Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Podatkovni centri: Ključni pokretač AI revolucije

Postoje tvrtke koje pružaju usluge opskrbe električnom energijom ili upravljanja podatkovnim centrima, iako nisu široko poznate ili promovirane.

Zamislite prostoriju bez prozora, zagušljivu i pretrpanu računalnim poslužiteljima. U njoj vlada paklena vrućina zbog tisuća računala koja neprestano obrađuju podatke, dok veliki industrijski ventilatori pokušavaju rashladiti prostor.

Preko puta se gradi novi podatkovni centar, koji će uskoro transformirati cijelo područje u veliki industrijski kompleks. Graditeljske tvrtke su preopterećene poslom, ne stižu sve završiti na vrijeme.

Slika koju treba zamisliti prikazuje ogromnu računalnu snagu potrebnu za poticanje trenutačnog razvoja umjetne inteligencije. Tvrtke i korporacije koje se bave pozadinskim procesima, poput podatkovnih centara neophodnih za pohranu podataka u doba široko rasprostranjene primjene AI, mogu izaći kao pobjednici.

Prema analitičarima, podatkovni centri će najviše profitirati od ovog rasta AI tehnologija. Prema istraživanjima Goldman Sachsa, potrošnja energije u podatkovnim centrima će se povećati za 160% do kraja desetljeća. S obzirom da AI aplikacije, poput pretraživanja pomoću ChatGPT-a, zahtijevaju znatno više električne energije u usporedbi s tradicionalnim pretraživanjem pojmova putem Googlea.

Nadalje, AI revolucija će donijeti korist i brojnim drugim sektorima poput građevinskih, komunalnih i energetskih tvrtki. Koje su dosad često smatrane manje atraktivnima za ulaganja.

Sadašnji lideri

Tvrtke su uložile milijarde dolara u izgradnju podatkovnih centara, dok su dionice građevinskih i energetskih tvrtki postale sve vrijednije.

Komunalni sektor nedavno je zabilježio značajan rast, postavši treći najuspješniji sektor na indeksu S&P 500 u posljednjih šest mjeseci. Izdvaja se ispred sektora informacijske tehnologije i komunikacija, koji predvode giganti poput Mete, Nvidije i Alphabeta. Ovaj trend je kontrast prethodnom periodu kada bi rast tih sektora obično rezultirao padom u sektoru komunalija. Ali sada ta dinamika nije prisutna.

Ako analiziramo pojedinačne tvrtke, vrijednost Digital Realty Trust, fonda za nekretnine specijaliziranog za podatkovne centre, porasla je za 38 % prošle godine. Dok je Global X Dana Center & Digital Infrastructure ETF zabilježio rast od 12 %. Također, dionice energetskih tvrtki snažno su se valorizirale ove godine, a vrijednost Super Micro Computer, koji proizvodi tehnologiju hlađenja tekućinom neophodnu za AI hardver, povećala se za 200%. U usporedbi, vrijednost Vertiva, tvrtke koja također proizvodi napajanja i opremu za hlađenje u podatkovnim centrima, povećala se za 80 % ove godine.

Softverska industrija postupno zaostaje

Druga strana priče je da softverska industrija postupno gubi korak u odnosu na hardverski, nekretninski i podatkovni sektor. Razlog tome je što umjetna inteligencija zahtijeva velik broj grafičkih procesora, podatkovnih centara i drugih fizičkih računalnih resursa. Što je suprotno trendu prethodnog desetljeća kada su softverske tvrtke dominirale na tržištu dionica.

Analitičari ističu da softverske tvrtke imaju izazov razvijanja softvera prilagođenog umjetnoj inteligenciji. Generativna umjetna inteligencija u potpunosti ovisi o infrastrukturi poput podatkovnih centara, u koje se ove godine planira uložiti više od 200 milijardi dolara. Ipak, upozoravaju da bi prošlo još nekoliko godina prije nego što podatkovni centri u potpunosti sazriju, procjenjujući da bi tek do 2028. mogli značajnije utjecati na prihode i dobiti tvrtki.

Trenutno je sigurno da AI revolucija ima dubok utjecaj na različite sektore, ne samo one najizraženije, prenosi Poslovni dnevnik.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno