Financa
Digitalni poslovni portal

Rating BiH po Standard&Poor’s ostaje isti

Kako smo nedavno pisali, analitičari Standars & Poor’s agencije analizirali su trenutnu političko ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini i razmatrali su rarting za tekuću godinu.

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s potvrdila je trenutni kreditni rejting Bosni i Hercegovini – B sa stabilnim izgledima.
U obrazloženju analitičara agencije Standard and Poor’s navodi se kako su političke napetosti u BiH posljedica najave Republike Srpske da se priprema za povlačenje iz nekoliko državnih institucija. Analitičari očekuju smanjenje tenzija, te da će političke strukture ostati uglavnom nepromijenjene u BiH.

Trajna neizvjesnost, prema njihovoj ocjeni, mogla bi negativno uticati na rast, koji bi u 2022. godini iznosio 2,7 posto, dok je za 2021. godinu procijenjeni rast od 6,7 posto. Pozitivna okolnost je da neto dug na nivou države BiH ostaje nizak, ispod 30 posto BDP-a, što daje prostor za djelovanje u fiskalnoj politici, čak i ako politički događaji budu uticali na kreditne linije međunarodnih financijskih institucija.

Analitičari ističu da se stabilni izgledi zasnivaju na balansu između negativnih rizika koji proizlaze iz složene i konfrontirajuće politike u BiH u sljedećih 12 mjeseci i s druge strane relativno jake ekonomske osnove, kao što su neto dug nivou države BiH, poboljšanje vanjske pozicije i otpornost bankarskog sektora

U izvještaju se navodi da je ekonomija BiH u 2021. godini imala koristi od snažnog izvoza, naročito prema EU, gdje je većina ključnih trgovinskih partnera BiH. Posebno dobar izvoz ostvaren je u segmentu mineralnih proizvoda, metala i drvoprerađivačkog sektora. Turizam se, također, oporavlja, pa je za devet mjeseci prošle godine dostigao nivo od oko 60 posto u odnosu na period prije pandemije. Međutim, puni uticaj političkih događanja još nije u potpunosti vidljiv u podacima, budući da su se političke nesuglasice intenzivirale pred kraj 2021. godine. Također, rizik i dalje predstavlja pandemija koju je uzrokovao virus covid-19″, saopćteno je iz Centralne banke BiH.

Centralna Baanka Bosne i Herceegovine
Centralna Baanka Bosne i Herceegovine

U skladu sa cijenovnim trendovima u drugim zemljama, inflacija u BiH raste, te je prosječna inflacija u 2021. godini iznosila 2 posto nakon deflacije od 1,6 posto u 2020. godini. Cijene hrane, energije i prijevoza ključni su pokretači inflacije. U 2022. godini analitičari očekuju inflaciju od 4,2 posto, dijelom i zbog efekata koji će se prenijeti iz 2021. godine. Ipak, dugoročno, ne očekuju veću inflaciju, te predviđaju da će indeks potrošačkih cijena (CPI) rasti umjereno do 2 -2,5 posto godišnje tokom perioda 2023-2025. godina.

“Aranžman valutnog odbora u BiH, prema ocjeni analitičara, predstavlja važno ekonomsko sidro. Postojeće Upravno vijeće je nastavilo sa punim radom, te Standard and Poor’s očekuje stabilno funkcionisanje Centralne banke u narednom periodu, bez obzira na trenutnu političku situaciju. Prema navodima analitičara S&P, kreditni rating Bosne i Hercegovine može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na domaćoj političkoj sceni, uz veći nivo saglasnosti i manje konfrontacija, koji bi bili usmjereni na strukturne reforme i ekonomski rast. S druge strane, analitičari navode da do smanjenja kreditnog rating-a može doći u slučaju dodatnog pogoršanja političke konfrontacije, što bi vjerovatno uticalo na postojeće mehanizme servisiranja duga i dovelo do izraženijih negativnih implikacija na formulisanje ekonomske politike i rasta“, kažu iz Centralne banke BiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije