Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Britanske banke ne prihvaćaju kripto klijente zbog regulatornog pritiska

Velika Britanija se fokusirala na regulaciju kriptotržišta kao dio plana u borbi protiv ekonomskog kriminala. Britanske banke sve češće ne pružaju bankarske usluge kripto kompanijama na području Velike Britanije. Vlada Velike Britanije iznijela je planove za jačanje regulacije kripto imovine u svojim naporima da odgovori na ekonomski kriminal unutar države, o čemu je pisala Financa.ba.

Velike bankarske grupacije poput HSBC, Barclays i Standard Chartered odbile su raditi s klijentima koji se bave aktivnostima povezanima s kriptovalutama. Banke su kao razloge za svoje odluke navele regulatorne probleme. U to spadaju rizici povezani s digitalnom imovinom kao što su mogućnosti pranja novca i prijevare.

Ovo je značajan udarac za britansku kripto industriju, koja posljednjih godina brzo raste. Zemlja je postala središte poslovanja i inovacija povezanih s kriptovalutama. Čak se London definirao kao “Bitcoin prijestolnicom Europe”. Ako banke nastave odbijati klijente, to bi moglo ograničiti rast industrije i ograničiti inovacije, kao i otežati rad postojećih kompanija, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Britanske banke ne žele London kao kripto središte Europe

Kripto kompanije su uputile žalbu vladi premijera Rishi Sunaka zbog značajnog pogoršanja njihovog statusa proteklih tjedana. Ovaj potez ide u suprotnom smjeru od Sunakovih planova da daju prioritet financijskim tehnologijama. Kripto kompanije su ga podsjetile da je upravo on želio Ujedinjeno Kraljevstvo učiniti globalnim kripto središtem.

Odluka Vlade Velike Britanije na dodatnu regulaciju kripto tržišta mogla bi potaknuti kompanije na preseljenje u druge jurisdikcije s povoljnijim regulatornim okruženjem. Ovo bi bio dodatni udarac gospodarstvu Velike Britanije. Podsjećamo, Britansko gospodarstvo se još oporavlja od nepromišljenog Brexit-a. Kripto industrija ima potencijal za otvaranje radnih mjesta i generiranje značajnih prihoda.

Reakcija britanskog bankarstva bila je oštrija od one EU.

Tom Duff-Gordon, potpredsjednik međunarodne politike u Coinbaseu.

Napori Europske unije da uspostavi okvir za digitalnu imovinu čine banke spremnijima za kripto kompanije u drugim zemljama. Europski parlamentarni odbor donio je zakon o tržištima kripto imovine (MiCA) u listopadu. Gotovo dvije godine nakon što je prvi put predstavljen u rujnu 2020. Njegovo konačno glasovanje zakazano je za ovaj mjesec.

Jesu li britanske banke u pravu?

Potez da britanske banke odbijaju kripto klijente dočekan je s kritikom dijela javnosti, kao pretjerana reakcija na percipirane rizike. Kritičari tvrde da je velika većina aktivnosti legitimna. Također napominju da kripto industrija poduzima korake kako bi riješila zabrinutost zbog pranja novca i prijevare.

Javnost podsjeća da su i same britanske banke bile uključene u brojne afere vezane uz pranje novca i druge financijske kriminalitete. Odbijanje legitimnih klijenata moglo bi se smatrati licemjernim i moglo bi dodatno naštetiti ugledu banaka.

U 2023. godini ulaganja rizičnog kapitala u kompanije za digitalnu imovinu u Velikoj Britaniji navodno su pala za 94 posto, odnosno na 55 milijuna dolara, prema podacima PitchBooka. Usporedbe radi, ostatak Europe bilježi rast od 31%. Kako bi održale poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, kripto kompanije okreću se pružateljima usluga plaćanja kao što su BCB Payments i Stripe.

Slično kao i u Sjedinjenim Državama, i vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu pooštravaju propise o kripto kompanijama, podsjeća Hrvatski Bitcoin Portal. Uprava za financijsko ponašanje je predložila skup zakona prema kojima bi odgovorne osobe kripto kompanija mogle biti osuđene na dvije godine zatvora ako ne ispune određene uvjete vezane uz transparentno poslovanje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno