Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Lidl provodi aktivnosti u BiH: Građani će i dalje morati čekati otvaranje objekata

O dolasku Lidla u BiH priča se godinama, ali od trgovačkih centara za sada još ništa. Javnost se s pravom pita jesu li njemački investitori odustali od ulaganja. Upućeni tvrde da ništa nije zaustavljeno, da su pripremne aktivnosti u tijeku, ali da događanja na globalnom tržištu, kao i aktualna politička situacija u BiH, utječu na odgađanje otvaranja maloprodajnih objekata.

Maloprodajne trgovine u BiH još nisu otvorene, iako je tvrtka, prema njihovom registru, osnovana u travnju prošle godine. Njemački ulagači preozbiljni su da bi odustali od svoje namjere, tvrde upućeni. To potvrđuje i činjenica da je kapital Lidla u našoj zemlji povećan na nekoliko desetaka milijuna KM. No, problem s kojim se susreću prije svega je potraga za golemom zemljom.
“Kada otvore Lidle, u pravilu bi trebalo otvoriti centralno skladište za koje je potrebno 15 hektara zemlje. I to je bio problem pronaći, a onda otvoriti maloprodajne objekte koji moraju imati najmanje 10 tisuća kvadrata ili jedan hektar, “ objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.
Potraga u glavnom gradu BiH krenula je prvo iz Općine Stari Grad, potvrdio je ranije prvi čovjek ove općine.

“Dobili smo tu informaciju, odnosno zahtjev za prijem ljudi ispred Ministarstva privrede KS.
No, prema posljednjim informacijama iz njegova ureda, ova lokacija je otpisana.

“Lidl trgovački centar neće se graditi u Općini Stari Grad, tako da načelnik Ibrahim Hadžibajrić ne može govoriti o ovoj temi”, pojašnjavaju iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Bilo je nagađanja o nekoliko lokacija. Općina Novi Grad posljednja je u nizu o kojoj se trenutno spekulira, ali službenu potvrdu nismo dobili. Osim lokacije, međutim, kamen spoticanja za tvrtke u BiH su komplicirana birokracija i nestabilna politička situacija.
“Trebali bismo puno više raditi na smirivanju političkih tenzija i stvaranju okruženja. To je za sve one koji se žele iseliti s teritorija Rusije, da im damo priliku da dođu kod nas i otvore nova radna mjesta“, navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Na naše upite iz Lidla nije odgovoreno. Neslužbeno, tvrtka trenutno ima četiri registrirana ureda u BiH, dva u Sarajevu i po jedan u Banjoj Luci i Brčkom. Nedavno su zaposlili prve radnike, te ih poslali na obuku u Srbiju i Hrvatsku.
Njemački investitor trenutno je najveći u BiH. No, zbog nestabilne globalne situacije i ekstremnog rasta cijena, ulaganje trenutno nije mudro, kažu stručnjaci.

“Znamo da Lidl kao jedan od osnovnih recepata za uspjeh ima zagovaranje najnižih cijena na tržištu. A u takvim uvjetima vrlo je teško jamčiti ne samo niže, već bilo kakve cijene. S druge strane, naravno, suočavaju se i s većim troškovima diljem Europe”, objasnio je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Gotovo je izvjesno da ove godine građani BiH neće kupovati u Lidlovim trgovačkim centrima. No, prema prognozama, to bi moglo biti moguće iduće godine.

Izvor: N1

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno