Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Mastercard i Visa će na sudu morati pojasniti naknade koje naplaćuju

Kartičarske kuće Mastercard i Visa suočene su sa skupnom tužbom trgovaca u Britaniji. Razlog je naknada za obradu plaćanja nakon postrožene regulatorne provjere i sporova u SAD-u.

Visa i Mastercard već dugo dominiraju tržištem platnih kartica. Ovo je privuklo pažnju britanskih parlamentarnih zastupnika i pokrenulo val zahtjeva za stroži regulatorni nadzor.

Materijalan rast naknada

Britanski regulator platnih sustava (PSR) zaključio je u preliminarnom izvješću, objavljenom pretprošli tjedan, da su Mastercard i Visa znatno podigli naknade za kartična plaćanja. Malo je dokaza da su znatno poboljšali i kvalitetu usluge. Podignute naknade stajale su britanske kompanije više od 250 milijuna funti, prema procjenama u PSR-ovom preliminarnom izvješću na 158 stranica.

“PSR je otkrio da su u proteklih pet godina, nakon što se uzmu u obzir promjene u obujmu, Mastercard i Visa proširili mrežu i podigli naknade više od 30 posto u realnom izraz. Malo je dokaza o odgovarajućem poboljšanju kvalitete usluge”, stoji u priopćenju regulatora, navodi Index.

Stotine trgovaca u međuvremenu su podnijele tužbe pred londonskim sudom za tržišno natjecanje protiv Mastercarda i Vise. Oni tvrde da im naplaćuju previsoke naknade.

Godine 2022. pridružio im se i Commercial and Interregional Card Claims. Specijalizirani pravni tim odvjetničkog ureda Harcus Parker, tražeći odštetu u ime skupine trgovaca.

Sud je prvotno odbio razmotriti slučaj prema britanskom zakonu koji regulira kolektivne tužbe, slično onome u SAD-u. Prošli petak naznačili su da bi ga mogli prihvatiti, a odluka bi mogla utjecati i na druge tužitelje, napomenuo je Reuters.

Krajem ožujka dva kartičarska diva pristala su neznatno sniziti naknade za plaćanja kreditnim i debitnim karticama u SAD-u u idućim godinama u sklopu nagodbe koja bi trgovcima trebala uštedjeti oko 30 milijardi dolara. Ukinut će i odredbe koje trgovcima brane da klijente usmjeravaju na jeftinije načine plaćanja.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno