Financa
Digitalni poslovni portal

Mađarska OTP banka u gubitku zbog rata u Ukrajini

Mađarska OTP banka zaključila je prvo tromjesečje s gubitkom zbog troškova rizika u Rusiji i Ukrajini, dok joj je prihod snažno porastao, odražavajući skok prihoda od kamata.
OTP je u razdoblju od siječnja do ožujka poslovao s konsolidiranim gubitkom nakon poreza od 87.6 milijuna EUR. U istom prošlogodišnjem razdoblju poslovao je s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 24 milijuna EUR, donosi HINA.
Kada se isključi otpis nematerijalne imovine u ruskoj podružnici i ruskih državnih obveznica i druge stavke prilagodbe, dobit nakon poreza iznosila je 215 milijuna EUR i bila je niža nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Porastao neto prihod od kamata

Kada se isključi poslovanje u Rusiji i Ukrajini, OTP je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvario dobit nakon poreza od 73 miliuna EURa. Ruska podružnica zaključila je prvo tromjesečje s gubitkom od 71 miliun EURa, a ukrajinska s gubitkom od 92 milijuna EURa.
Na razini grupe operativna dobit skočila je u prvom tromjesečju 30 posto, na 500 milijuna EURa.
Ukupni prihod bio je u razdoblju od siječnja do ožujka veći za petinu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosio je 945 milijuna EURa, pokazalo je izvješće objavljeno krajem prošlog tjedna.

Neto prihod od kamata porastao je 18 posto, na 628 milijuna EURa. U gotovo istom postotku uvećan je i neto prihod od naknada i provizija, dosegnuvši 225 milijuna EURa.
Zbog ruske invazije na Ukrajinu mađarska banka bilježila je u prva tri ovogodišnja mjeseca i osam puta veće troškove rizika nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od 191 milijun EURa.

Stopa adekvatnosti kapitala bila je na kraju ožujka veća za 0.7 postotnih bodova nego na kraju prošle godine i iznosila je 16.2 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije