Četvrtak, 24 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Austrijske banke vodeće po profitabilnosti u eurozoni

McKinsey je objavio izvješće o profitabilnosti banaka u eurozoni, u kojem su banke u Austriji prikazane kao vodeće. Prema izvješću, austrijske banke su u posljednje dvije godine ostvarile rekordnu dobit od 14,1 milijarde eura. To predstavlja porast od 38 posto u odnosu na 2023. godinu.

Ovaj rezultat postavlja austrijske banke na vrh u eurozoni po zaradi. Povrat na kapital u Austriji iznosi 7,2 posto, što je dvostruko više od prosjeka u eurozoni.

Oliver Picek, glavni ekonomist sindikalnog zavoda Momentum, istaknuo je visok udio varijabilnih kredita koji u Austriji čine 47 posto svih kredita. Zbog njihove varijabilnosti, ovi krediti rastu brže od fiksnih, donoseći bankama više prihoda.

Domaće banke su također najviše korigirale pasivne kamate, što je dodatno doprinijelo njihovim zaradama. Banke su imale mogućnost deponirati višak kapitala kod Europske središnje banke uz atraktivne kamate. Na taj način banke su zaradile nekoliko milijardi eura, prenosi Seebiz.

Picek je također naglasio kako su banke profitirale od inflacijske krize. U prvom tromjesečju 2024. godine austrijske banke su zabilježile 3,4 milijarde eura dobiti, što je za 100 milijuna više nego u istom razdoblju 2023. godine.

Uz to, smanjenje troškova doprinijelo je profitabilnosti. Smanjenje se posebno odnosi na reducirane osobne usluge za klijente. Broj banaka i poslovnica u Austriji znatno je smanjen u proteklom desetljeću. Prema podacima Austrijske nacionalne banke, 2010. godine postojalo je 843 kreditne institucije s 4.176 poslovnica. Danas je taj broj smanjen na 472 banke s 3.195 poslovnica.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno