Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kriptovalute su u BiH u ‘sivoj zoni’, ali to ne znači da su ilegalne

Interes za kriptovalute u Bosni i Hercegovini je sve veći, posebno nakon pojave prvog bitcoin bankomata u Sarajevu. No, nedovoljna informiranost i nedostatak zakona veliki su problem za građane.

Po pisanju portala radiosarajevo.ba, u Bosni i Hercegovini je glavni problem što kriptovalute nisu definirane Zakonom o PDV-u.
Kako bi razjasnili što su točno kriptovalute i kakav bi utjecaj mogle imati na bosanskohercegovačko tržište, sa ovog portala su  razgovarali  s ekonomskim analitičarom Admirom Čavalićem.
“Kriptovalute su virtualni novac, a bitcoin je jedna od poznatijih kriptovaluta. Taj pojam nije nepoznat u ekonomiji. Obzirom da su nobelovci za ekonomiju već 60-ih i 70-ih godina upozoravali da će se pojaviti decentralizirani privatni novac koji neće izdavati nacionalne banke jedne države“, kazao je Čavalić.

Prvi bitcoin bankomat u BiH

Također, kazao je kako se prvi bitcoin bankomat pojavio u Sarajevu. Trenutno kriptovalute bilježe opći pad kao posljedicu inflacije i rasta kamata. Naglasio da će unatoč tom padu kriptovalute rasti, ne nestati..

“Bosna i Hercegovina nema zakon o digitalnoj imovini, kao što ga ima susjedna Srbija, koji bi taj novac prepoznao kao imovinu, vrijednost ili kapital. Zato je vrlo teško govoriti o oporezivanju. Ako država ne priznaje nešto kao takvo , jako je teško govoriti o oporezivanju. Ono je u ‘sivoj zoni’, što ne mora značiti da je protuzakonito“, objasnio je ekonomski analitičar te dodao:

Iako u Bosni i Hercegovini postoji porez na dobit, zakon koji regulira ovu oblast morao bi biti malo izmijenjen.” Tako bi se moglo govoriti o oporezivanju navedenog.
No, s obzirom da je tržište kriptovaluta trenutno u padu, a inicijative se podnose kada tržište raste, Čavalić se zapitao koliko bi bilo atraktivno sada podnijeti tu inicijativu.

Ekonomski analitičar i istraživač, Admir Čavalić, također je rekao da kriptovalute, kao i blockchain tehnologija, koja je ključna za kriptovalute, mogu pozitivno doprinijeti Bosni i Hercegovini. Posebno kada je u pitanju sama blockchain tehnologija.

“Možda bi najbolja primjena blockchain tehnologije bila u javnoj upravi ili katastrima, kao što je to slučaj u Estoniji”, kazao je  Čavalić, dodajući da se ova vrsta tehnologije pokazala mnogo otpornijom na razne negativne pojave.

“Može poslužiti i u upravljanju financijskim sustavom, ali mi smo dosta daleko od toga“, zaključio je Čavalić.

Zanimanje za kriptovalute u Bosni i Hercegovini je sve veće. One povezuju građane i gospodarstvenike sa svijetom te im omogućuju da svoju ušteđevinu ulože na potpuno drugačiji način, ali i snose rizik gubitka vrijednosti.

„To im omogućava da pojedinačno mogu upravljati svojom vrijednošću imovine na globalnoj razini. Što je jako dobro u kontekstu naše integracije i praćenja globalizacijskih trendova“, zaključio je Admir Čavalić.

Izvor: radiosarajevo.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno