Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Je li digitalni novac sljedeća bankarska kriza?

Što se događa kada novac pobjegne iz depozita, posebno s online podizanjem jednako brzo kao što je bilo u SVB-u?

Osim uzajamnih fondova i privatnih digitalnih valuta, poput Bitcoina i Tethera, moguće je prijeći i na digitalne valute središnje banke (CBDC). Trenutno se smatraju sigurnijima od tradicionalnih banaka.

Kad bi u ovoj krizi bilo više digitalnih valuta, štediše bi sigurno bile u iskušenju prenijeti svoje depozite iz poslovnih banaka u sigurnije središnje banke.

Je li ovo početak bankrota i propasti banaka?

Nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank, obje povezane s kripto industrijom. Sve su veća upozorenja da je sljedeći bankovni rizik povezan s digitalnim novcem. Točnije digitalnim valutama središnje banke gdje bi štediše mogle potražiti utočište u budućnosti. Ali kako je trenutna kriza utjecala na kriptovalute?

I dok je pad SVB-a privremeno srušio digitalni dolar (USDC), koji je dio svojih monetarnih rezervi držao u toj banci. Vrijednost Tethera (USDT), koji je inače dosta nestabilan, no ovoga puta u njemu su mnogi investitori našli utočište. Jer je dobio na vrijednosti. Tamo se u kratkom vremenu slilo pet milijardi dolara, pa mu je tržišna kapitalizacija narasla na gotovo 78 milijardi dolara.

To može biti zbog činjenice da je popularniji u Aziji, pa se manje oslanja na dolare u američkim bankama. I vrijednost bitcoina je porasla, premašivši 28.000 dolara prvi put od lipnja prošle godine.

Zašto sredstva rastu?

Profitirali su i novčani fondovi – u njih se slilo više od 286 milijardi dolara, od čega je, prema podacima iMoneyNeta, oko 52 milijarde otišlo u fondove Goldman Sachsa. A velike priljeve zabilježili su JPMorgan Chase s 46 milijardi i Fidelity s 37 milijardi.

Zašto? Upravo zbog brzine dostizanja likvidnosti – ovi novčani fondovi posjeduju vrlo niskorizičnu imovinu koja se lako može prodati, uključujući i kratkoročni dug američke države. A zbog dugogodišnjeg ulaganja SVB je pao. Povrat ulaganja u novčane fondove sada je na najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina. Njihova ukupna imovina u SAD-u porasla je na rekordnih 5,1 bilijun dolara, prema podacima Bank of America.

Što se događa s podignutim novcem? Digitalne valute središnje banke sigurnije su utočište

Što se događa kada novac pobjegne iz depozita, posebno tako brzo, s online povlačenjem kao što je bilo u SVB-u? Osim uzajamnih fondova i privatnih digitalnih valuta, poput Bitcoina i Tethera, moguće je prijeći i na digitalne valute središnje banke (CBDC)- Koje se smatraju sigurnijima od tradicionalnih banaka.
Njihova prednost je brza plaćanja i odsustvo visokih naknada tipičnih za bankovne transfere, posebno međunarodne.

CBDC-ova za sada nema puno, utrka za njihovim stvaranjem još uvijek traje. No da ih je u ovoj krizi više, štediše bi sigurno bile u iskušenju prebaciti depozite iz poslovnih banaka u sigurnije središnje banke. Pritiskom na gumb. Što znači da bi, kada ih bude više, pogotovo fizičkih, takva alternativa, s mogućnošću brzog prijenosa, mogla biti faktor ubrzanja propasti banaka.

Što rade banke koje su svjesne migracije depozita?

Regulatori su također svjesni ovoga, a Banka Engleske predlaže da se građanima Ujedinjenog Kraljevstva ograniči držanje najviše £10,000 u bilo kojem budućem CBDC-u.

Također se govori o ograničenjima veličine transakcija i negativnim kamatama na CBDC-ove kako bi se stanovništvo obeshrabrilo od premještanja depozita na račune središnje banke, a spominju se i porezi na velika povlačenja iz poslovnih banaka.

Kina ruši dolar svojom digitalnom valutom

Kina je stvorila kinesku digitalnu valutu Središnje banke, e-CNI ili digitalni juan. Djelomično kako bi potkopala američki dolar kao svjetsku rezervnu valutu, a mnoge zemlje koje trguju s Kinom mogle bi biti prisiljene prihvatiti je kao sredstvo plaćanja.

Istodobno, europski regulator, ECB, želi spriječiti američke digitalne sustave Apple Pay i Google Pay da preuzmu platni sustav u Europi i poremete njihovu monetarnu politiku. Koja također planira digitalni euro.

Fed će vjerojatno morati razviti i digitalni dolar. No ni Australija ne isključuje tu opciju, u početku kao veleprodajnu valutu za banke i financijske institucije.

CDBC-ovi su također novi napad na ljudsko pravo na privatnost, jer se digitalni novac ove vrste može “pratiti” od izdavanja do potrošnje.

Izvor: bankar.me

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno