosti. Dok dugotrajna nekretninska kriza ne pokazuje znakove popuštanja, podupirući argumente za daljnjim poticajnim mjerama.

“Poskupljenje usluga komunalnih poduzeća još je jedan potencijalni pokretač. Fiskalni pritisci s kojima se suočavaju neke lokalne vlasti utječu na subvencije koje primaju. Što bi ih moglo prisiliti da ekstra troškove prebace na kućanstva kako bi spojili kraj s krajem”, dodao je Xu.

Dužnosnici muku muče s dugom kineskih lokalnih vlasti od 13 bilijuna dolara. A vlada je naložila jako zaduženim lokalnim vlastima da odgode ili zaustave neke infrastrukturne projekte koje financira država.

Podaci o cijenama sugeriraju da se domaća potražnja oporavlja, a oporavak ponude i potražnje nastavlja. I da su izgledi za domaću potražnju i oporavak cijena optimistični. Međutim, potrošačke cijene i dalje su niske. A sektor industrijske proizvodnje ostao je pod pritiskom, što odražava nedovoljnu efektivnu potražnju. I ukazuje da oporavak u tom sektoru još uvijek nije dovoljno uravnotežen.

Zhou Maohua, makroekonomski istraživač u China Everbright Banku

S druge strane, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su pale za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon što su u ožujku bile za 2,8 posto niže nego prije godinu dana, pokazuju službene statistike. Time se njihov pad nastavlja približno godinu i pol dana.

Mnogi analitičari mišljenja su da bi bez daljnjih poticajnih mjera, postizanje cilja Pekinga o kineskom gospodarskom rastu od oko pet posto u 2024. mogao biti značajan izazov.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno