Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li osmosatno radno vrijeme biti zamijenjeno fleksibilnijim pravilima?

U Njemačkoj se ponovno razmatra tema radnog vremena, s obzirom na nedavne prijedloge visokog dužnosnika stranke FDP, koja je jedna od tri vladajuće stranke, da se razmotri ukidanje pravila o osam sati radnog vremena.

Lukas Keller, visoki dužnosnik njemačke stranke FDP, istaknuo je potrebu za ukidanjem dnevnog ograničenja radnog vremena. Naglasio je važnost postavljanja samo tjednog ograničenja, izjavivši to njemačkoj Uredničkoj mreži.

Dodao je da je nužno modernizirati zakon o radnom vremenu.

Keller smatra da je osmosatno radno vrijeme “zastarjela ideja iz razdoblja kad je strah od iskorištavanja bio raširen”. Istaknuo je da su se stvari promijenile.

Zamjenik šefa parlamentarne skupine FDP-a u Bundestagu izjavio je da zakon o radnom vremenu potječe iz vremena kada rad od kuće nije bio uobičajen. Također je primijetio da se rijetko tko pridržava osmosatnog radnog vremena tijekom današnjeg radnog dana, piše Bankar.

Postepene promjene

Keller je sugerirao da bi se promjene mogle prvo primijeniti u sektorima s čvrstim kolektivnim ugovorima. Poput kemijske industrije, tržišta paketne pošte i logistike.

Takve promjene su također izvedive u IT industriji i drugim profesionalnim sektorima koji pružaju mogućnost rada od kuće. Prema njegovim riječima, ove promjene bi mogle ubrzati transformaciju gospodarstva.

Liberalni dužnosnik je predložio da bi trebalo olakšati zakonske propise o pauzama i godišnjem odmoru.

“Nema potrebe za daljnjim nametanjem strogih propisa”, istaknuo je, dodajući da mnogi već koriste vrijeme pauze za ručak kako bi ranije završili radni dan. Drugi, kako kaže, rade kasnije navečer te poslijepodne provode s djecom u parku.

Keller je istaknuo da mnogi ljudi krše zakon o radnom vremenu jer im to olakšava život. Naglasio je da bi takva fleksibilnost trebala postati zakonita.

Treba razmisliti, zaključio je, i o ublažavanju propisa o radnom vremenu od sedam dana, koje sada iznosi maksimalno 48 sati.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno