Talijani zaista znaju uživati u životu. Bilo da se radi o izradi tjestenine, fermentaciji vina ili jednostavnom uživanju, čini se da su Talijani to najbolje posložili. Doduše, trebalo je nekoliko tisuća godina, ali danas njihovoj kulturi, koja hranu stavlja u središte, ostatak svijeta zavidi.
Jelo i piće Talijanima nisu samo razonoda, oni su ukorijenjeni u svaki dio dana. Od prvog espressa do konačnog digestiva, talijanski dan prožet je zamršenim pravilima o tome kako, kada, zašto i s kim dijelite obroke i uživate u dobrom vinu.
To je način života, i vjerojatno je najbolji način života. Travel+Leisure piše o 10 pravila po kojima žive Talijani, a možda biste ih htjeli usvojiti i sami.
1. Neka je svježe.
Tržnica je najbolji prijatelj Talijana jer oni znaju da su svježi sastojci najbolji sastojci. Naravno, pronaći ćete supermarkete u Italiji, ali ako želite najzrelije rajčice, najukusnije sireve i najsvilenkastije maslinovo ulje, idite ravno do izvora, a to su dnevne i tjedne tržnice na otvorenom diljem zemlje.
2. Sezonsko, s razlogom.
Dok je neko voće i povrće uvijek u sezoni (mrkva i limun!), većina usjeva je sezonska. Postoje dijelovi godine koji su sjajni određenu hranu, a ne tako dobri za druge. Želite najbolje rajčice? Od svibnja do listopada period je za najsočnije i najukusnije. Berba maslina? To je kasna jesen. Talijani to znaju i u skladu s tim uzgajaju svoje usjeve i kupuju proizvode.
3. Pravila za kavu.
Talijani baš i ne dangube oko doručka. Doručak se obično sastoji od svraćanja u bar (kafić), prilaženja do pulta, naručivanja espressa i kroasana. Ali pazite kako naručujete na talijanskom. Caffè znači kava, ali u Italiji je to doza espressa. Ako želite kavu s mlijekom naručite caffè latte i dobit ćete pjenasti napitak s kofeinom.
4. Maslinovo ulje > sva ostala ulja.
Ako kuhate u Italiji, rijetko ćete pronaći druga ulja za kuhanje poput uljane repice, oraha, biljnog ulja itd. Kuhanje s maslinovim uljem je de rigueur (ili di rigore) i također može zamijeniti maslac. Pokušajte idući put umjesto s maslacem napraviti kolačiće s maslinovim uljem, čarobni su.
5. Sljedovi jela su važni, a tjestenina nije glavno jelo.
Prvo, tu je ručak. Tipičan talijanski ručak sastoji se od primo piatto (prvi tanjur), obično jela od tjestenine; te secondo piatto (drugi tanjur), koji je obično riba ili meso; te contorno (prilog) poput jela od povrća ili salate. Za večeru je antipasto (predjelo), gdje ćete naći suhomesnate proizvode, masline, artičoke i još mnogo toga, nakon čega slijedi primo piatto, secondo piatto, contorno i desert (dolce). Još ste gladni?
6. Uz hranu se sljubljuju pića.
Talijanska kultura ispijanja pića jednako je strukturirana kao i kultura prehrane, a to je dvoje potpuno isprepleteno. Talijani na piće gledaju na način na koji ono može poboljšati hranu s kojom dolazi. Obično nećete naći Talijane kako piju vino prije nego što jelo s tjesteninom dođe na stol jer je vino namijenjeno kao nadopuna jelu. U romantičnijim talijanskim terminima, moglo bi se reći da su suđeni jedno drugom.
7. Još više jela i pića.
Talijanski dan u potpunosti je isprepleten hranom i pićem. Nakon ručka slijedi merenda, vrijeme za užinu gdje ćete naći ljubitelje sladoleda koji se motaju oko gelatterije. Postoji aperitivo, ritual prije večere ispunjen otmjenim pićima kao što su Aperol spritzes i Negronis namijenjen poticanju apetita i poslužen uz slane zalogajčiće. I naravno, tu su digestivi, pića nakon večere kao što su amaro ili grappa (rakija) koja pomažu u probavljanju obroka i olakšavaju vam da utonete u san.
8. Bonton kruha.
Postoji izraz koji se zove fare la scarpetta, što u prijevodu znači “napraviti malu cipelicu”. Ali ono što zapravo znači jest da je kruh na stolu tu da se umoči i pokupi umak, a ne da prati sam obrok.
9. Stolno vino je više nego fino.
Možda ćete kućno vino smatrati nepoželjnim, ali nemojte, jer time biste propustili neke prave dragulje. Vino della casa obično je lokalna sorta, a budući da ste u Italiji, obično je izvrsno – i jeftino!
10. Hrana je za obitelj.
Jedna od najboljih tradicija koju mnoge talijanske obitelji drže je tjedni obiteljski obrok. Obično se obitelji okupljaju nedjeljom, pripremajući veliku zajedničku gozbu i provodeći kvalitetno vrijeme jedni s drugima. Tada je sva talijanska tradicija hrane i pića pod jednim krovom.
Dobro jesti. Dobro piti. Uživati u životu. To su pravila po kojima vrijedi živjeti.