Financa
Digitalni poslovni portal

EU ima nova pravila za tehnološke divove: Spominje se i moguća zabrana poslovanja u Europi

Sveobuhvatni zakon o digitalnim uslugama (DSA) može kazniti tvrtku s - do 6% njenog svjetskog prometa

Velike tehnološke tvrtke, uključujući Metu, Google i Twitter, morat će učiniti više u borbi protiv ilegalnog sadržaja ako žele izbjeći paprene kazne.

Naime, prema novom regulatornom režimu Europske unije, dogovorenom u subotu, riječ je o kaznama u iznosu od nekoliko milijardi eura, piše telegraf biznis.

Sveobuhvatni zakon o digitalnim uslugama (DSA) mogao bi kazniti tvrtku – do 6% njenog globalnog prometa – zbog kršenja ovih pravila, što bi u slučaju Mete, odnosno njezine društvene mreže Facebook, značilo sedam milijardi dolara.

Ponovljeno kršenje normi moglo bi čak rezultirati zabranom poslovanja u EU.

Zasebno od Unije, UK uvodi zakon o internetskoj sigurnosti, koji nameće obvezu brige tehnoloških tvrtki da zaštite korisnike od štetnog sadržaja. U Sjedinjenim Državama Ministarstvo pravosuđa i Federalna trgovinska komisija pokrenuli su antimonopolski postupak protiv Googlea i FB-a.

Nova pravila, koja će stupiti na snagu 2024. godine, odnose se na zabranu oglašavanja vezanog uz djecu ili na reklame temeljene na škakljivim podacima – vjera, spol, rasa, političko mišljenje.

EU će dopustiti vladama da zahtijevaju uklanjanje nezakonitog sadržaja, uključujući materijal koji promiče terorizam, seksualno zlostavljanje djece, govor mržnje i komercijalne prijevare.

Također, cilj je natjerati društvene mreže da korisnicima omoguće sljedeću opciju: označavanje ilegalnog sadržaja na “jednostavan i učinkovit način”, kako bi se mogao brzo ukloniti.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije