Financa
Digitalni poslovni portal

Porast cijena nafte oživljava strahove Wall Streeta od stagflacije u stilu 1970-ih

Uz rastuće cijene nafte, zabrinutosti zbog namjere povećanja stopa od strane Federalnih rezervi i straha od ruske agresije u istočnoj Europi, raspoloženje na Wall Streetu izgleda kao povratak u 1970-e. Jedino što do sada nedostaje je stagflacija, koja se događa kada gospodarstvo doživljava rastuću inflaciju i usporavanje rasta u isto vrijeme.

Neki investitori sada misle da nismo dalekood toga, te rekalibriraju svoje portfelje za očekivano razdoblje visoke inflacije i slabijeg rasta – piše Reuters.

Sankcije protiv Rusije pomogle su podizanju cijene nafte tipa Brent za oko 80% u prošloj godini na oko 116 dolara po barelu, potaknuvši zabrinutost da će viši troškovi energije i dalje poticati potrošačke cijene, istovremeno pritiskajući globalni rast.

Istodobno, volatilnost tržišta koja proizlazi iz geopolitičkih sukoba učinila je ulagače manje sigurnim u to koliko će Federalne rezerve biti agresivne u pooštravanju monetarne politike kako bi ukrotile rastuću inflaciju. Ulagači sada očekuju da će Fed povećati stope s nule na 1,5% do veljače 2023., u usporedbi s 1,75% ili više prije samo nekoliko tjedana.

Postotak upravitelja fondova koji vjeruju da će doći do stagflacije u sljedećih 12 mjeseci iznosio je 30%, u usporedbi s 22% prošlog mjeseca, pokazalo je istraživanje BoFA Global Researcha.

Prijetnja stagflacije posebno je zabrinjavajuća za ulagače jer presijeca različite klase imovine, ostavljajući malo mjesta za skrivanje. Diverzificirani portfelj globalnih dionica, obveznica i nekretnina mogao bi na kraju izgubiti 13% u slučaju da rastuće cijene nafte prouzrokuju stagflaciju, prema modelu testiranja otpornosti na stres MSCI-jevog istraživačkog tima Risk Management Solutions.

Stagflacijsko razdoblje

Posljednje veliko stagflacijsko razdoblje započelo je kasnih 1960-ih. Porast cijena nafte, rastuća nezaposlenost i labava monetarna politika gurnuli su temeljni indeks potrošačkih cijena na visoku razinu od 13,5% 1980. godine, što je potaknulo Fed da podigne kamatne stope na gotovo 20% te godine.

S&P 500 pao je za medijan od 2,1% tijekom tromjesečja obilježenih stagflacijom tijekom posljednjih 60 godina, dok je porastao za medijan od 2,5% tijekom svih ostalih tromjesečja, prema Goldman Sachsu.

S obzirom na to da su cijene obveznica pogođene nedavnom nestabilnošću tržišta, Persson traži prilike za pozicioniranje ulažući u dug s visokim prinosom, za koji vjeruje da bi mogao biti dobra zaštita od budućih padova potaknutog stagflacijom.

Zabrinutost da bi stagflacija mogla teže pogoditi Europu zbog njezina većeg oslanjanja na uvoz energije vjerojatno će uzrokovati da se neki ulagači odmaknu od imovine ove regije, rekao je Paul Christopher, voditelj globalne tržišne strategije na Wells Fargo Investment Institutu. Prelazak iz američke imovine u europsku postao je popularna trgovina krajem 2021., budući da su američke dionice tada porasle na relativno visoke vrijednosti.

Prilika u sirovinama

Stagflacija u Europi vjerojatno bi nalikovala na dugo razdoblje niskog rasta i visoke inflacije koje su Sjedinjene Države doživjele 1970-ih, rekao je Christopher.

“U Europi, ako cijene energije budu previsoke, tvornice će se morati zatvoriti”, rekao je.

Nuveen’s Persson procjenjuje da će cijena sirove nafte Brent od 120 dolara po barelu negativno utjecati na  EU gospodarstvo za 2 postotna boda. S druge strane, rastuće cijene nafte vjerojatno će smanjiti američko gospodarstvo za 1 postotni bod, dijelom zbog veće domaće ponude u zemlji i nižih poreza.

Fondovi usmjereni na sirovine ostvarili su priljev od 7,7 milijardi dolara od početka godine, uključujući najveći jednotjedni neto dobitak od kolovoza 2020., pokazali su podaci ICI-ja.

Do tih priljeva došlo je usred oštrog rasta cijena sirovina koje su pogodovale imovini koja je povezana s izvoznicima (vrijednih) sirovina kao što su Australija, Indonezija i Malezija.

“Vidimo prilike u robama koje nismo vidjeli dugo vremena”, rekao je Cliff Corso, glavni investicijski direktor u Advisor Asset Management.

Njegov fond gradi pozicije u robi (sirovinama) i dionicama na tržištima u nastajanju iz zemalja bogatih naftom kao što je Meksiko kao zaštitu (hedging) od veće inflacije ili stagflacije.

Snažno tržište rada i domaći izvori energije trebali bi učiniti američke dionice, posebno tvrtki koje plaćaju dividende, privlačnije od druge globalne imovine čak i unatoč rastućoj inflaciji, rekla je Lindsey Bell, glavni tržišni i novčani strateg u Allyju.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije