Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Katalonija će imati vlastiti metaverzum – Cataverse

Vlada se nada da će Barcelonu učiniti digitalnim čvorištem tako što će studentima sveučilišta ponuditi različite programe za učenje vještina i kampove za razvijanje talenata.

Daniel Marco koji je odgovoran u regiji Katalonija za inovacije je u ekskluzivnom intervjuu sa glavnim urednikom Cointelegrapha Alexom Cohenom, a prenio je kripto.ba razgovarao o nekim od ključnih napora koje je vlada poduzela i na kojima radi na tome da region postane digitalni centar, ali da izgradi i vlastiti metaverzum – Cataverse. Marcovi komentari došli su tijekom Europske konvencije o blockchainu (EBC) 2022.

Marco je rekao da je pandemija COVID-19 u protekle dvije godine zaista pomogla u propagiranju ideje digitalne ekonomije, koja je dio glavne ekonomije. Dalje je naveo primjer Europe, koja je krenula u digitalizaciju energetskog sporazuma i nekoliko drugih digitalnih ugovora.

Marco je 2014. preuzeo dužnost direktora Strategije vlade SmartCatalonia, nadgledajući inicijativu da Katalonija postane “pametna zemlja” od značaja na globalnoj sceni. A s pojavom blockchain tehnologije i metaverzuma, ministar radi na stvaranju potpuno digitalne ekonomije inspirirane fizičkim svijetom.

Otkrio je da vlada radi na izgradnji katalonskog metaverzuma pod nazivom Cataverse. On je objasnio:
Cataverse će biti povezan sa katalonskim jezikom i katalonskom kulturom. To je ono što želimo da imamo u ovom metaverzumu, da katalonski entiteti koji rade stvari za kulturu mogu to učiniti u metaverzumu.”

Metaverzum ilustracija
Metaverzum ilustracija

Katalonski ministar za inovacije je nastavio sa rasvjetljavanjem vladinih planova da Barcelona postane digitalno središte. Rekao je da će mnogo toga zavisiti od talenta, a vlada je donijela nekoliko politika i sveučilišnih programa kako bi se taj talenat gajio među mladima. On je rekao: „Imamo veoma jake politike za generisanje talenata koji dolaze sa univerziteta, ali takođe mnogo usavršavamo programe kao što su kampovi za obuku i druge aktivnosti jer su nam potrebni različiti profili.

Dodao je da Vlada pokušava da spoji oboje, odnosno da gaji nove talente i privuče više biznisa uz prijateljsko radno okruženje.

Na pitanje o blockchain projektima u kojima turisti mogu komunicirati u Barceloni, naveo je primjer projekta fokusiranog na osobnu zdravstvenu zaštitu i nekoliko drugih koji se baziraju na javnom prijevozu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno