Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Radnika najviše nedostaje u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i ugostiteljstvu

Federalni zavod za zapošljavanje podsjetio je javnost na rezultate istraživanja tržišta rada 2023/2024. Isto je realizirano tijekom rujna i listopada 2023. godine na osnovu reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih. Provjerite koja su zanimanja deficitarna, odnosno gdje radnika najviše nedostaje.

Obzirom da je trenutno aktualna tema upis u srednje škole i fakultete te da mnogima, kako djeci tako i njihovim roditeljima/starateljima, predstoji donošenje važne odluke o daljnjem školovanju i izboru budućeg zanimanja.
Provedeno istraživanje može olakšati donošenje odluke. Naime, potrebno je uzeti u obzir rezultate koji se odnose na podatke o traženim zanimanjima na tržištu rada u FBiH u narednom periodu, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini. Uglavnom razlog je očekivano povećanje opsega poslovanja. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42%). Slijedi trgovina sa 17%, zatim građevina sa 13%, ugostiteljstvo s 11%.

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), i to 64%. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS) 19%, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8%.

Najtraženija zanimanja III i IV stupnja srednje stručne spreme u 2024. godini prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač – trgovac. Slijede konobari, bravari, zavarivači, varioci, vozači kamiona, kuhari, šivači, stolari, zidari, tesari, strojarski tehničari.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora. Najviše slobodnih radnih mjesta čeka inžinjere elektrotehnike, sistem inžinjere, programere, IT developere. Slijede ekonomisti, magistri farmacije, te strojarski i građevinski inžinjeri, prenosi BHRT.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno