Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prema MMF-u inflacija u BiH će iznositi 6,5 posto

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH na čelu sa Alinom Iancu boravila je prethodnih dana u BiH gdje je razgovarala sa zvaničnicima državnih i entitetskih vlasti o krizi koja je izazvana ratom u Ukrajini, kao i posljedicama koje će se osjetiti.

Aliana Iancu Međunarodni Monetarni Fond
Aliana Iancu Međunarodni Monetarni Fond

Ruska invazija uzdrmala je europsku ekonomiju, te samim tim postavila nove izazove za BiH koja se tek oporavila od krize izazvane pandemijom koronavirusa. Misija MMF-a u BiH zaključila je da na ekonomsku aktivnost dodatno utječu napetosti i nedostatak koncenzusa po pitanju reformi koje bi pomogle jačanju integracija.

“Neposredni ekonomski utjecaj rata je veliki porast cijena hrane i goriva, koji već ima teške posljedice na mnoga domaćinstva i preduzeća i koji će trajati određeno vrijeme. Pravilan odgovor je značajno povećanje javne podrške za najugroženije kategorije, uz izbjegavanje smanjenje poreza ili akciza što bi bilo skupo i loše usmjereno. Ovo je također pravo vrijeme da se dodatno ojača okvir finansijske stabilnosti, jer je nedavni događaj sa Sberbankom naglasio potrebu za popunjavanjem praznina”, saopćili su iz MMF-a.
Dodaju da bi hitni prioritet bio uspostava jedinstvenog fonda za restrukturiranje banaka kako bi se olakšalo upravo restrukturiranje banaka i osiguranje likvidnosti u vanrednim slučajevima.
“U smislu budućnosti, strukturalne reforme od presudnog su značaja za unapređenje poslovnog okruženja, stimuliranje zapošljavanja u privatnom sektoru i borbu protiv korupcije. Aktivnosti na ovim reformama trebaju se ponovo započeti što je prije moguće”, poručuju iz MMF-a.
Rast cijena je u prethodnoj godini skočio za 5,8 posto, a potaknut je snažnom vanjskom potražnjom, snažnom domaćom potrošnjom, te oživljavanjem turizma.
Prvi efekti rata u Ukrajini, kako je saopćeno u zaključku MMF-a, osjetili su se u finansijskom sektoru te u gubitku povjerenja, kao i u pogledu troškova domaćinstava na hranu i prijevoz.
“Iako su direktne ekonomske veze sa Rusijom i Ukrajinom ograničene, ekonomija BiH osjetljiva je na rastuće cijene roba, usporeniji ekonomski rast u Evropi i strožije finansijske uvjete”, zaključuju iz MMF-a, dodajući da su političke napetosti, uključujući i u pogledu uloge institucija na državnom nivou, paralizirale reforme i negativno utjecale na raspoloženje investitora.

Očekujemo da će se prosječna godišnja inflacija povećati na 6,5 posto. Kašnjenja u formiranju vlada poslije općih izbora u oktobru mogla bi dodatno potkopati ekonomske izglede, dok potencijalna pojava novih sojeva koronavirusa predstavlja još jedan rizik”, ističu.
Prema zaključku MMF-a, fiskalna politika trebala bi ublažiti utjecaj visokih cijena hrane i goriva na najugroženije i očuvati rezerve s obzirom na neizvjesnu situaciju.
Usporavanje ekonomije dovesti će do manjeg rasta prihoda i većeg fiskalnog deficita. Nikako ne preporučujemo uvođenje diferenciranih stopa PDV-a kako bi se odgovorilo na inflaciju”, saopćeno je.

Inflacija ilustracija
Inflacija ilustracija

Dodaju i da je smanjenje stope na osnovne artikle skup i loše usmjeren instrument za pružanje pomoći domaćinstvima sa niskim prihodima.
Pored toga, različite stope bi povećale mogućnosti za prevaru. Vlasti bi trebale pružiti privremenu, ciljanu pomoć ugroženim domaćinstvima. Imajući u vidu neadekvatnu mrežu socijalne sigurnosti, ukidanje akciza na gorivo moglo bi se razmotriti na privremenoj osnovi. Iako je i to skupa i loše usmjerena mjera, bolja je od trajne promjene porezne politike”, saopćila je Misija MMF-a u BiH.
Zaključuju kako bi vlasti trebale nastojati poboljšati mrežu socijalne sigurnosti kako bi bile bolje pripremljene za buduće šokove.

Plaće u javnom sektoru su već konkurentne i ne trebaju se dodatno povećavati, jer bi to pojačalo inflacijske pritiske i pogoršalo strukturu javne potrošnje”, piše u zaključku Misije MMF-a za BiH.
Smatraju kako je okvir za javne nabavke neadekvatan i podložan korupciji, te da bi trebalo izmijeniti zakon, ojačati provedbu, i objavljivati informacije o stvarnim vlasnicima firmi kojima se dodijeli ugovor o nabavci.
A da bi se ojačao okvir za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, vlasti treba da isprave nedostatke u tom zakonu i uspostave registar bankovnih računa” piše u zaključju Misije MMF-a u BiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno