Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Analiza: Lagane, i za EU bezbolne, sankcije Rusiji su iscrpljene, SAD i saveznici suočeni su s većim ekonomskim zalogajem

Dok bogate svjetske demokratske sile uvode novi krug sankcija protiv Rusije kao odgovor na užasavajuće slike pogubljenih Ukrajinaca u gradu Bucha, postalo je jasno da su najlakše opcije sada iscrpljene i da su se među saveznicima pojavile velike razlike oko sljedećih koraka.

Europska unija će pokrenuti prvi napad na ruski energetski sektor kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu pokrenutu u veljači, zabranjujući uvoz ruskog ugljena. Ali zemlje EU-a i dalje su podijeljene oko toga hoće li i kako ograničiti ruski plinski i naftni sektor koji su kritičniji za njihova gospodarstva

Sjedinjene Američke Države i saveznici Grupe sedam (G7) najavili su nove sankcije ruskim financijskim institucijama, državnim poduzećima i više ruskih vladinih dužnosnika i članova njihovih obitelji. Sjedinjene Države također su zabranile Amerikancima nova ulaganja u Rusiju i zabranile Moskvi da plaća vlasnicima svojih državnih obveznica novcem u američkim bankama.

Ovi potezi bi Ruse mogli vratiti strogom sovjetskom stilu iz 1980-ih, kako je rekao jedan američki dužnosnik. No, prema američkim analitičarima sankcija, malo je vjerojatno da će one u velikoj mjeri utjecati na prihode Rusije od energije, koji su središte njenog gospodarstva, i gorivo za invaziju na Ukrajinu.

Rusija opskrbljuje oko 40% potrošnje prirodnog plina u Europskoj uniji, koju Međunarodna energetska agencija procjenjuje na više od 400 milijuna dolara dnevno. EU dobiva trećinu svog uvoza nafte iz Rusije, oko 700 milijuna dolara dnevno.

Struktura ruskog izvoza nafte po državama Kina je najveći kupac Izvor Reuters

“Došli smo do točke u kojoj se moramo malo pomučiti”, rekao je Benn Steil, direktor međunarodne ekonomije pri Vijeću za vanjske odnose u New Yorku. “Početne serije sankcija bile su napravljene tako da nas na Zapadu ne povrijede onoliko koliko su povrijedile Rusiju.”

Podjele oko uvođenja sankcija ruskoj energetici bile su očite u ponedjeljak, kada je austrijski ministar financija Magnus Brunner izrazio protivljenje sankcijama za rusku naftu i plin, rekavši novinarima u Luksemburgu da će one više naštetiti Austriji nego Rusiji.

Nekoliko sati ranije, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su ubojstva civila u Buchi jasno pokazala nužnost novog kruga sankcija Rusiji usmjerenih na naftu i ugljen. Litva je u subotu izjavila da će prestati uvoziti ruski plin kako bi zadovoljila svoje domaće potrebe i prekinuti “energetske veze s agresorom”.

Sljedeći koraci

Sljedeći koraci mogli bi uključivati ​​zabranu transakcija u dolarima i eurima većem broju ruskih financijskih institucija, uključujući najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank, koji je izostavljen iz najstrožih sankcija koje su već uvedene dijelom kako bi se ograničio negativan efekt za građane Rusije, prema Danielu Tannebaumu, bivšem službeniku za usklađenost u Uredu za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a.

Ruska banka Gazprombank, dosad pošteđena zbog svoje uloge u financiranju energetike, također bi mogla postati meta, kažu stručnjaci za sankcije.

Sjedinjene Države potiču europske saveznike da nanesu još više boli Rusiji dok pokušavaju osigurati da se savez protiv predsjednika Vladimira Putina ne raspadne.

“Udarili ste u plafon – s obje strane Atlantika – za ono što se može učiniti lako i što se može učiniti u kratkom roku”, rekao je Clayton Allen, američki direktor konzultantske tvrtke za politički rizik Eurasia Group, govoreći o sankcijama .

Kako bi prešli na stroži krug sankcija, američki dužnosnici morat će pružiti određena jamstva europskim zemljama da se energetska tržišta i opskrba mogu stabilizirati kako bi se izbjegle ozbiljne ekonomske poteškoće, rekao je Allen. Ekonomski oslabljena EU nikome ne pomaže, dodao je Allen.

“Ako Zapadna Europa upadne u recesiju, to će drastično ograničiti količinu potpore – i moralne i materijalne – koju mogu pružiti Ukrajini”, rekao je Allen.

Očekuje se da će američki državni tajnik Antony Blinken ovog tjedna u Bruxellesu tražiti dodatne akcije na sastancima ministara vanjskih poslova NATO-a i G7. Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo održao je slične sastanke prošlog tjedna u Londonu, Bruxellesu, Parizu i Berlinu.

Ministarstvo financija SAD-a priopćilo je u ponedjeljak da je Adeyemo na sastancima s visokim dužnosnicima njemačke vlade “razgovarao o načinima povećanja troškova za Rusiju uz ublažavanje učinaka prelijevanja”.

Unatoč nedavnim dodacima desetaka ruskih tvrtki na popis sankcija američkog ministarstva financija, nastavlja se “značajna” legalna trgovina između Rusije i Zapada, od energije do metala i žitarica, rekao je Tannebaum, koji vodi odjel borbe protiv financijskog kriminala konzultantske tvrtke Oliver Wyman.

Također, još uvijek postoje rupe u provođenju sankcija, uključujući nastavak prodaje njemačkih i francuskih tvrtki u Rusiju i trajni lov na luksuzne jahte i drugu imovinu koju su parkirali ruski oligarsi, prema jednom europskom diplomatu uključenom u pregovore o sankcijama.

Izvor: Reuters

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno