Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU traži veći dio kolača s rastućeg tržišta glazbenog streaming-a

Streaming sada čini najveći dio prihoda u globalnoj glazbenoj industriji. Ali europarlamentarci su ranije ove godine upozorili da ti prihodi nisu pravedno raspoređeni te su pozvali na veće isplate izvođačima. Trenutno, digitalne streaming platforme generiraju 67 posto prihoda u globalnoj glazbenoj industriji. Što iznosi 22,6 milijardi dolara godišnje.

Prihodi od glazbenih streaming platformi rastu već osmu godinu zaredom. Međutim, eurozastupnici tvrde da izvođači dobivaju samo mali dio tog kolača, piše Poslovni Puls.

Oni su u siječanjskoj rezoluciji istaknuli da trenutna neravnoteža u raspodjeli prihoda na tržištu glazbenog streaminga ne favorizira ni autore ni izvođače. Što ugrožava održivost njihovih karijera na digitalnom tržištu.

Pozvali su na “poduzimanje svih potrebnih mjera za prevladavanje trenutnih neravnoteža” i zatražili od Komisije da prati situaciju te predloži odgovarajuće politike ako se ništa ne promijeni. Europski parlament smatra da su isplate autorima i izvođačima još uvijek u skladu s “preddigitalnim” pravilima. Te da ih treba uskladiti s “pravednim i modernim naknadama”.

Tržištem glazbenog streaminga dominira nekoliko velikih igrača. Najveći je Spotify, zatim Apple Music, dok značajan dio tržišta zauzimaju i Tencent Music, Amazon, YouTube Music te Deezer.

U takvom okruženju, Europski parlament ističe važnost poticanja “kulturne raznolikosti” na streaming platformama.

Istaknuli su da glazba “ima potencijal doprinijeti mekoj moći Unije”. Te naglasili kako bi “promocija europskih umjetnika u trećim zemljama trebala biti prioritet Unije”.

Prema mišljenju Europskog parlamenta, Europska komisija treba razviti strategiju za glazbeni sektor kako bi Unija igrala ključnu ulogu u promicanju raznolikosti svojih umjetnika i glazbenih djela. S posebnim naglaskom na snagu i raznolikost europskog glazbenog sektora.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno