Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Zašto sve više europskih kompanija izlistava dionice u SAD

SAD privlači sve više europskih kompanija koje žele prodati svoje udjele. Posljednja kompanija koja je preskočila Atlantik bila je britanska Flutter Entertainment, matična kompanija za sportsko klađenje FanDuel. Flutter je debitirao kao sekundarna kotacija u New Yorku 29. siječnja, a izrazili su želju do vo učine i sa svojom primarnom kotacijom.

Finska sportska robna marka Amer Sports, vlasnik Wilson teniskih reketa i Salomon skija, uvrštena je na burzu u New Yorku 31. siječnja. Njemački proizvođač sandala Birkenstock i britanski dizajner čipova Arm Holdings uvrštene su na burzu u SAD-u prošle godine. Postotak stranih kompanija na New York-škoj burzi porastao je na 25% prošle godine sa 18% u 2020. godini, piše Barons.

Veća tržišta kapitala, snažna kultura ulaganja i opsežna evidencija uspješnosti ulaganja dio su privlačnosti SAD-a. S&P 500 nadmašio je MSCI svjetski indeks u posljednjih pet godina, povećavši vrijednost 78%, u usporedbi s MSCI-jevih 57% u istom razdoblju. A jaz između S&P-a i britanskog FTSE 100 ili indeksa Euro Stoxx još je izraženiji.

Nedavna povijest baca pozitivno svjetlo na tržište dionica u SAD-u. Dionice Arma porasle su na oko 110 dolara sa 63 dolara na prvoj javnoj ponudi u rujnu, što je porast od 75%. Birkenstock, kojem je vrojednost pala u usporedbi s debijem od 46 dolara u listopadu, sada kotira na oko 50 dolara. Dionice Fluttera i Amer Sportsa su u kratkom vremenu na tržištu porasle.

Treba li više kompanija napraviti iskorak?

Naftni divovi British Petroleum i Shell trguju sa značajnim diskontom u odnosu na američke konkurente Exxon Mobil i Chevron na osnovi cijene/zarade.
Ne tako brzo, upozorava Kat Kravtsov, direktorica tržišta kapitala u konzultantu PwC u Londonu. Mjerni podaci kao što su novčani tok i povrat na imovinu ostaju najvažniji faktori. “Ulagači su globalni, mogu ulagati na bilo kojem mjesto u svijetu i na bilo kojoj burzi”, kaže on. “Više nego ikad, osnove su te koje pokreću vrednovanje.”

Naravno, ne trguju sve europske kompanije s nižom cijenom. Dionicama farmaceutske kompanije iz SAD Pfizer trguje se s 12 puta uvećanom zaradom, a od britanska AstraZeneca s 15 puta uvećanom zaradom.
Michael Harris, globalni voditelj tržišta kapitala na New York-škoj burzi, slaže se da kotiranje u SAD nije za svakoga. “To je analiza za svaku kompaniju pojedinačno”, kaže. “Nije laka odluka odlučiti gdje izlistati dionice.”

Dok Ujedinjeno Kraljevstvo radi na promjeni svojih pravila za uvrštenje kako bi kompanijama olakšalo prodaju dionica, Brexit je oduzeo dio sjaja Londonu kao glavnom mjestu za prikupljanje novca u Europi.
Europske kompanije privlači SAD kako bi imale pristup likvidnnijem tržištu. SAD također ima tendenciju da ima sofisticiranije investitore ili visoko specijalizirane fondove koji rado plaćaju premiju za dionice u kompanijama koje smatraju obećavajućim. Konkretno, kompanije koje se bave tehnologijom i znanošću mogle bi imati koristi od prikupljanja novca u SAD.

Većina europskih kompanija želi iskoristiti snažnu kulturu ulaganja

Platforma za financijsko trgovanje Plus500 izjavila je kako smatra da može dobiti višu vrijednost uvrštenjem na burzu u SAD-u. U prosincu je dioničar Pearsona, najveće obrazovne kompanije na svijetu, rekao da bi se trebala preseliti iz Londona u SAD. Tamo se nalaze najveći kupci i ostvaruje dvije trećine svoje prodaje. Ne ide u prilog Europskom tržištu činjenica da je cijena dionica u Ujednjenom Kraljevstvu bila nepromijenjena cijele prošle godine. Uz to, upitan za komentar, glasnogovornik Pearsona je rekao: “Ponosni smo na našu londonsku kotaciju i pristup koji ona pruža ulagačima diljem svijeta. Također imamo ADR kotaciju u Sjedinjenim Državama.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno