Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

First Citizens otkupljuje propalu Silicon Valley Bank

Američka banka First Citizens otkupit će ukupne depozite i kredite Silicone Valley Bank (SVB) koja je bankrotirala početkom ožujka. O preuzimaju je tržište obavjestila Američka bankarska uprava (FDIC).
Transakcija se odnosi na 72 milijarde dolara aktive, objavila je FDIC, navodeći da će se danas 17 podružnica SVB-a otvoriti kao First Citizens, prenosi Patria.

Krah banke SVB izazvao je paniku u bankarskom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama. Prisjetimo se, posljedice je osjetio i bankarski sektor u Europi. Ipak, sve se stabiliziralo proteklog tjedna.

Silicon Valley Bank je bila bliska tehnološkom sektoru. Iznenada se našla u poteškoćama kada je objavljena prodaja financijskih obveznica u vrijednosti od 21 milijardu dolara. Od ove transakcije je ostvaren gubitak od 1,8 milijardi dolara.

Uslijedila su masovna povlačenja novca i vlasti su 10. ožujka ocijenile da je SVB nelikvidna i preuzele kontrolom nad aktivom banke. Ovo je bio najveći bankrot banke u SAD od 2008. godine, prenosi RSE.

Od sada će svim kreditima i depozitima te ustanove upravljati banka First Citizens. Uprava FDC voditi računa o 90 milijardi dolara preostale aktive.

Kolaps SVB-a potresao je bankarsku industriju i zbog toga su FDIC i drugi regulatori u SAD-u djelovali da zaštite štediše i spriječe širi finansijski haos.

SVB, čije sjedište je u Santa Clari u Californiji, krahirala je 10. ožujka kada su deponenti pojurili da povuku novac uz strahovanje da je banka u teškoćama. To je bila druga najveća banka u američkoj historiji koja je krahirala.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno