Financa
Digitalni poslovni portal

Bitcoin je 2023. porastao za 155 posto — ali trebate li ulagati? Evo što kažu stručnjaci

Nakon kolapsa FTX-a krajem 2022. — u to vrijeme najveće svjetske burze kriptovaluta — popularnom digitalnom valutom bitcoin trgovalo se za nešto od 16 000 USD na početku godine. To je bilo daleko od više od 60 000 USD za koliko se trgovalo tijekom kripto procvata 2021. godine.

Ipak, tijekom posljednjih nekoliko mjeseci stvari su se popravljale. Kripto ulagači postajali su sve uvjereniji da će SEC odobriti višegodišnji napor fondovskih kompanija da na tržište dovedu promptni fond kojim se trguje na burzi bitcoina, potez za koji se očekuje da će kripto pojačivači potaknuti potražnju za popularnim novčićem.

Do trenutka kada je 10. siječnja objavljena vijest da će 11 novih bitcoin ETF-ova početi trgovati, kripto ulagači su vozili pobjednički krug, nakon što se u kalendarskoj 2023.  cijena kripto kovanice povećala za 155%.

Što će se dalje dešavati? Slijedi li još jedan procvat kripto tržišta, ili su ljubitelji kripta samo malo previše entuzijastični?

“Ovo je definitivno točka preokreta”, kaže Brian Vendig, predsjednik MJP Wealth Advisors u Westportu, Connecticut.

Evo što on i drugi stručnjaci očekuju u budućnosti.

Očekujte veću potražnju i više novih sredstava

Novi val bitcoin ETF-ova olakšava ulagačima u tradicionalniju imovinu, kao što su dionice i obveznice, više nego ikad da se upuste u kriptovalute. Umjesto da moraju otvoriti zaseban račun za kupnju kriptovalute — često uz visoke naknade za trgovanje — ulagači u ETF-ove mogu držati bitcoin uz svoja druga ulaganja na svojim brokerskim računima.

To je tek početak, kaže Matthew Sigel, voditelj istraživanja digitalne imovine u VanEcku, investicijskoj tvrtki koja nudi jedan od 11 novih fondova, piše cnbc.

“Mislimo da je to bio veliki korak naprijed koji će otključati značajnu potražnju, s obzirom na uštedu troškova za maloprodajne kupce i sigurnost dostupnu institucionalnim kupcima”, kaže on.

Novi ETF-ovi uskoro će omogućiti savjetnicima koji rade s klijentima visoke neto vrijednosti i velikim novčanim institucijama da počnu uključivati kriptovalute u svoje portfelje, dodaje.

“Još uvijek nemaju mogućnost staviti ove bitcoin ETF-ove u diskrecijske portfelje klijenata”, kaže Sigel. “No možemo vidjeti kako nekoliko banaka i brokera već priprema ove modele, za koje očekujemo da će se pojaviti kasnije ove godine.”

Očekujte i više novih kripto ETF-ova — i to u različitim oblicima.

“Čini se neizbježnim da ćemo imati ETF-ove vezane za ether, kao sekundarnu kriptovalutu u koju ljudi mogu ulagati”, kaže Todd Rosenbluth, voditelj istraživanja u VettaFI-ju. U međuvremenu, kaže on, “vrata su sada otvorena za niz ETF-ova koji uključuju bitcoin kao i drugu imovinu.”

Stručnjaci kažu da bi to moglo biti jednostavno poput portfelja koji kombiniraju bitcoin izloženost s glavnim ulaganjima, poput onih u S&P 500. Vjerojatno će se pojaviti i složenije takozvane alternativne strategije, poput fondova koji koriste bitcoin za zaštitu od uspješnost ostalih ulaganja.

Izgledi za kriptovalute: ‘Sve su to još nagađanja’

Brzi porast cijene bitcoina u posljednje vrijeme mogao bi se činiti ogromnim za tradicionalnu imovinu, poput dionica ili obveznica, ali zapravo nije nešto o čemu bi se moglo pisati u Cryptolandu, kaže Stephane Ouellete, osnivač i izvršni direktor FRNT Financiala.

“Vidjeli ste neke spekulacije o najavi bitcoin ETF-ova, ali sva metrika koju gledamo kako bismo procijenili gdje se nalazimo u tržišnom ciklusu govori nam da smo tako daleko od tržišta u kojem svi žele ulagati u kripto”, kaže on.

Mjere poput Google Trends pretraživanja bitcoina i kriptovalute, financiranja za kripto tvrtke i količine trgovanja ulagača relativno su prigušene, kaže. Drugim riječima, ako će kripto tržište ući u još jedan bikovski ciklus trgovanja, tek smo u ranim danima toga ciklusa.

No, to ne znači nužno da je vrijeme za gomilanje. Bitcoin stručnjaci ne kupuju zbog pokretanja ETF-a. Oni umjesto toga vjeruju u dugoročni potencijal bitcoina kao pohrane vrijednosti i kao alternativnog sustava plaćanja u zemljama u razvoju. Oni vjeruju u budućnost u kojoj će se blockchain tehnologija razviti u veći dio američkog ekonomskog ekosustava.

To se možda nikada neće dogoditi. Pa čak i ako vjerujete u dugoročnu tezu, zapamtite – kriptovalutama se ne trguje na temelju “fundamentalen analize” na način na koji se to čini s dionicama. To znači da se cijene kreću isključivo na temelju aktivnosti investitora.

“Sve su to još nagađanja. To se nije promijenilo”, kaže Vendig.

Ako razmišljate o dodavanju kriptovalute u svoj portfelj, zapitajte se koju ulogu može odigrati u postizanju vaših osobnih financijskih ciljeva, kaže.

“Ako investitor može na to odgovoriti na odgovarajući način, onda zapravo možete odrediti veličinu koju biste trebali imati”, kaže on. “Želite li zaroniti u ovu klasu imovine? Ili ta klasa imovine nije ni racionalna za vas kao investitora?”

Ako ulažete u kriptovalute, Vendig preporučuje da idete oprezno. “Rekao bih 1% na konzervativnijoj strani i ne više od 5% vašeg ukupnog portfelja, ako ste investitor usmjeren na rast”.

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije